Українська нація скорочується найшвидшими темпами

Українська нація скорочується найшвидшими темпами

Згідно з даними з Аналітичної довідки ООН щодо демографічних процесів Україна є однією з лідерів із вимирання населення.

Вже до 2050 року населення країни зменшиться до 35 млн (за останнім офіційним переписом від 2001 року населення становить 48,2 млн осіб).

Крім того, населення України є одним із тих, які швидше старіють у Європі, більш як п’ята частина населення старша за 60 років, і ця частка, за прогнозами, зросте до 36% до 2050 року.

«Низький коефіцієнт народжуваності, високий рівень смертності та постійний ріст рівня зовнішньої міграції руйнують людський капітал України, а отже й основу для сталого розвитку», - зазначено у доповіді.

Високий рівень бідності та труднощі з пошуком працевлаштування з гідною оплатою підсилюються політичними, соціальними та безпековими факторами, які стимулюють міграційних відтік.

Також, зростання видатків на охорону здоров’я та пенсії навантажує державний бюджет, Пов’язані з потребами літніх людей витрати в Україні переживатимуть одне з найвищих зростань у Європі та, за прогнозами, становитимуть 25% ВВП до 2050 року.

Тож, за прогнозами ООН ближче до 2050 року в Україні буде близько 36% населення пенсійного віку, на потреби яких буде витрачатись 25% ВВП.