"Відсутність посла США - поганий знак" - Віталій Портников

"Відсутність посла США - поганий знак" - Віталій Портников

Нова тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін звернулася до українців із спеціальною заявою, в якій підкреслила незмінність американської підтримки. Але це - протокольна заява. Політична реальність полягає в тому, що в Україні вже котрий місяць немає американського посла.

Після від'їзду з Києва Марі Йованович у посольстві змінюються тимчасові перевірені в справах. І немає ніяких реальних свідчень того, що новий посол незабаром приїде.

Чому так відбувається, зрозуміти не важко. Марі Йованович поїхала з Києва не просто так. Її від'їзд став частиною гучного скандалу, який вже призвів до імпічменту президента Сполучених Штатів, а сама Йованович - учасницею слухань у конгресі США. Хто в такій ситуації захоче стати американським послом в Україні - тим більше, коли новий голова дипломатичного представництва повинен буде не тільки затверджуватися президентом США, а й проходити через відповідну процедуру в конгресі? Тобто стане учасником скандалу ще до свого прибуття в Київ.

Таким чином, не залишається нічого, як визнати, що американсько-український діалог виявився в заручниках у політичного скандалу та передвиборної кампанії у Сполучених Штатах. Можливо, розрядити ситуацію допоможе приїзд до Києва державного секретаря США Майка Помпео. Однак поки що цей візит відкладений через події в Іраку. А ліквідація американцями в Багдаді іранського генерала Кассема Сулеймані взагалі може відсунути відносини з Україною на другий, а то й на третій план.

Цього, власне, і домагається Трамп. Йому необхідно, щоб в рік виборів американці забули про український скандал і зосередилися на небезпеці, яка йде від іранського режиму. Україну ж президент США продовжує звично називати «корумпованою державою», підтримуючи тим самим спільні зусилля російської пропаганди, українських олігархів і популістів і "корисних ідіотів" з імітаційної частини українського громадянського суспільства. Останню таку заяву президент США зробив якраз тоді, коли нова повірена у справах запевняла українців у незмінності американської підтримки.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ