Український протест у справі Сенцова та Кольченка

Український протест у справі Сенцова та Кольченка

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило ухвалене 24 листопада рішення Верховного суду Російської Федерації залишити без змін вироки громадянам України Олегу Сенцову та Олександру Кольченку, засудженим російською владою за сфальсифікованими звинуваченнями відповідно до 20 та 10 років ув’язнення в колонії суворого режиму. Про це інформує прес-центр МЗС.

«Політично вмотивовані справи щодо О. Сенцова та О. Кольченка, а також незаконне утримування в РФ інших громадян України, є свідченням відсутності правосуддя в Російській Федерації і черговими символами цинізму її сучасної політики», – йдеться у повідомленні.

У МЗС вимагають негайно звільнити засуджених за політичними мотивами громадян України Сенцова та Кольченка, а також інших українських політв’язнів, «незаконно утримуваних Російською Федерацією за надуманими обвинуваченнями».

«Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити усіх можливих правових і політичних заходів зі звільнення та повернення в Україну її громадян – політичних в’язнів Російської Федерації», – резюмують у МЗС.

Як повідомлялося, Верховний суд Росії залишив без зміни вироки українському режисерові Олегу Сенцову і громадському активісту Олександру Кольченку, засудженим на 20 і 10 років колонії строгого режиму відповідно у справі про підготовку терактів у Криму.

Нагадаємо, 25 серпня Північно-Кавказький військовий суд Ростова виніс вирок у справі кримчан Сенцова і Кольченка. Їх визнано винними. 39-річного українського режисера Олега Сенцова засуджено у сукупності до 20 років позбавлення волі. Кольченку суд дав 10 років в’язниці. У Кремлі відмовилися коментувати вирок українцям.

Тиждень.ua