Уряд створив штаб для боротьби з падінням промисловості

Уряд створив штаб для боротьби з падінням промисловості

У Кабінеті міністрів вважають, що падіння української промисловості набуло системного характеру. Там створили штаб для протидії цьому явищу.

Про це повідомив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

«Падіння промисловості набуло системного характеру і потребує швидких дій держави. Мінекономіки працює над підписанням меморандуму з галуззю з першочергових кроків, стратегією та планом дій з захисту та розвитку промисловості; також починає працювати штаб з поточної ситуації з інфраструктурою, в який увійдуть представники промисловості, УЗ та портів», — повідомив Милованов.

За словами міністра, наразі в уряді розробили 13 напрямків роботи щодо протидії падінню промислового виробництва. Їх планують оприлюднити незабаром.

Голова Мінекономіки підкреслив, що падіння промисловості в Україні відбувається вже 6 місяців поспіль. І якщо раніше його пояснювали окремими факторами, то наразі в уряді вважають, що таке падіння є наслідком системної кризи у промисловості.

«Це свідчить про дію системних факторів, таких як нестача попиту, що поєднується із негативним впливом зміцнення гривні на конкурентоспроможність вітчизняних виробників», додав Милованов.

За даними Держстату, у листопаді 2019 року промислове виробництво в Україні скоротилося на 7,5%, у жовтні — на 5%, у вересні — на 1,1%.

Індекс промислової продукції — показник обсягу промислового виробництва країни, який вимірюється як середньозважена величина з відповідних індивідуальних індексів по кожному товару.

Розрахунок базується на даних щодо динаміки виробництва видів продукції за постійним набором товарів-представників і структурі валової доданої вартості за видами промислової діяльності за базисний рік.

У 2018 році промислове виробництво в Україні зросло на 1,1%.