Унікальні кримські колекції пам'яток вивозяться до Ермітажу

Унікальні кримські колекції пам'яток вивозяться до Ермітажу

До Ермітажу (Санкт-Петербург, РФ) вивозяться колекції із Криму, в тому числі унікальні колекції із «Херсонеса Таврійського», із Судака та центрального музею Тавриди в Сімферополі.

Про це заявила керівник постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) Людмила Денісова за підсумками засідання ПАЧЕС у м. Тірана (Албанія).

«Хочу наголосити, що вчинення Російською Федерацією будь-яких дій на тимчасово окупованій території України, спрямованих, зокрема, на зміну юрисдикції щодо об'єктів культурної, промислової та технічної спадщини України, є прямим порушенням суверенних прав України, а також загальновизнаних норм і принципів міжнародного гуманітарного права», — зазначила Денісова.

За її словами, комітет з питань культури, освіти та соціальних питань ПАЧЕС підтримав запропоновану українською делегацією поправку до Рекомендацій комітету, у якій наголошується на необхідності вжиття заходів, ґрунтуючись на нормах міжнародного права і, зокрема, на положеннях Гаазької Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, спрямованих на запобігання знищенню культурної спадщини в районах збройних конфліктів або на окупованих територіях.

У ході обговорення поправка до рекомендацій Комітету з питань культури, освіти та соціальних питань ПАЧЕС «Боротьба з незаконним використанням культурної спадщини в регіоні ЧЕС» була підтримана іншими країнами-членами ПАЧЕС і прийнята з редакційними правками від турецької делегації. Як зазначила Денісова, тема засідання по боротьбі з незаконним використанням культурної спадщини в регіоні ЧЕС дуже актуальна в наші дні не тільки для України, Автономна Республіка Крим якої тимчасово окупована Росією, але й для частини Республіки Молдова (невизнане Придністров'я), Азербайджанської Республіки (Нагірний Карабах) і Грузії (Абхазія та Південна Осетія). «Незаконне привласнення і використання іншими державами культурної спадщини в цих регіонах, що входять до ОЧЕС, викликає особливе занепокоєння», — додала вона.

Зокрема, за словами Денісової, Україна обурена рішенням уряду РФ про прийняття у федеральну власність Національного заповідника «Херсонес Таврійський», розташованого на кримському півострові. «Ми наголошуємо, що статус розташованих на території Автономної Республіки Крим і міста Севастополь об'єктів культурної спадщини України жодним чином не змінюється, оскільки так званий „Договір між Російською Федерацією і Республікою Крим про прийняття до Російської Федерації Республіки Крим та утворення у складі Російської Федерації нових суб'єктів“, укладений 18 березня 2014 р. в Москві, є нікчемним і не створює жодних міжнародно-правових наслідків», — заявила глава делегації ВР у ПАЧЕС.

Крім того, Денісова звернула увагу на те, що резолюція Генеральної Асамблеї ООН «Територіальна цілісність України» закликає спеціалізовані установи ООН, зокрема ЮНЕСКО, не визнавати жодних змін статусу АРК та міста Севастополь. «У зв'язку із цим ми вимагаємо негайного припинення міжнародних правопорушень на тимчасово окупованій території України і заявляємо про покладання відповідальності за них, у тому числі матеріальної, на російську сторону і незаконну владу Криму», — зазначила нардеп.

Також Денісова нагадала про незаконне використання та знищення культурної спадщини в інших країнах-членах ОЧЕС, у яких переважають невизнані псевдо-республіки. Зокрема, за її словами, придністровська ділянка українсько-молдовського кордону має ряд історичних пам'яток, таких як містечко Рашкова, Бендерська середньовічна фортеця, Ново-Нямецький Свято-Вознесенський монастир в Кіцканах, природно-ландшафтні пам'ятники Рибницького і Каменського районів. «Офіційний Азербайджан неодноразово заявляв про дії, спрямовані на знищення і фальсифікацію культурної спадщини Нагірного Карабаху, які в міжнародних конвенціях оцінюються як злочин проти людства, а влада Грузії вважає, що грузинські пам'ятники історії на території самопроголошених республік Абхазія і Південна Осетія знаходяться в небезпеці. У процесі реставраційних робіт можуть бути знищені ознаки, що дозволяють ідентифікувати пам'ятники як грузинські», — додала глава парламентської делегації України.

Як заявила Денісова, знищення та фальсифікація історико-культурних пам'яток на окупованих територіях є порушенням конвенції ЮНЕСКО «Про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини» і суперечать прийнятій в 1954 р. Гаазькій конвенції «Про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту».

Як повідомлялося, 1 серпня 2015 р. Президент Росії Володимир Путін включив «Херсонес Таврійський» до списку культурної спадщини РФ.

У МЗС України у відповідь на це заявили, що рішення РФ щодо «Херсонесу» загрожує цілісності комплексу.

Пізніше, у жовтні ц.р., українське МЗС висловило обурення передачею «Херсонеса» у федеральну власність РФ.

Нагадаємо, в червні 2013 р. ЮНЕСКО включила український об'єкт «Стародавнє місто Херсонес Таврійський і його хора (м. Севастополь, АР Крим)» до Списку всесвітньої

ridna.ua