"Українська «зелена електрика»" - Олександр Дедюхін

"Українська «зелена електрика»" - Олександр Дедюхін

Андрій Герус (нагадаю, це головний лоббіст інтересів Ігоря Коломойського в енергетичній сфері, а за сумісництвом голова комітету ВР з Питань енергетикі та житлово-комунальних послуг) нещодавно ініціював та провів круглий стіл щодо проблем «Зеленої генерації» - там обговорювалися питання стосовно відновлюваної енергетики.

Чудово! - скажете ви! - За «зеленою» енергетикою майбутне! Але, люди добрі, ну не з Герусом жеж. На цьому круглому столі вирішили… заднім числом урізати «зелений тариф» та збільшити податки на «зелену генерацію».
Так, справді, в Україні «зелений тариф» високуватий, але замість того, щоби увімкнути ринкові механізми його зменшення, та поступово привести у відповідність із європейськими цінами, Комітет з питань енергетикі вирішує розпочати підготовку законів, які просто знищать відновлювану енергетику. А разом із цим й інвестиційний клімат – бо який інвестор до нас прийде в разі, коли ми заднім числом зменшуємо тарифи, які були гарантовані незмінним до 2030 року.
Дивна логіка, але вона абсолютно зрозуміла, якщо врахувати, що енергоємним заводам Коломойського зовсім не потрібна єкологічно чиста електроененргія. Ті заводи настільки немодернізовані, що самі зі страшенною силою забруднюють повітря України. Заводам Коломойського потрібна дешева електроенергія і для неголеного господаря неважливо звідки вона поступить.
Ми знаємо, що вже 10 днів, як Україна добровільно позбулася своєї енергетичної незалежності, завдячуючи все тому ж Герусу, який протягнув через ВР Закон, який дозволяє купувати електроенергію за кордоном за двосторонніми угодами. Імпортую російський струм фірма Коломойського для заводів Коломойського. Такий собі кругообіг електрики навколо Ігора Валерійовича.
Отже, замість того, щоби законодавчо підтримувати розвиток енергоринку в Україні, Коломойський та Герус просто видавлюють з українського ринку українського виробника. І це стосуеться як теплогенераціі, так і єлектростанцій, які працюють на відновлюваних джерелах. Вичавивши українську «зелену електрику» вони імпортують на ринок ще більше російського струму. Але ж це благородна справа наповнювати закрома Ігоря Валєрієвича. Чи ні?

Олександр Дедюхін