"Україна пройде випробування правдою" - Віталій Портников

"Україна пройде випробування правдою" - Віталій Портников

Кількість інфікованих новим короновірусом в країні починає зростати. Це, звичайно ж, було неминучим. Ми вже бачимо, як розвивається епідемія в інших європейських країнах, і Україна тут не буде винятком. Важливо тільки, щоб влада не реагувала на небезпеку судомно.

І ще важливо, щоб вона не приховувала від громадян правду.

Тільки правда дозволить громадянам з розумінням поставитися до нових заборон, які будуть запроваджуватися урядом і регіональною владою. Тільки правда дозволить змиритися з неминучими економічними втратами для країни і сімейного бюджету. І тільки правда дозволить перемогти епідемію.

Ще недавно ми говорили про тріумф політиків-популістів у всьому світі. Україна тут - не виняток, результати президентських і парламентських виборів 2019 року стали найяскравішим прикладом популізму навіть на тлі інших країн континенту. Але популісти можуть керувати лише в умовах хоча б відносного благополуччя. Під час кризи популізм не працює. У ситуації катастрофи - а епідемія це ситуація катастрофи - може виявитися критичним випробуванням для країни, призвести до загибелі десятків тисяч людей, краху економіки, розвалу держави. І це - не пафосні слова. Це - реальний прогноз того, з чим ми можемо зіткнутися найближчими місяцями.

Володимиру Зеленському - якщо він хоче політично вижити сам і не поховати країну і співвітчизників - необхідно вбити в собі популіста. Не вбити в собі популіста завтра. І не вбити в собі популіста сьогодні. А вбити в собі популіста вже вчора. Йому слід зрозуміти, що життєвий досвід телевізійного коміка - це зовсім не той багаж, який дозволить успішно керувати країною в період "ідеального шторму". Йому слід усвідомити, що люди, які вірили, що керівництво країною - це черговий епізод зі "Слуги народу" з виборців перетворюються на розорених кризою, пацієнтів інфекційних лікарень і клієнтів похоронних контор. На мій превеликий жаль.

І цих людей не потрібно більше обманювати. Потрібно врятувати їхні життя, потрібно врятувати їхні сім'ї. І себе не потрібно більше обманювати - керівництво країною це не вдале виконання ролі, а відповідальність за життя людей, здатність не допустити великих жертв і потрясінь. Здатність забезпечити професійне, компетентне і прозоре управління країною.

Саме тому потрібно перестати обманювати людей в політиці і не починати обманювати їх в тому, що пов'язано з епідемією. Перестати не завтра і навіть не сьогодні.

Потрібно було переставати вже вчора.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ