Українці тепер "російськомовні" - Віталій Портников

Українці тепер "російськомовні" - Віталій Портников

Рішення російського уряду скасувати іспит на знання російської мови для громадян України і Білорусі, які хочуть отримати паспорт колишньої метрополії - це аж ніяк не прагнення полегшити бюрократичну тяганину

Це абсолютно конкретний політичний сигнал, який демонструє, з територій яких країн повинна буде складатися в майбутньому відновлена ​​імперія Володимира Путіна та його спадкоємців.

Ось подивіться. Навіщо скасовувати іспит для громадян Білорусі, якщо Росія і Білорусь створили союзну державу і на території Росії громадянин Білорусі користуються практично тими ж самими правами, що і громадянин самої Росії? А обидві країни ще й збираються цю інтеграцію поглиблювати?

І чому в списку немає громадян Казахстану, які в більшості своїй досі російськомовні, багато хто знає рідну казахську мову набагато гірше, ніж мову колонізації? Не кажучи вже про те, що в Казахстані живуть мільйони етнічних росіян. Чому б їм не полегшити життя?

Але ж ні! Найголовніше, звичайно, було об'єднати жителів Росії, Білорусі та України в одне ціле - той самий "російський народ", який формально існував аж до краху Російської імперії. А тепер, як я розумію, просто перейменований на "російськомовний". І кордони проживання цього народу строго окреслені - Росія, Україна, Білорусь. І ніякого Казахстану. Принаймні, поки що.

При цьому і самі українці повинні з цим письмово погодитися - як Зеленський з нещасливою "формулою Штайнмаєра". Тому що мова не йде про автоматичне визнання твоєї російськомовності, зовсім ні. Ти повинен написати спеціальну заяву, підтвердити, що ти російськомовний - і отримаєш російський паспорт.

Паспорт країни, яка розраховує рано чи пізно окупувати твою Батьківщину. Просто тебе просять під цим ще й підписатися.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ