Українська діаспора на виборах Верховної Ради віддала перевагу прозахідним партіям

Українська діаспора на виборах Верховної Ради віддала перевагу прозахідним партіям

Українці, які на виборах Верховної Ради 21 липня голосували за кордоном, вчергове виявили, що погляди на політику й оцінки українських політичних діячів в західній в діаспорі відрізняються від тих, які переважають в самій Україні.

У той час як в Україні близька до президента Зеленського новостворена партія “Слуга народу” випередила інші політичні сили з величезним відривом, на закордонних виборчих дільницях на першому місці опинилася партія “Європейська солідарність”, очолювана попереднім президентом Порошенком.


На відміну від співвітчизників закордонні українці мали можливість голосувати лише за партійні списки і за умов порівняно низької активності більшість з них обрали партію “Європейська солідарність” - 29,55%; політична партія “Слуга народу” отримала трохи менше - 28,13%

Кращих результатів за кордоном домоглася також нова партія “Голос”, опинившись на третьому місці 19,67%.

У Польщі, де за останні кілька років утворилася одна з найчисельніших українських громад, виборці підтвердили підтримку новому президентові Володимиру Зеленському, віддавши 35% голосів партії “Слуга народу”.

Ще більше за президентську партію проголосували у Чехії - 41%

Але що далі на захід, то більш консервативними виявлялися виборці.

У Німеччині, Франції, Великій Британії, а також у США та Канаді на першому місці - партія “Європейська солідарність”, яка зібрала у своїх лавах значну кількість вже випробуваних політиків: її список очолили попередній президент Петро Порошенко та голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Діаспора переважно відкинула “Опозиційну платформу - За життя”, лідери якої наголошують на близькості з Москвою, хоча в Україні та політична сила опинилася на другому місці.

Проросійська партія отримала більшість голосів - 38% лише в Естонії, де з радянських часів залишилася велика російськомовна спільнота.