Відключення електроенергії стають нормою. Скільки це ще триватиме

Відключення електроенергії стають нормою. Скільки це ще триватиме

В Україні з понеділка нормою стали відключення електроенергії, спричинені наслідками російських ударів по українських електростанціях. Як правило відключення застосовують в пікові години - увечері та вранці.

Причиною є руйнівні наслідки російських ударів по українських електростанціях, але вплинула і холодна погода у травні.

Експерти відзначають, що така ситуація триватиме щонайменше до кінця літа, потім відключення повторяться взимку, а на відновлення втрачених потужностей енергетики можуть піти роки.

Імпорт не покриває потреб

Як повідомляє "Укренерго", станом на 16 травня в енергосистемі більшу частину доби зберігається значний дефіцит, тож в усіх регіонах діють графіки погодинних відключень. 446 населених пунктів були знеструмлені, частково через бойові дії.

"Отримати інформацію про те, як саме будуть діяти обмеження споживання у вашому регіоні, можна в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах", - повідомляють в компанії.

15 травня відключення тривали з 19:25 до 23:40.

Щоб покрити дефіцит Україна мусить імпортувати електроенергію з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини і Молдови.

У Київській міській військовій адміністрації порадили мешканцям під час відключень використовувати Пункти незламності.

"В Києві відкрито близько тисячі таких об’єктів. Інформацію про їхнє розташування можна дізнатися у застосунку "Дія", в районних адміністраціях, органах місцевого самоврядування та на сайті https://nezlamnist.gov.ua/. У застосунку "Дія" є інтерактивна мапа, де можна знайти найближчий "Пункт Незламності", - йдеться в повідомленні.

У КМВА закликають мешканців економити електроенергію і допомагати державі у "битві за світло".

Скільки це триватиме

Українська енергетика перебуває в складній ситуації і відключення будуть нормою цього літа і взимку, заявив на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі член наглядової ради "Укренерго", радник прем'єра Дениса Шмигаля Юрій Бойко.

"У цих умовах нам доведеться жити до серпня. Серпень-вересень - я очікую незначне покращення в силу виходу з ремонту атомної генерації", - заявив він.

Відключення могли початися пізніше, якби не холодна погода у травні.

"Люди вихолодили оселі і відповідно почали більше користуватися нагрівальними приладами".

При цьому для забезпечення потреб не вистачило не тільки внутрішніх ресурсів, але й імпортованої електроенергії.

Бойко прогнозує, що зима буде "невідворотно тяжкою".

"Шансів на відновлення того, що було знищено за 2 весняних місяці в повному обсязі немає. Цифру у 8 гігаватів втраченої потужності можна суттєво знизити в рамках підготовки до зими, але точно не в рази", - пояснює він.

Загалом відновлення втрачених потужностей може зайняти роки.

"У нас відвертий дефіцит генеруючих потужностей. Проблеми з генерацією швидко вирішити не вдасться. Мій особистий прогноз - ми будемо жити з дефіцитом електроенергії наступні два роки, це буде нормальним станом для української енергосистеми", - заявив на брифінгу в Українському кризовому медіацентрі директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Коли відновлять енергооб'єкти

У квітні перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко повідомив, що процес відновлення ТЕС вже почався. Потужну Трипільську енергостанцію (Київська область) зруйнували в ніч на 11 квітня через ракетну атаку росіян, а Зміївську ТЕС (Харківська область) - 22 березня.

До осені їх планують частково відновити.

"Міненерго на сьогодні пропрацьовуються заходи щодо відновлення генеруючого обладнання на об'єктах "Центренерго", таких як Трипільська ТЕС і Зміївська ТЕС. В наших планах до початку опалювального сезону відновити принаймні 6 енергоблоків для "Центренерго", - сказав депутатам у Раді представник міністерства.

Слід зауважити, що Зміївська станція має 9 енергоблоків, а Трипільська - 6.

Що стосується ДніпроГЕС, яку суттєво пошкодили 22 березня, то голова уряду Денис Шмигаль пояснив, що відновлювальні роботи вже початі.

"Будем відновлювати не чекаючи завершення воєнних дій в Україні", - наголосив він.

Представник міненерго додав, що захист другого і третього рівня на об'єктах гідрогенерації має бути завершений до кінця поточного року.