Українець їздить на авто генерала Монтгомері

Українець їздить на авто генерала Монтгомері

Ретро-кар 1939 року випуску Buick Roadmaster, який за легендою належав британському генералу часів Другої світової війни Бернарду Монтгомері, відтепер колесить вулицями Луцька. Саме тут він отримав друге життя завдяки зусиллям та ентузіазму лучанина, для якого довоєнні автівки – це пристрасть усього життя, пишуть "Спектр Новини" ыз посиланням на  volynnews.com.

На рахунку луцького автореставратора Олександр Іовхімчука – багато відреставрованих автомобілів. Це і радянські «членовози»-ЗІМи, і зарубіжна техніка. Проте справжня пристрасть чоловіка, який дає друге життя раритетам – довоєнні американські автомобілі. Відреставрувавши єдиний в Україні Hudson 1937 року випуску, Олександр Борисович довго не сидів без діла – знайшов залишки від Buick та розпочав боротьбу з часом, металом та хромом, довжиною в 5 років.

 Buick Roadmaster 80-ї серії зійшов з конвеєра 1939 року. Це – один з найбільших автомобілів люкс-класу тої пори. Хоча тоді випускали ще довшу 90-ту серію, вона, зі слів Олександра Іовхімчука, виглядає дещо гірше – немов штучно розтягнута. В той час як «вісімдесятка» має ідеальні форми та пропорції як на той час.

 Кузов через посередника вдалось віднайти у селі Красний Луч, що на Луганщині. Тоді він мало нагадував автомобіль.

«Це був кузов. Страшний, пом’ятий, погризений. Якісь недоумки ще й по даху автомобіля пострибали, пом’явши його», – каже Олександр Борисович та пригадує, що «комплектація» була стандартною для раритетних авто, яким довелось доживати віку на просторах країн колишнього соцтабору: мотор та мости стояли від 21-ї моделі «Волги». Ось таким Buick (чи радше те, що від нього залишилось) дістався Олександру Іовхімчуку.

Власниця продавала залишки автомобіля протягом 8 років та одним разом завдяки кузову хотіла «вирішити всі свої матеріальні проблеми». Проте з часом автореставратор сторгував ціну до більш реальної, що задовільнила обидві сторони.

Власниця авто пригадувала, що цей автомобіль, свого часу, привіз із війни її дід. З його слів, конкретно цим автомобілем возили британського воєначальника, фельдмаршала часів Другої світової Бернарда Монтгомері.

Чимало деталей до Buick Roadmaster підійшло від іншої моделі цієї марки, яку реставрував Олександр Борисович. Найдорожчою частиною реставрації стали аксесуари – їх довелось замовляти з США, через аукціон eBay.