Українські ангели з великими серцями

Українські ангели з великими серцями

Уявіть історію: в аеропорту Кабула відбулися теракти Ісламської держави, загинули сотні афганців і 13 американських солдатів. Евакуація цивільних в Афганістані зірвана. Ситуація вкрай небезпечна. В цей час в Кабулі перебуває група афганських перекладачів та їхніх сімей, яких хоче евакуювати Канада. Загалом 19 людей, які не можуть дістатися аеропорту самостійно. Дві канадські спроби та одна американська - невдалі. Канадський уряд просить допомоги України допомогти з евакуацією перекладачів. Україна висилає військовослужбовців Сил спеціальних операцій на допомогу. Українські спецпризначенці пішки виходять з аеропорту в Кабул, який контролюють таліби. Все що вони мають - це фотографії автомобільних номерів двох мікроавтобусів, на яких мають евакуюватися перекладачі. І успішно виконують місію, доставивши перекладачів спочатку в аеропорт Кабула, а потім українським військовим літаком в Україну, а далі - в Канаду. Звучить як сюжет голлівудського трилера? Лише ця історія відбулася насправді.

"Конвой зайшов [в аеропорт], тощо що українці вийшли на допомогу. Ми лише надіслали їм номери наших автомобілів ... і вони прийшли на місцевий ринок щоб знайти нас ..." - розповідає Мухамед Шаріф Шараф, 49-річний афганець, який 10 років працював перекладачем для канадців.

"Усі були здивовані, останній місяць я намагався домовитися щоб хтось прийшов по нас. Ми просили американців, канадців, катарців, усіх - і безрезультатно. Усі боялися прийти по нас," - розповідає Джавед Хамал (Jawed Haqmal), 33-річний перекладач, який працював два роки з канадськими силами спеціальних операцій в Кандагарі. "Українські солдати були нашими ангелами. Вони зробили відмінну роботу. У них великі серця."


На фото канадський журналіст Марк МакКінтон, Мухамед Шаріф Шараф і Джавед Хамал в аеропорту Борисполя після евакуації з Кабула.