"УКРАЇНЦІ БАНКАМ ДОВІРЯЮТЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"УКРАЇНЦІ БАНКАМ ДОВІРЯЮТЬ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Протягом вересня 2018 р. обсяг депозитів домашніх господарств у гривні в банках України зріс на 2,8% (до 258,7 мільярдів грн.), а в доларовому еквіваленті – на 1,4% (до 8,7 мільярдів доларів США). Показник підтверджує тенденцію що спостерігається протягом кількох років. За січень-вересень обсяг валютних і гривневих депозитів у банках зріс на 2,3% (порівняно з початком року). А за 2017 р. депозити зросли на 19,1%.

Про що говорять ці цифри? Про тотальне, неймовірне і нечуване зубожіння українців. Ви хіба не в курсі, що коли у людей закінчуються кошти для існування, люди несуть останні грошики в банки – на депозити класти?

Якщо ж без жартів – зростання обсягів депозитів, це вельми важливий показник, який від байки про тотальне зубожіння українців не лишає каменя на камені. Розумієте, люди по різному витрачають зароблені кошти. Вони несуть їх у магазини і купують харчі. Вони купують побутову техніку. Вони купують собі транспорт і електроніку. До речі, раджу поцікавитися показниками роздрібної торгівлі і продажами авто – там спостерігається аж ніяк не обвал.

Гроші які людина несе до банку аби покласти на депозит – це 100% накопичення, відкладене «на чорний день» або на купівлю чогось більш важливого (житла, наприклад). Тож якщо обсяги депозитів ростуть, це каже про те що українці мають що нести у банки. Доходи українців зростають попри всі камлання свідків зради.

І все це – за умови, що умови депозитних вкладів наразі не такі вже й вигідні. Ощадбанк по депозитам дає від 14% річних у гривні і від 3,75% в доларі США. Порівняно з умовами що існували до початку війни відсотки по депозитних внесках явно погрішали. Короткострокові депозити мають умови ще гірші. До цього гарантії фонду гарантування вкладів становить лише 200 тис. грн. Очевидно, за таких умов українці мали б зберігати гроші у своїх традиційних банках – тобто в скляних. Під ліжком. Натомість.

Обсяги депозитів повільно, але зростають. А це підтвердження того, що попри всі страшилки опозиції і громадських активістів всіх можливих калібрів, продовжує зростати рівень довіри українців до банків.

Такий стан речей має багато причин. Не остання – оздоровлення банківської сфери, проведена екс-головою НБУ Валерією Гонтаревою і чинним головою НБУ Яковом Смолієм. І отут не можна не пригадати скільки мітингів проти керівництва НБУ проходило від самого його призначення. Як Валерію Олексіївну звинувачували у непрофесіоналізмі. І от.

Нині Валерія Гонтарева – співробітник Лондонської школи економіки. Фінансисти Британії оцінили її діяльність на посаді голови НБУ, махом перекресливши всі звинувачення української опозиції. Український вкладники висновки британців цілковито схвалили.

Своїми депозитами.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко