"Уряд Швеції виділить Україні пакет військової допомоги на 1,3 млрд. дол" - Олег Шарп

"Уряд Швеції виділить Україні пакет військової допомоги на 1,3 млрд. дол" - Олег Шарп

Туди увійдуть бронетранспортери та літаки далекого радіолокаційного виявлення ASC 890, повідомляється на сайті уряду королівства.

Довідково: ASC 890 – шведський літак ДРЛО, розроблений на базі Saab 340. Радар повітряного судна дозволяє виявляти цілі на відстані до 500 км та висоті до 6 км. Літак може перебувати у повітрі без дозаправки понад 6 годин. ASC 890 розроблено як повітряний командний пункт для координування військових операцій.

Стокгольм також передасть Києву ракети середньої дальності Jaktrobot Rb 99, які можна використовувати в комплексах ППО або на літаках.

За даними уряду, передача такого великого пакету допомоги тимчасово зменшить обороноздатність королівства, але Стокгольм має намір придбати нове озброєння та літак Global Eye.

‼️ Кучно пішло після піврічної паузи. Головне, щоб все це добро скоріше перекочувало з папіру на передову. Як я вже написав сьогодні, вирішальний момент наступить наприкінці літа. Тоді стане зрозумілим, допомогла нам західна зброя, включаючи авіацію, переломити хід війни чи ні.

Мене спитали, що я вважаю «переломом». Відповім відверто. Це можливість, як мінімум, перейти від оборони до наступальних дій та нанести такої шкоди території росії (саме території росії за допомоги авіації та далекобійної зброї), після якої ми зможемо відстоювати свої інтереси з більш вигідних позицій.

У повернення ВСІХ наших земель військовим шляхом у короткостроковій перспективі я не вірю. На даному етапі головне - зберегти державність, людей та протриматися до вступу у НАТО. Це технічно реалізуємо - було б бажання, настирність та успіхи у проведенні внутрішніх реформ.

New York Times:

«США ніколи відкрито не заявлять про дозвіл Києву застосовувати американську зброю по територією Росії. Натомість американські артилерійські снаряди та ракети просто почнуть бити по російським військовим цілям.

Зміна позиції Байдена неминуча. Але, швидше за все, збережуться обмеження на те, як українці зможуть використати надану американцями зброю по російським військовим цілям. А саме - буде дозволено знищувати ті об`єкти, які беруть безпосередню участь у нападах на Україну.

Американські чиновники при цьому все частіше відкидають грізні попередження з боку Москви як пустопорожні. Вони зазначають, що Росія ніколи не ризикувала атакувати постачання зброї Україні через Польщу або деінде на території НАТО»

❗️А я казав, що крига скресла. Вашингтон не давав і не дасть офіційного дозволу на використання своєї далекобійної зброї по російській території. Але росіяни своєю тактикою "Нас там немає. А доведіть, що ми там є!" надали гарний урок іншим. Це бумеранг, який ще неодноразово прилетить у голови скрєпоносцям. Так що підтверджую прогноз: літо буде спекотним, а його кінець продемонструє, зможуть ЗСУ за допомоги західної зброї переломити хід війни чи ні.