"...уроки корабельної сосни" - Евгений Якунов

"...уроки корабельної сосни" - Евгений Якунов

Наразі урок один: не говорити зайвого. Ніколи. Ні з ким. Ні публічно, ні кулуарно.

20 років тому Леонід Кравчук сказав таку річ: Якщо ти президент, ти маєш зважувати кожне своє слово, навіть якщо ти говориш сам із собою, наодинці в кабінці сортира... Йшлося тоді про славнозвісні піддиванні записи одного майора.

На ті часи цифровий диктофон був верхом технічного прогресу. Наразі вуха у стін стали все чутливішими, а претензії до того, що сказав політик високого рангу (навіть у сортирі наодинці із собою), жорстокішими.

І не рятують, як ми бачимо, навіть евфемізми. У будь-яких безневинних словах професійні майстри політичного тролінгу одразу знайдуть і сексизм, і расизм, і антисемітизм, і українофобію, і зраду батьківщини.

Колись, у радянські часи існувала велика когорта цензорів, які вишукували другий- третій смисли у кожному реченні й кожному слові. написанному літераторами чи журналістами. І знаходили, навіть якщо жодного підтексту там не було. Нині такі специ є в кожній політичній команді і вони можуть розірвати опонента на шматки за кожне необережне слово.

Ми вже бачимо, які проблеми виникли в Трампа через телефонні розмови з Зеленським. І у Зеленського через розмови з Трампом. І у Порошенка через розмови з Байденом. І хоча нічого крамольного там не було... але ж, волають викривачі, ганебним є сам тон яким вони спілкувалися!

Щодо інших політиків, то всі ці аудіо-відео -викриття ідуть косяком. Не сховаєшся ні в месенджерах, ні за колоною...

Ви помітили,мабуть, як гравці і тренери під час футбольних матчів прикривають обличчя долонею, перекидаючись одне з одним словами? Бо є програми. які зчитують сказане за рухом губ. І не дай бог ви прошепотіли щось неполіткоректне...

А незабаром буде ще краще: не сьогодні- завтра з'явиться мобільний додаток (якщо ще не з'явився) який, промоніторивши міміку вашого обличчя і моторику тіла, зможе виразити у словах те, що ви зненацька подумали.

Ви тільки подивилися на вродливу жінку, програма уже вклала вам у вуста таке, що мало не покажеться.! І потім виправдовуйся, що ти думав зовсім не тими словами... Хто ж тобі повірить?

Не знаю чи з'явиться у нас колись закон про "мислєзлочин", але теза про суспільне покарання за "гріховні думки" в нашому "праведному" суспільстві наразі стає актуальною.

Утім треба не забувати, що сказане - це завжди брехня. навіть якщо зроблене це з правдивим виразом обличчя. Жодна людина ніколи не каже правди. "Мысль изреченная есть ложь" - сказав один поет. І він правий на всі сто.

Політкоректність не означає святість. Уміння сказати щось щирим тоном, це ще не щирість. Справжні негідники завжди були майстрами правильних слів.

Не стежте за базаром. Це введе вас в оману. Стежте за тим, що людина встигла в своєму житті зробити.

Евгений Якунов