"Українці дуже схвильовані..." - Сергій Фурса

"Українці дуже схвильовані..." - Сергій Фурса

Українці переживають. Євро впав. Відносно долара. Там паритет. Один до одного. Кошмар.

Останній раз таке бачили 22 роки тому. І українці переживають. Кумедно, але пересічного українця така ситуація хвилює набагато більше, ніж пересічного німця. Адже у Західному світі динаміка курсів валют хвилює лише професіональних фінансистів, а от в Україні це як любов до футбола. І українці можуть переживати як за свою команду, вітчизняну. Так і дивитися за матчами Ліги Чемпіонів.

То що ж сталося? Чому долар і євро досягли паритету? І чи є тут зрада?

По-перше, це не євро падає, це скоріш долар посилюється. І не тільки відносно євро. Долар цього року посилюється відносно всіх світових валют. І євро – тут просто одне з небагатьох. Все майже як і пророкували кремлівські старці – долар майже нікому став не потрібен і вони своєю дурістю порушили світовий порядок. Сарказм.

Чому це відбувається?

Перша і основна причина – це зростання ставок. Вартості грошей. ФРС пішов на збільшення ставок цього року у відповідь на інфляцію. Власне, це єдиний доступний зараз для центрального Банку спосіб боротьби з інфляцією, яка досягла 40-ка річного максимуму. І далі працює стандартне правило. Якщо в якісь країні ставки підвищують, то привабливість активів в цій країні, а значить і валюти цієї країни, зростає. ФРС вже різко піднімає ставки. Європейський Центральний Банк поки що бідкається, розводить руками і лише обіцяє це робити. Як результат – то долар укріплюється відносно Євро.

Друга причина – це проблеми вже в самій Європі. Бізнес модель головного локомотива ЄС, Німеччини, багато років будувалася на тому, що вони отримували дешеву енергію у Росії і продавали дорогі товари у Китай. І це працювало. Поки енергія була дешева. Розрахунок німців, що Росія – це лишень їх сарай з дровами, не виправдався. І зараз відбувається болісний перехід, який вже призвів до першого за бо зна скільки років торгівельного дефіциту у Німеччині. Не допомагає тут і той факт, що німці позакривали свої атомні електростанції. Ба більше, ще менше допомагає і той факт, що з експортом в Китай виникли проблеми. Бо, неочікувано, китайцям не подобається те, що німцям не подобаються концтабори уйгурів і ці німці про це говорять в голос. А китайці у відповідь вмикають обмеження.

Торгівельні проблеми не могли не позначитись на курсі. Добра новина для німецького бізнесу є такою, що послаблення євро буде підтримувати німецьких експортерів.

І третя причина посилення долара. Це побоювання рецесії. Зараз все більше і більше людей закладають варіант того, що світ, чи принаймні велика його частина, увійде в рецесію. А це означає світова фінансова криза. Що роблять гроші, коли бачать перспективу кризи. Втікають у тихі гавані. У безпечні місця. Йдуть у надійність. А це, як не дивно, долар. Знову привіт кремлівським старцям.

А що Україна? А нічого. Хіба що зараз проти нас грає фіксація курсу гривні саме щодо долара. Бо в цей момент виходить так, що офіційна гривня посилює свої позиції під час війни відносно євро, злотого і інших валют. Що є дивним фактом. Який зовсім не підтримує українську економіку. Хоча, можливо, і стримує певні інфляційні процеси.

Що буде далі у парі євро долар? А може бути все ще завгодно. Бо курс цієї пари спрогнозувати неможливо. Бо всі ваші прогнози мають базуватися на певній інформації. Але цю інформацію вже знають усі в світі. А це означає, що вона вже вплинула на поточний курс валют. То ж, тут треба просто розслабитися і купувати попкорн. І розуміти, що нічого екстремального не відбувається. Бо були часи , коли цей курс взагалі був 1,5 долара до євро. І поточні зміни ніщо, з тими попередніми коливаннями. І вони не обрушили світ.