Відбулось засідання Ради національної безпеки і оборони України

Відбулось засідання Ради національної безпеки і оборони України

1 березня 2018 року відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони України, на якому були розглянуті питання енергетичної безпеки, невідкладні заходи з нейтралізації загроз національній безпеці у сфері міграційної політики та про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

За інформацією Голови правління НАК «Нафтогаз-України» А.Коболєва, Росія намагається не виконувати рішення Стокгольмського арбітражу та провокує енергетичну кризу в Україні, знизивши тиск в транзитному газопроводі. В зв'язку з цим було доручено ініціювати арешт активів ВАТ «Газпром» в Україні та за кордоном у випадку невиконання ними рішень Стокгольмського арбітражу та вжити інших заходів щодо забезпечення енергетичної безпеки України та безперебійного транзитного постачання газу до Європи в умовах низьких температур.

Враховуючи зростання загроз національній безпеці України, пов'язаних з зовнішньою міграцією в умовах російської агресії, РНБО України розглянула пропозиції, зокрема, щодо удосконалення процедур та посилення контролю за набуттям громадянства України. Йдеться про обмеження і більш чітке визначення підстав для набуття громадянства України, посилення відповідальності за порушення у цій сфері. Кабінету Міністрів України доручено подати законопроект щодо запровадження механізму попередньої перевірки підстав для в'їзду громадян держав міграційного ризику, у тому числі Російської Федерації, з використанням електронного повідомлення про намір відвідати Україну, вжити заходів з удосконалення механізму координації державної політики у сфері інтегрованого управління кордонами, контролю за перебуванням іноземців на території України та протидії нелегальній міграції.

Рада національної безпеки і оборони України підтримала проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про громадянство України» та запропонувала Президентові України внести його на розгляд Верховної Ради України.

Також Рада національної безпеки і оборони України підтримала пропозиції Національного банку України щодо продовження дії персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) щодо банків з російським капіталом, дія яких закінчувалась в березні 2018 року.