Україна в списку: Білий дім пояснив, як розподілять 55 мільйонів доз американської вакцини від COVID-19

Україна в списку: Білий дім пояснив, як розподілять 55 мільйонів доз американської вакцини від COVID-19

Білий дім повідомив подробиці того, як саме розподілятимуться 55 із 80 мільйонів доз власних запасів вакцини від коронавірусу, які президент Джо Байден пообіцяв до кінця червня виділити країнам світу для боротьби проти пандемії.

Першу партію у 25 мільйонів доз уже почали відправляти. Україна, як повідомили тоді в адміністрації, отримала частину від 6 мільйонів доз, призначених для групи країн-партнерів, серед яких також були Мексика, Канада, Корея, Палестинські території та Газа, Косово, Гаїті, Грузія, Єгипет, Йорданія, Ірак, Ємен, а також працівники невідкладних служб за мандатом ООН. Білий дім відзначив, що ці дози повинні бути пріоритетно надані людям у групі найвищого ризику, як-то медикам.

Тепер виділяють другу партію - 55 мільйонів доз. Україна вказана у переліку з близько 30 країн, яким нададуть сукупно 14 мільйонів доз препарату. Конкретні обсяги поставок і бренди вакцин будуть оголошені після того, як адміністрація закінчить узгоджувати логістичні, регуляторні та інші параменти із кожним окремим регіоном чи країною.

"На додачу до розподілу з наших власних запасів вакцини, адміністрація Байдена-Гарріс також пообіцяла працювати із американськими виробниками, щоб виробити для країн світу більше вакцин", - зазначено на сайті Білого дому. Зокрема, США закупить додатково 500 мільйонів доз вакцини Pfizer і пожертвує їх 92 країнам із низьким рівнем достатку. А загалом Група Семи надасть їм мільярд доз.

"Наша мета - збільшити світове покриття вакцинацією від COVID-19, підготуватись до ймовірних нових хвиль і пріоритизувати медиків та інші уразливі групи", при цьому, Білий дім підкреслив, що "США не використовуватимуть свої вакцини, щоб отримувати поступки від інших країн".