В Держдумі хочуть визнати українську армію екстремістською через Яроша

Депутат з партії Жириновського пропонує називати збройні сили України екстремістським формуванням

Ідея належить депутату від ЛДПР Олексію Діденко, передає Еспресо.TV. з посиланням на  "Известия".

Зокрема, член комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва Діденко підготував листи генеральному прокурору РФ Юрію Чайці та голові Верховного суду Росії В'ячеславу Лебедєву. Законодавець зазначив, що в нещодавно в Україні було прийнято рішення про включення до лав української армії військових формувань «Правого сектора», а лідер ультранаціоналістичної організації Дмитро Ярош був призначений радником головнокомандувача ЗС України.

Кілька днів тому радник президента України Юрій Бірюков повідомив про те, що бійців Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» планується перевести на контрактну службу в ЗС України, зокрема в 79-у аеромобільну бригаду. При цьому, лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош ж, на якого в Росії заведена кримінальна справа, став радником начальника Генштабу України Віктора Муженко.

У середині листопада 2014 року за позовом Генеральної прокуратури РФ організація «Правий сектор» була визнана в Росії екстремістською.Тепер же, як зазначив Олексій Діденко, тисячі бійців націоналістичної організації зі своїми есктремістскімі ідеями офіційно включаються до лав української армії, стають її складовою частиною. На думку депутата, це вимагає від російської судової системи відповідної реакції і прийняття рішення щодо ЗС України.

- Російська судова система в минулому році вже дала свою характеристику організації «Правий сектор» і визнала її екстремістською. Тепер же ЗС України демонструють, що поділяють позицію цієї організації, і приймають тисячі її бійців до своїх лав, - зазначив законодавець. - Разом з прийняттям екстремістів українська армія приймає і їх радикальний світогляд, екстремістські ідеї, які вони будуть транслювати, вже перебуваючи на офіційній службі у формі ЗС України. Враховуючи це, я попросив наші органи дати свою оцінку діям ЗСУ

Однак, як пише видання, не всі депутати Держдуми підтримують Діденка. Член комітету Держдуми з оборони Франц Клінцевич впевнений в тому, що бійці ПС будуть всередині армії проводити свою політичну роботу, проте сумнівається в необхідності визнання всієї української армії екстремістською організацією.

- Я думаю, не варто визнавати армію екстремістської тільки через те, що в неї увійшли деякі екстремістські батальйони. Я швидше погоджуся з тим, що екстремістським можна визнати керівництво України, яке дозволяє собі приймати до лав армії такі утворення, - вважає член парламенту. - Але що стосується всієї армії, то вона складається з різних людей і, незважаючи на те що члени «Правого сектору» в її лавах абсолютно точно будуть проводити агітацію і намагатися всіма способами прищепити солдатам свої шкідливі погляди, я впевнений, що багато хто не пристануть до ідеям і методам агресивної неонацистського угруповання.