Україна виграє, а «Газпром» втрачає позиції на ринку газу в Європі

Україна виграє, а «Газпром» втрачає позиції на ринку газу в Європі

Газові кризи, олігархи та холодні зими– Європа звикла дивитись на Україну як на слабку ланку в енергетиці. Однак експерти вказують - цього року в газовій сфері відбулись зміни, що можуть перетворити Україну з тягаря на повноцінного учасника енергоринку.

Європейські трейдери почали активно використовувати найбільші в Європі українські газосховища. Кількість іноземних компаній, що зберігають газ в Україні, зросла з 7 до 54, а обсяги газу, який вони зберігають, збільшились з 47 мільйонів до двох мільярдів кубометрів, згідно до даних «Укртрансгазу».

Астрономічним назвала ріст використання українських газосховищ британська експертка Аура Садабус в інтерв‘ю Українській службі «Голосу Америки».

«Відбувається надзвичайний, астрономічний ріст зберігання газу в Україні», - говорить Аура Сабадус, дослідниця британської консалтингової компанії ICIS, в інтерв‘ю Українській службі «Голосу Америки».

До швидкого розвитку українських газосховищ підштовхнули як внутрішньоукраїнські, так і міжнародні фактори, переконана Сабадус.

«Основні – це регуляторні зміни в Україні. По-перше, створення режиму митного складу, що означає, що міжнародні компанії, які хочуть зберігати газ в Україні, можуть це робити без розмитнення на три роки. По-друге - введення короткотермінових тарифів. Також є європейські фактори. Обмеження, введені через коронавірус, знизили попит в Європі. З іншого боку весняні поставки американського зрідженого газу, а їх було багато, змусили компанії закачувати якомога більше газу до європейських сховищ». Тому європейські компанії не мали іншого варіанту, як звернутись до України, говорить дослідниця.

В уряді США підтримали розвиток українських газосховищ. Зокрема американська урядова корпорація фінансування розвитку DFC забезпечила 38 мільйонів доларів страхування політичних ризиків для компанії з американськими інвестиціями Енергетичні ресурси України (ЕРУ), йдеться в заяві DFC, наданій «Голосу Америки».

«Зменшення залежності України від країн, які використовують енергетику в якості інструменту примусу, є пріоритетом національної безпеки та міжнародної політики США», - наголошують в DFC.

«Ми та інші зберігаємо свій газ саме на заході України», - сказав управляючий партнер найбільшого приватного газотрейдера в Україні компанії Енергетичні ресурси Укаїни (ЕРУ) Дейл Перрі під час онлайн конференції, організованої Американсько-Українською бізнесовою радою минулого місяця. Перрі зазначив, що наявність покриття політичних ризиків від DFC стало надзвичайно важливим фактором для компанії.

Наповнені українські газосховища означають, що з приходом зими Україна і європейські країни матимуть вибір, де брати газ, і це важливий фактор, який може позначитись на впливі «Газпрому» на ринок, зауважує Перрі.

«Газпромівська модель» втрачає актуальність на європейському ринку газу

Збільшення поставок американського зрідженого газу до Європи, зменшення попиту на енергоресурси через коронавірусні обмеження, а також - тепла минула зима – це ті фактори, через які газпромівська модель, що забезпечувала вплив Росії на європейську енергетику, втрачає свою актуальність, говорить колишня заступниця помічника Міністра оборони США Дебра Кейган.

«Багато країн, і це почала Литва в Європі, купують газ на спотовому ринку, а це набагато дешевше, ніж укладати довгостроковий контракт. А модель Газпрому роками була – втягувати в 5-10-річні контракти», - говорить Кейган.

«Не думаю, що багато країн захочуть укладати такі контракти. Навіщо це їм, якщо вони можуть значно дешевше отримати газ, ніж за ціною, яку пропонує Газпром?» - запитує аналітик.

Кейган вважає – зміна моделі поставок газу на енергоринок Європи ставить під сумнів економічну життєздатність проекту «Північний потік 2» і вже змушує російську компанію втрачати гроші в Європі.

«Ціна газу в Європі на тепер є значно нижчою, ніж витрати Росії на транзит трубопроводом через Білорусь, - зазначає Кейган. - Зазвичай Росія витрачає на доставку через Білорусь 48 доларів за тисячу кубометрів. А ціна на газ зараз трохи більше 30 доларів. Тому росіяни навіть не можуть окупити витрати на наземний транзит. Вони припинили в більшості своїй використовувати цей трубопровід, бо закачувати туди газ – це збільшувати видатки, які вони нескоро повернуть».

Україна може стати центром зберігання газу в Європі, якщо серйозно поставиться до викорінення корупції в енергетиці, погоджуються експерти

Україна вже стає центром зберігання газу в Європі і приймає надлишкові обсяги газу, зауважує Сабадус.

Тепер експертка закликає Україну розвивати торгівлю газом.

З усіх країн в регіоні Україна є найбільш просунутою в реформуванні ринку, хоча і почала значно пізніше, ніж інші країни регіону. Небезпека в Україні – це політична нестабільність, інтереси окремих осіб
Аура Сабадус

«Зараз активна торгівля газом йде на заході України – з Словаччиною, Угорщиною, Польщею, але, сподіваємось, торгівля зростатиме і на півдні – з Молдовою та Румунією, - говорить вона. - Після завершення контракту з Україною минулого року велику частину цих обсягів було переспрямовано Росією до Турецького потоку, але вже є інформація про 10 компаній, які підписали контракт на експорт газу до Румунії через Молдову».

Небезпекою в розвиткові цього напрямку є політична нестабільність та загрози корупції, говорять Сабадус.

«З усіх країн в регіоні Україна є найбільш просунутою в реформуванні ринку, хоча і почала значно пізніше ніж інші країни регіону. Небезпека в Україні – це політична нестабільність, інтереси окремих осіб, які хочуть впливати на «Нафтогаз» чи інші компанії і, можливо, нестача гарного управління».

А от Кейган менш оптимістична стосовно шансів України на європейському енергоринку і вказує на нещодавні дії керівництва України, які змусили сумніватись у відданості країни боротьбі з корупцією в газовій сфері.

«Україна має переконати Європу та Сполучені Штати, що вона серйозно налаштована у подоланні газової корупції раз і назавжди. Усунення реформаторів з «Нафтогазу» не було гарним кроком. Це негатив».

Зеленський сказав, що ми не хочемо іноземців в цих компаніях. Усунення цих людей надсилає повністю невірний сигнал
Дебра Кейган

Переговірники «Нафтогазу» блискуче провели переговори з Росією, зауважує Кейган. «Росія може взагалі не транзитувати газ, але протягом наступних 5 років вона все ще муситиме платити Україні транзитні видатки. Це - блискучі переговори. За переговорами і їх результатом дуже уважно слідкували в ЄС та США. Там вважали переговори блискучими і гадали, що Україна серйозно ставиться до викорінення корупції і укладання угоди на благо всієї країни, а не лише кількох олігархів», - додає Кейган.

Ще одне питання – це робота представників Заходу в українських державниї компаніях. «Зеленський сказав, що ми не хочемо іноземців в цих компаніях. Тут є проблема в тому, що всі сучасні компанії – міжнародні. В Словаччині та в Європі є представинки від різних країн в таких компаніях. Перевага цього - в уникненні корупції, бо немає обмеженого кола осіб, які навчались разом, мають спільні цілі і намагаються отримати зиск. Наявність представників з європейських країн в цих компаніях свідчила про те, що Україна серйозно налаштовано на подолання цих перепон. Усунення цих людей надсилає повністю невірний сигнал», - говорить Кейган.

Також вона радить Україні підвищити професіоналізм газових переговорів з сусідніми країнами. «Щоб стати серйозним гравцем на ринку, Україна має довести, що здатна укладати угоди, не створюючи надмірних проблем в переговорах, ставитись до перемовин серйозно, залучати експертів в галузі, а не тих, хто прагне збагатитись за рахунок держави, зазначає експертка.