Уряд з 20 травня припиняє регулювати ціни на газ для виробників теплової енергії

Уряд з 20 травня припиняє регулювати ціни на газ для виробників теплової енергії

"Уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго і не зобов'язує "Нафтогаз" продавати блакитне паливо для них по фіксованій ціні. Це ще один надзвичайно важливий крок до створення повноцінного ринку газу", - повідомив сьогодні прем’єр-міністр на засіданні уряду.

Всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть укладати контракти з постачальниками газу самостійно, на умовах, які будуть присутні на ринку.

Тож, наявність гарячої води та опалення у наступному сезоні буде залежати від місцевої влади.

Нагадаємо, що у лютому Кабінет Міністрів, "Нафтогаз" та мери міст підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Зокрема, за положеннями меморандуму, до 30 вересня 2021 року Нафтогаз надає виробникам тепла відстрочку платежу на різницю між ринковою та граничною ціною газу, фактично закладеною в тариф.

Для цих виробників тепла передбачені відстрочка оплати за природний газ та компенсація різниці між ринковою ціною природного газу та ціною, врахованою в тарифах за тепло.

Поки що механізм компенсації не розроблений.

Очікуємо зростання тарифів на опалення та гарячу воду, адже ціна на газ поки що тільки збільшується.

ЗеФакТи