"УКРАЇНЦІ ЗАПЛАТЯТЬ ЗА СВІТЛО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"УКРАЇНЦІ ЗАПЛАТЯТЬ ЗА СВІТЛО" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Державна податкова служба в листі до народного депутата Олександра Федієнка повідомила, що всі зелені байки про пільги на ввезення до України генераторів, інверторів та сонячних панелей, які мусять допомогти українцям пережити періоди вимикання світла - чергова побрехенька ЗЕвлади. З числа тих коли обіцяють багато, а не роблять ні фіга.

З'ясувалося, що анонсовані владою пільги на ввезення об'єктів генерації поширюються тільки на тих, хто ввозить їх для власних потреб. А хто ввозить генератори для власних потреб з'за кордону? Відповідь - крупний дізнес.

А дрібний бізнес разом із пересічними українцями генератори різних типів купує по інтернет-магазинах та по інших торгових пунктах. А для організацій, що везуть генератори з метою продажу держава встановлює ПДВ у 20%, який ніхто знімати геть і не збирається.

Тобто ці 20% будуть закладені в ціну, сплатити яку муситиме пересічний покупець. Правда класно?

Я нагадаю історію питання. Що нам загрожують перебої зі світлом очевидно було ще у 22-му році, коли вперше наша енергосистема постраждала від російських обстрілів. Тоді ж інженери-енергетики криком горлали, що слабке місце нашої енергосистеми, це генерація на теплоелектростанціях. Захистити такі станції нереально. Але. Ніщо не заважало створити багато-багато об'єктів малої генерації що допомогли б перекрити дефіцит енергії.

Можна створювати міні-ТЕС розсереджені по великій площі. Можна створювати багато мініГЕС на карпатських річках. Можна... та багато чого можна було.

Ба-більше. Американці надали нам 59 когенераційних установок для генерації електрики. Скільки з них було запущено? Аж одна!

Коротше. Зроблене за результатами було велике НІ ФІГА. А потім Москва завдала ракетно-бомбових ударів по Курахівській, Трипільській, Зміївській та Буршнитнські ТЕС, і в енергосистемі України виник дефіцит, через який довелося вимикати світло населенню. А вимикання світла лягло додатковими розходами на плечі бізнеса, бо йому довелося купувати власні генератори, аби забезпечити себе електрикою. Знову таки - пальне грошей коштує.

Ми все ближче наближаємося до моменту, коли закрити бізнес ставатиме вигідніше ніж його підтримувати. А це вже - загроза безробіття у повний зріст.

І отут мене сильно цікавить таке питання. Ще до вторгнення "Радіо Свобода" повідомило, як Коломойський на одному зі своїх підприємств у Запоріжжі поставив обладнання аби майними криптовалюту, ще й добився пільгового тарифу на електроенергію для себе. Мене до сказу цікавить - Коломойському теж електрику вимикали? Чи його підприємства тої... критично важливі для держави?

Ще одна деталь. Імена осіб, винних в такому стані речей загальновідомі. Це Володимир Кудрицький (Укренерго) та звільнений з посади Мустафа Найєм (Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури). Мені до сказу цікаво цим чувакам, через яких українці сиділи без світла бодай штраф випишуть? Чи навіть до цього не дійде?

Очевидно навіщо потрібна ця метушня з ПДВ на генератори - бо це ті самі податки, які владі конче треба зібрати, бо вже говорять що якщо не зберуть в повному обсязі то у грудні бюджетники будуть без зарплатень. Американці щоправда радять зеленому уряду не податки з українців вибивати, а боротися з сірими схемами та тіньовою економікою - аби наповнити бюджет. Я так розумію, серед іншого це передбачає жорстко спитати у Найєма та Кудрицького - чому вони припустилися службового недбальства? Самі вони вухами прохлопали, чи їх попросили нічого не робити - з ОПУ, наприклад?

Але уряд це вважає зайвим - він воліє податки збивати. В т ч з українців які залишилися без світла.

До речі, обленерго вже почали оприлюднювати графіки відключення світла. З чим вітаю всіх українців.