В деле Шеремета готовят появление новиковых. Один из них уже найден мертвым

В деле Шеремета готовят появление новиковых. Один из них уже найден мертвым

У п’ятницю, 18 жовтня у помешканні сестри знайшли загиблим від вогнепального поранення ветерана російсько-української війни Івана Вакуленка. Ситуація на місці виглядала неоднозначно – чи то самогубство, чи то інцидент зі зброєю. Втім справу з "вбивства" швидко перекваліфікували на "самогубство".

Зі своїх джерел Insider отримав інформацію, що у Івана могли проходити слідчі дії у справі вбитого журналіста Павла Шеремета. У поліції навідріз відмовились відповідати на питання про це. Заздалегідь анонсували, що у відповіді на запит буде відмовлено через таємницю слідства. Натомість обережно з’ясовували, які саме подробиці відомі Insider.

Днями виданню вдалось отримати підтвердження: Івана таки викликали на допит у справі Шеремета. За однією з версій, він був призначений на понеділок, 21 жовтня, а повістку він отримав за два дні до своєї смерті, 16 жовтня.

Втім, загиблий та його друг - не єдині можливі кандидати на таку роль. Схоже, прямо зараз відбувається кастинг на найбільш правдоподібних персонажів, якими б можна було нарешті заткнути вимогу суспільства, журналістського цеху, західних партнерів та навіть нової влади щодо розслідування загибелі Павла Шеремета.У вересні друга загиблого -  Владислава Грищенка - затримали за підозрою в підготовці вибуху на Івано-Франківщині. У жовтні обох друзів, за деякими ознаками, почали готувати на роль "новікових" у справі Шеремета – вочевидь, з огляду на наближення Нового року та завершення випробувального строку для деяких одіозних силовиків.

Загибель

Інформація про загибель Івана Вакуленка надійшла до поліції від його сестри. Вона повернулась 18 жовтня до себе в квартиру, у якій також був прописаний Іван, відкрила двері своїми ключами і виявила його тіло з вогнепальним пораненням голови.

Як повідомила у понеділок, 21 жовтня, прес-секретар Наталія Федоровська, поліція Деснянського району відкрила провадження з попередньою кваліфікацією за статтею вбивство. Пізніше справу перекваліфікували на "самогубство".

Снігова куля негараздів

Insider опитав більше півдесятка осіб з кола спілкування Івана. Усі вони характеризують його як досить принципову людину з дуже складною долею. Так, один з найближчих побратимів окреслив виданню ціле коло побутових, сімейних та особистих проблем, з якими стикався Вакуленко останнім часом.

Додавала проблем і громадська діяльність. Георгій Турчак також згадує нащодавню публікацію в одному зі "зливних бачків", яка "викривала" нібито участь в тому числі Вакуленка у земельній схемі. "Публікація була спрямована вочевидь проти мене та Антона Колумбета (зараз – заступник міністрки у справах ветеранів Оксани Коляди), вона містила неактуальні дані і описувала події, яких в реальному житті не сталось. Проте районна ветеранська організація, яку очолював Іван Вакуленко, сприйняла її за чисту монету і влаштувала йому рознос якраз день перед його загибеллю".

Крім того, невдовзі до загибелі на Вакуленка до всього ще й посипались неприємності від правоохоронних органів. Спершу, наприкінці вересня, його близького друга Владислава Грищенко затримали за підозрою у підготовці вибуху на Івано-Франківщині. Обшуки у цій справі пройшли не лише за адресами підозрюваного і його дружини Інни, а й у тоді ще живого Івана. Дружина Грищенка, яка, за її словами, має 15-річний стаж роботи в органах внутрішніх справ, була переконана – підозри в участі у підготовці вибуху хотіли також вручити їй та Івану Вакуленку, але на той момент їх врятувала професійна робота адвокатів, до яких вони вчасно звернулись.

Все це схоже на наростаючий клубок проблем, який ймовірно, міг би стати причиною для самогубства, якби не одне але.Окрім обшуків в Івано-Франківській справі, напередодні загибелі Вакуленка також зненацька викликали на допит у справі Павла Шеремета. Про це казали і джерела Insider, це ж підтверджують і його друзі та побратими.

Не\самогубство

Обстановка на місці загибелі Івана і обставини його загибелі ніяк не можна назвати характерними для самогубства.

  1. Іван не проживав у квартирі, де був знайдений, і не мав підстав бути там у цей день. Це підтверджує подруга Івана, Інна Грищенко, та побратим Івана Георгій Турчак. Фактично, це була квартира його сестри, сам Іван мав відкрите квартирне питання і на момент загибелі проживав з своєю дівчиною в іншому помешканні. "О третій годині дня він мав домовлену зустріч зі своєю дівчиною, на яку не прийшов", - каже Інна Грищенко. Інна також відмічає: "Зате ця квартира - місце прописки Івана, і місце прописки його легальної зареєстрованої зброї. Дуже зручно".
  2. Іван не залишив прощальної записки. Її не було виявлено при огляді місця події з понятими. Інформацію про її відсутність підтверджують принаймні три джерела. У прес-службі Деснянської поліції відмовились відповідати на питання про наявність передсмертної записки, пославшись на таємницю слідства.
  3. Гільза була викинута з помпової рушниці після пострілу. Георгій Турчак каже – рушниця, з якої був здійснений постріл, була помпова. "У мене така ж. Вона не викидає сама гільзу після пострілу. Там потрібно зробити такий рух для перезарядки, як у фільмі про Термінатора", - каже він. Дані про викинуту з рушниці гільзу підтверджують три джерела Insider.
  4. Сама помпова рушниця стояла прихилена до стіни. "Я схильний вірити у самогубство, з огляду на життєві обставини Івана. Але я весь цей час намагаюсь змоделювати ситуацію, за якої б після смертельного пострілу в голову його зброя сама перезарядилась, викинула гільзу і залишилась стояти прихилена до стіни, можливо якось у падінні... Але я не знаходжу варіантів, як це могло статись", - каже Турчак. Дані про положення рушниці підтверджують три джерела Insider, які бачили місце злочину на власні очі.
  5. Якийсь час всередині квартири перебували лише поліцейські, навіть без понятих. Огляд місця події розпочали лише після цього. Це підтверджують побратими Івана, які з’їхались за адресою після повідомлення про його загибель і знаходились на поверсі. Щонайменше у двох з тих, хто з’їхався до квартири Івана з бажанням побачити місце загибелі на власні очі, пізніше пройшов обшук.

Незважаючи на це, вже у понеділок, на третій день після загибелі Вакуленка, в ЄРДР "попередньо внесли інформацію, що це самогубство", каже представниця прес-служби Деснянської районної поліції Наталія Федоровська.

Зв’язок Вакуленка зі справою Шеремета

20 жовтня, на другий день після загибелі Вакуленка, Insider звернувся до прес-секретаря МВС Артема Шевченка з запитанням про те, чи проходили у нього обшуки у справі Шеремета та чи викликали його на допит у цій справі. Шевченко поставив декілька уточнюючих запитань, але зрештою відповів: "Знав би – не сказав". Він також проігнорував прохання надати офіційну відповідь на поставлені питання.

Після цього Insider звернувся до до прес-служби Деснянської поліції, яка займалась розслідуванням загибелі Вакуленка. Представниця прес-служби районного відділу поліції Наталія Федоровська сказала, що попередньо справу загибелі Івана Вакуленка було кваліфіковано за статтею "умисне вбивство" і надала офіційні подробиці про те, від кого надійшов виклик про загиблого та за яких обставин він був знайдений. Вона також повідомила, що до реєстру досудових розслідувань через кілька днів після загибелі внесли зміну у кваліфікацію, попередньо прийшовши до висновків про можливе самогубство. Проте Федоровська не змогла відповісти на питання про передсмертну записку та можливі слідчі дії з загиблим у справі Шеремета, пославшись на таємницю слідства.

У наступні дні двоє представників комунікаційних структур МВС та поліції звертались до авторки з питаннями про те, чи готується цей матеріал та цікавились його долею. Один з них, дізнавшись про запит до Головного слідчого управління (яке розслідує справу Павла Шеремета), навіть не побачивши змісту запиту, анонсував відмову у відповіді на підставі таємниці слідства.

23 жовтня прес-секретар МВС Артем Шевченко повідомив, що єдиний коментар про справу Шеремета та можливий зв’язок з нею загиблого Івана Вакуленка, який він може дати, звучить так: "Ідуть різні оперативно-слідчі дії".

Натомість близькі Івана Вакуленка стверджують: на допит у справі Шеремета його таки викликали.

Це стверджує Інна Грищенко, дружина Іванового друга Владислава Грищенка. За її словами, Вакуленко зателефонував їй у середу 16 жовтня і повідомив, що йому надійшла повістка на допит у справі Шеремета. "Допит був призначений на понеділок, 21 жовтня. Іван просив знайти йому адвоката", - каже вона. Між повісткою на допит та допитом, 18 жовтня, Вакуленко був знайдений мертвим.

Insider знайшов ряд інших доказів, про те, що Івана та його друзів, які фігурують в "Косівській справі", та й саму справу, прив’язують до слідства у справі Шеремета. Про це детальніше викладено нижче.Про допит також знають і деякі опитані Insider’ом побратими загиблого. Більшість з них, проте, дізнались про це у день загибелі Вакуленка. Джерело інформації в цьому випадку виявити складно – до квартири, де знайшли загиблого Вакуленка, з’їхалось багато людей і інформацію про можливі слідчі дії у справі Шеремета поширювалась серед присутніх блискавично.

Косівська справа

Слідчі дії щодо загибелі Шеремета прийшли в життя Вакуленко раптово. Раніше він у цій справі, за словами близьких, не фігурував. Потрапив він у неї через свого друга та іншу кримінальну справу.

Як вже згадувалось на початку статті, наприкінці вересня його друга Владислава Грищенка було затримано і оголошено підозру у підготовці вибуху (який не відбувся) у Косові на Івано-Франківщині.

"Косівська справа" - це провадження 12018090190000285 у ЄРДР. За цим номером є чимало ухвал у судовому реєстрі, і ще до середини жовтня 2019 фабула справи виглядала наступним чином:

Мешканець Косівщини в липні 2018 року поїхав з дому на своєму авто у справах, а коли повернувся, побачив на місці парковки свого авто саморобний вибуховий пристрій. Слідство Івано-Франківської поліцїі вирішило, що до цього може бути причетний чоловік, який заборгував потенційному потерпілому грошей і провело у нього обшук. Знайшли запал від гранати УЗРГМ. Власне, все.

Пройшов місяць – і фабула драматично змінилась. В ухвалах на обшуки, які були проведені у цій справі у ветеранському середовищі Києва 5-го листопада та в клопотанні про запобіжний захід для Інни Грищенко фабула звучить зловісніше.

"Невстановлена особа на початку липня 2018 замовила Владиславу Грищенку вчинити за грошову винагороду вбивство жителя Косова". У тексті йдеться також про те, що Грищенко запропонував взяти участь у цьому злочині своїй дружині Інні та другу Івану Вакуленко. Тому самому Вакуленку, який загинув і вже не зможе заперечити. Звертаємо увагу, що на момент загибелі він не був підозрюваним ні в Косівській справі, ні у справі Шеремета.

За фабулою, викладеною у суді, дружина нібито допомагала Грищенку конструювати вибуховий пристрій, а Іван – нібито орендував авто і привіз друга на місце злочину.

"З невідомих причин вибуховий пристрій не спрацював і відкріпився від автомобіля", - повідомляє слідство суду.

За Інною також вели негласне спостереження, аби таємно відібрати зразки для порівняння.

Брак доказів слідство пояснює просто – угруповання поводилось дуже законспіровано, тому слідству в повній мірі не вдалось вилучити документи та речі, які можуть бути доказами.

Коли цей матеріал починав готуватись, підозрюваним у цій справі був лише Владислав Грищенко. У його дружини Інни та друга Івана після затримання Владислава наприкінці вересня пройшли обшуки, проте нічого знайдено не було, і підозри їм оголошені не були. Після цього було затишшя, аж поки Іван не отримав 16 жовтня повістку на допит у справі Шеремета і не загинув. Ще через кілька тижнів – 5 листопада – у Києві пройшла хвиля обшуків у ветеранському середовищі. У Інни Грищенко відбувся повторний обшук, її затримали, оголосили підозру у Косівській справі і взяли під варту 6-го листопада.

Insider спілкувався з Інною ще до її затримання, розслідуючи загибель Івана Вакуленка. Вона прямо заявляла, що розуміє, що все йде до того, що її чоловіку та Івану будуть "шити" справу Шеремета, і її ймовірно також будуть також затримувати. Вона також стверджувала, що щодо неї провадяться негласні слідчо-розшукові дії.

Розбираючись у загибелі Івана Вакуленка та "Косівській справі", у якій підозрювали на той момент чоловіка Інни, ми поцікавились, до чого тут взагалі справа Шеремета.

- Мій чоловік – колишній сапер, правосек і ветеран, з сімома довоєнними судимостями, який вже підозрюється в справі щодо підготовки вибуху у Косові. Він же ідеальний варіант. Я ж знаю, як це робиться, - сказала тоді Інна.

Дружина Грищенка стверджує, що поліцейські імітували ухиляння Грищенком від повісток (знімали на мобільний телефон залишення повісток у дверях та поштовій скриньці, але після зйомки забирали повістку). Завдяки цьому вони змогли отримати від судді дозвіл на розшук з метою приводу Грищенка і обрати йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою – пославшись на те, що раніше він нібито ухилявся від допитів і ігнорував залишені йому повістки (яких йому насправді не лишали).

На доказ цьому на своїй сторінці вона опублікувала відео з камер спостереження, додавши до нього коментарі з поясненнями дій поліцейських.

6 листопада вже самій Інні Грищенко після повторних обшуків та оголошення підозри у "Косівській справі" обрали запобіжний захід – тримання під вартою без можливості внести заставу.

Обшуки у ветеранів

5 листопада відбулись обшуки у "Косівській справі" не лише у Інни Грищенко. За неперевіреними даними, слідчі дії одночасно розпочались на кількох десятках адрес.

Insider вдалось достовірно встановити 4-х осіб, у яких відбувались обшуки (у деяких - на кількох адресах одразу, наприклад у родичів та за старими адресами). Ще щодо двох осіб дані про обшуки мають недостатньо підтверджень. Всі вони – контакти Владислава та Інни Грищенка або їх друга Івана Вакуленка.

Зокрема, обшуки відбулись

  • У Інни Грищенко, повторний. Адвокат не був допущений, Інну було затримано, оголошено підозру в Косівській справі та обрано запобіжний захід – тримання під вартою.
  • У Павла Долинського, ветерана. Він товаришував та спілкувався з Грищенками. Не зважаючи на те, що він не чинив спротиву, в його будинок зайшли одразу "штурмом" ймовірно з підрозділом КОРД, а на нього самого вділи кайданки, хоча він не був ані підозрюваним, ані затриманим. Адвоката також не допустили, повідомив Insider Долинський. Вилучили техніку, папери і зареєстровану легальну зброю. Павло був один з тих, хто приїхав під квартиру Івана Вакуленка, взнавши про його загибель.
  • У Дмитра Терещенка, помічника Леоніда Остальцева з Pizza Veterano – вдома, у батьків та на роботі, у відомому ветеранському закладі. Він товаришує з Владом Грищенком. У відеозверненні Леонід Остальцев згадує, що Дмитро начебто допомагав Грищенку з встановленням відеоспостереження. Ймовірно, це саме та камера спостереження, завдяки якій Інна Грищенко змогла викрити поліцію у імітуванні того, що його викликали повістками.
  • У Антона Бруснікіна. Долинський стверджує, що Бруснікін також приїжджав під квартиру Івана Вакуленка, дізнавшись про його загибель. Пізніше Бруснікін викладав відео з суду щодо запобіжного заходу по Інні Грищенко.

Після обшуків 5 листопада підозру оголосили лише Інні Грищенко.

"Косівська справи" і вбивство Шеремета

Особливістю справи Шеремета є те, що в ній дуже мало залишених злочинцями слідів і зачіпок.

Опитані Insider’ом джерела сходяться на трьох тезах.

  1. Активізація у справі Шеремета пов’язана зі спливанням "випробувального строку" Міністра внутрішніх справ. Називають дати у другій половині листопада, в межах яких поліція чи то повинна, чи то пообіцяла показати результат у цій справі.
  1. За роки розслідування у справі фігурували десятки людей, які за своїми характеристиками, бекграундом, колом спілкування та способом життя схожі на тих, які могли б, однак достовірних доказів щодо будь-кого з них досі знайдено не було. Відтак півтора-два місяці тому розпочався кастинг на найбільш підходящих, правдоподібних персонажів. Іде пошук тих, кого суспільство прийме за виконавців злочину.
  1. Доречно і емоційно переконливо буде відтак продемонструвати фігурантів, які вже знаходяться в СІЗО, мають кримінальну історію та хоча б віддалено схожий злочин в анамнезі.

Вочевидь, Грищенки і їх загиблий друг були не єдиними варіантами. Ще тиждень назад, розмовляючи з Інною Грищенко, авторка би не взялась стверджувати, що кастинг завершився кандидатурами Інни та її чоловіка.

Слідство у Косівській справі передали у той самий підрозділ, який займається справою Шеремета. Так, у судовому реєстрі ще до середини жовтня в ухвалах  щодо Косівської справи фігурував слідчий відділ Івано-Франківської поліції. Однак вже зараз у цій справі в ухвалах про обшуки 5 листопада і в клопотанні про запобіжний захід для Інни Грищенко фігурує Головне слідче управління Нацполіції, яке й займається справою Шеремета.Однак вже зараз є всі ознаки того, що групу з "Косівської справи" будуть тягнути у справу Шеремета.

  • Ті самі слідчі, що й у справі Шеремета. За нашими даними, у Косівській справі та справі Шеремета є співпадіння по слідчим.
  • Виклик на допит у справі Шеремета Івана Вакуленка перед його загибеллю. Він встиг повідомити про це телефоном Інні Грищенко (вона підтвердила це Insider), про це також відомо півдесятку осіб з його колом спілкування, які підтердили це виданню.
  • 6 листопада увечері почали вкиди через зливні бачки щодо причетності Грищенків до справи Шеремета. Акаунт "Володимира Бондаренка" у фейсбук виклав коротку аналітичку явно слідчого походження про Інну та Владислава Грищенків у контексті Косівської справи, яку завершив зненацька таким: "Не хотілось би щось додумувати, але нагадаю, що по справі вбивства Шеремета підозрюваними є чоловік і жінка". Його пост підхопила одразу Страна.юа, яка випустила новину, доповнивши текст Бондаренка неназваними джерелами з середовища силовиків (і вкраденим з Insider фото - Ред), які стверджують про "причетність" Грищенків до справи Шеремета без жодної конкретики. Матеріал опубліковано під прізвищем, яким раніше були підписані матеріали про кримінальний світ, які складались переважно зі "зливів" оперативних даних поліції.
  • В оновлену фабулу "Косівської справи" заклали також згадку про купівлю гексогену та тротилу Грищенками. Ймовірно це "задєл" на зв’язок групи зі справою Шеремета.
Що буде далі

Пошук зручної кандидатури на роль підозрюваного у справі Шеремета вже призвів до загибелі однієї людини – Івана Вакуленка, до смерті якого у близьких та і сторонніх спостерігачів є багато питань.

Найближчим часом нам продемонструють "блискучу роботу" і перших підозрюваних у справі Шеремета. Очевидно, ставка буде на суто емоційну переконливість. Підозрювані будуть мати якусь кримінальну історію, або неприглядну репутацію в своєму середовищі, незрозумілі "мутні" біографії. Вони чудово пасуватимуть на роль. На питання "чи могли це бути вони?" ніхто не поспішатиме сказати "ні". Вони будуть схожі на тих, хто міг би таке зробити. Вони правдоподібно підходитимуть на роль. Через це за їх можливу невинуватість саме в конкретному злочині психологічно важко та репутаційно некомфортно буде "впрягатись" оточуючим та експертам.

Інформація, якою володіє видання, свідчить про те, що силовики вже здійснюють попередню інформаційну обробку у ветеранському та журналістському середовищі. Аргументи переважно також емоційні: "ми знайшли винних, це точно вони, вірте нам, все потім побачите".

Все це вже було з фейковим підозрюваним Новіковим у справі Каті Гандзюк. "Та він зек і "форточник", яка різниця, за що він сяде!", - в запалі суперечки якось випалив авторці високопоставлений працівник МВС. І це справді логіка деяких силовиків, яку вони намагаються нав’язати суспільству – закрити справу очевидно негативним персонажем, спекатись "висяка" і заспокоїти суспільство. Запроторити до буцегарні людей, які точно "не ангели", і саме цим заспокоювати свою совість і оточуючих – їм точно є за що сидіти, винуваті не в цьому, так в іншому.

Щоб уникнути цієї пастки, суспільство у справі Шеремета має питати про достовірні докази вини пред’явлених фігурантів. З підозрою ставитись до доказів та експертиз, які раптом виникли в період "випробувального терміну" міністра внутрішніх справ і суперечать доказам та експертизам, які були у справі відпочатку. І зрештою, суспільство має насторожуватись, коли перед зрушеннями у справі інформаційне поле починають підігрівати безфактажними інформаційними вкидами від анонімів та прокремлівських зливних бачків – тому що зазвичай це свідчить про брак доказової переконливості.

Ми усі хочемо, аби винних було знайдено. Справжніх винних.

Ольга Худецкая