"Українці проголосували за очікування, а не за мрії" - Віталій Портников

"Українці проголосували за очікування, а не за мрії" - Віталій Портников

Представник президента України в уряді Андрій Герус вважає, що виборці нового президента України Володимира Зеленського проголосували за "велику ідею, велику мрію, а не за зниження тарифів, тому що тарифи - всього лише частина нашого життя"

Герус, який балотується в парламент за списком пропрезидентської партії "Слуга народу", стверджує, що Володимир Зеленський не обіцяв українцям зниження тарифів.

Цікаво, однак, дізнатися, чого очікують від Володимира Зеленського самі виборці нового глави держави. Питання зниження тарифів і припинення війни - це головні питання, які турбують виборців Зеленського. Так, ці питання не можна вирішити. Так, тарифи будуть зростати, а війна - тривати. Але що збирається нова адміністрація робити із завищеними очікуваннями своїх прихильників?

Звичайно, чиновникам і депутатам легко говорити співвітчизникам, що тарифи - всього лише частина життя. Але як будуть реагувати люди, коли отримають платіжки з новими і новими цифрами, що будуть відповідати реальній вартості послуг - тим більше в ситуації, коли їх роками запевняли, що все це не послуги, а схеми? Як реагуватимуть люди, коли стануть дізнаватися про нові втрати на фронті, нові смерті і руйнування?

Українці проголосували аж ніяк не за мрію - нехай навіть новому президенту і його оточенню хочеться запевнити себе в зворотному. Українці проголосували за очікування, які не можна виправдати. Я б навіть сказав - очікування, які не зміг би виправдати жоден політик, тут до Володимира Зеленського ніяких претензій немає. Але з політика нічого не візьмеш. Хто, наприклад, став би всерйоз дорікати Юлію Тимошенко, якби вона стала президентом і не знизила б тарифи? Таких незадоволених не знайшлося б ані серед прихильників, ані серед противників Тимошенко. Все було б ясно з самого початку.

Зовсім інша справа - "народний президент", який навіть зараз вважає за краще виступати від імені народу, а не від імені інституції. Звичайні люди сприймають Зеленського не як частину політичного класу, а як вихідця з-поміж себе, як союзника. Ніхто і ніколи не зможе пояснити їм, чому цей союзник не може просто виправити цифри в платіжках, домовитися з Путіним, словом - полегшити життя простим людям. Вони не зрозуміють і не пробачать. Тут розчарування і роздратування вже за кілька місяців почне зашкалювати.

І дуже важливо, щоб це загальне розчарування і роздратування призвело, у найгіршому випадку, просто до падіння рейтингу Володимира Зеленського і дострокових виборів глави держави, а не до краху самих державних інституцій.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ