"Відмова для Коломойського: Позов ПриватБанку буде розглядатися по суті в Високому суді Лондона" - Влад Пономар

"Відмова для Коломойського: Позов ПриватБанку буде розглядатися по суті в Високому суді Лондона" - Влад Пономар

Верховний суд Сполученого Королівства відмовив в задоволенні клопотань, поданих екс-власниками ПриватБанку Коломойським, Боголюбовим і шістьма компаніями, зареєстрованими в Англії і на Британських Віргінських островах.

Йдеться про дозвіл оскаржити рішення Апеляційного суду від жовтня 2019р, яке повністю скасувало рішення Високого суду Лондона від листопада 2018р, і яким було підтверджено, що англійський суд має юрисдикцію розглядати позов Приватбанку щодо шахрайства, вчиненого за попередньою змовою осіб.

У рішенні, винесеному 6 квітня 2020р, Верховний суд підтвердив, що в задоволенні клопотань про дозвіл на оскарження має бути відмовлено «оскільки клопотання не стосуються питань права, які повинні розглядатися в даний момент».
Верховний суд також зобов'язав пана Коломойського, пана Боголюбова і компанії відшкодувати витрати, понесені ПриватБанком щодо невдалих клопотань.

Таким чином, в Коломойського та Боголюбова не залишилося жодних способів оскарження, тому позов Приватбанку надалі буде розглядатися по суті в Високому суді Лондона.
У Приватбанку впевнені, що їм вдасться відшкодувати понад $ 3 млрд.

Найбільш ймовірно, що повноцінний розгляд справи в Лондоні почнеться в 2021р. До тих пір зберігається всесвітній арешт на активи олігархів і обмеження у витратах 20 тис. фунтів на тиждень. Також їм необхідно погоджувати з ПриватБанком будь-які угоди купівлі-продажу активів.

Нагадаю, що тижнем раніше ПриватБанк подав новий позов на $5,5 млрд проти Коломойського і Боголюбова, а також одного з топ-менеджерів і двох офшорних компаній.

Влад Пономар