В Конгресі США сподіваються затвердити допомогу Україні до кінця тижня. Сенатор Грем назвав умови для просування законопроєкту

В Конгресі США сподіваються затвердити допомогу Україні до кінця тижня. Сенатор Грем назвав умови для просування законопроєкту

У вівторок Палата представників Конгресу США повертається до роботи. Законодавці закликають спікера Палати представників Майка Джонсона винести допомогу Україні на голосування вже цього тижня. Інакше голосування може відбутись лише після 9 квітня, що може бути надто довгим часом для України, пише The Hill.

"Час іде і треба, щоб законопроєкт з національної безпеки, який підтримують обидві партії, перетнув фінішну пряму до 22 березня, коли ми поїдемо з міста", - заявляв 13 березня лідер меншості в Палаті представників США Гакім Джеффріс, про законопроєкт, що включає допомогу союзникам США і зокрема передбачає 60 мільярдів доларів додаткової допомоги Україні.

Не розходитись на великодні канікули до голосування за допомогу Україні закликала і колишня спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі, зазначає видання.

Тим часом, пише The Hill, Джонсон вказав, що пріоритетом для Палати представників є затвердження бюджетного законодавства. Однопартієць Джонсона, голова Комітету Палати представників з закордонних справ Майк Маккол підтвердив в коментарі Fox News: "Ми просуваємось за звичним процесом асигнувань - маємо завершити до п'ятниці - після цього, як сказав спікер, він готовій винести законопроєкт про додаткове фінансування на голосування".

В Конгресі розглядають можливість надати частину допомоги Україні у вигляді позики, пише Politico з посиланням на поінформовані джерела. Із запропонованих 60 мільярдів допомоги Україні, 48 мільярдів планується спрямувати на виробництво зброї для України на американських заводах. Хоча зброю і буде передано Україні, такі програми мають підтримати американських виробників. А от решту в 12 мільярдів доларів пропонують надати Україні у вигляді позики. Ці пропозиції поки не оформлено в законопроєкт, пише видання.

Подібну ідею озвучив сенатор-республіканець Ліндсі Грем під час свого візиту до Києва 18 березня.

Раніше Грем підтримував допомогу для України, але в лютому голосував проти законопроєкту з додаткового фінансування пріоритетів національної безпеки США, який передбачав 60 мільярдів доларів допомоги для України. Тоді Грем послався на позицію колишнього президента США Дональда Трампа, найрейтинговішого політика-республіканця, і вказав, що "президент Трамп категорично налаштований проти цього пакету" і вважає, що допомога має бути надана у вигляді позики.

Ту ж лінію Грем озвучив і під час теперішнього візиту до Києва. В соцмережевому дописі Грем написав, що під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським наголосив на ідеї колишнього президента США Дональда Трампа, що "безвідсоткова позика з можливістю скасування", є "найімовірнішим шляхом вперед".

Обґрунтовуючи свою позицію Грем послався на проблеми на південному кордоні США та великий державний борг Америки. "Я ще раз вказав, що законопроєкт Палати представників США щодо допомоги Україні має включати певні положення із захисту американського кордону". Республіканці декілька разів змінювали свою позицію щодо того, чи має допомога Україні розглядатись в пакеті з імміграційною реформою.

Зеленський на зустрічі з Гремом подякував Конгресу за допомогу і виловив сподівання на швидке затвердження "всебічної допомоги Україні", йдеться на сайті Офісу президента України.

"Для нас критично важливо, щоб Конгрес уже невдовзі завершив усі необхідні процедури та ухвалив остаточне рішення про виділення Україні макрофінансової допомоги, яка зміцнить українську економіку та наші Збройні Сили", – зазначив Глава держави.

Грем також закликав Україну збільшити мобілізацію.

"Потрібно більше людей", - сказав він. "Сподіваюсь ті, хто мають можливість служити в українському війську приєднаються. Не можу повірити, що це 27", - додав Грем щодо теперішнього віку для мобілізації.

Грем визнав, що Україна має дефіцит снарядів і пообіцяв працювати над тим, щоб забезпечити для України більше снарядів 155-мм калібру. Він також розкритикував адміністрацію США за зволікання з поставками далекобійних ракет ATACMS, а також висловився за те, щоб прискорити навчання пілотів для винищувачів F-16.