Вілкул проти Філатова

Вілкул проти Філатова

Кандидати не зустрілись, бо обоє бояться втратити голоси напередодні другого туру виборів мера – «Опора».

Дніпропетровськ – На виборах міського голови у Дніпропетровську більшість голосів – майже 38% – здобув кандидат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул. Він обігнав свого суперника, «укропівця» Бориса Філатова на 2%, а це трохи більше 7 тисяч голосів виборців. Готуючись до другого туру перегонів, опоненти, представники різних фінансово-політичних груп, мали зустрітись на теледебатах, які могли стати першими дебатами між місцевими політиками в Україні. Однак ця зустріч не відбулася.

Цими вихідними на вулицях Дніпропетровська розповсюджували флаєри з анонсом теледебатів між головними претендентами на крісло міського голови – «укропівцем» Борисом Філатовим та представником «Опоблоку» Олександром Вілкулом. Листівки, надруковані на якісному папері, з кольоровими портретами опонентів, не містили ніяких вихідних даних. А втім, запланована зустріч між кандидатами так і не відбулась.

В суботу в ефірі місцевого приватного «11 телеканалу», де анонсував зустріч Олександр Вілкул, з’явився він один.

Ведучий пояснив, що його опонент Борис Філатов в дискусії участі не братиме через «останні події в місті», натякаючи на затримання керівника партії «Укроп» Геннадія Корбана та обшуки в наближених до нього людей. Розмова з Вілкулом розгорнулась за запланованим сценарієм і стосувалась в основному господарських питань – добудови метро, доріг, комунальної сфери.

Приблизно в той самий час Філатов брав участь у мітингу на підтримку Геннадія Корбана під ОДА.

Анонсовані на Facebook Бориса Філатова теледебати з Вілкулом у понеділок, тепер уже на загальнонаціональному телеканалі «UA:Перший», теж відбулись у форматі «політик – ведучий»: опонент Філатова на ефір не прибув, запитання замість нього ставили гості студії та користувачі соцмереж.


Ризик втратити, а не набути

У Громадянській мережі «Опора» зазначають: дебати між учасниками місцевих виборів в Україні – практика нова, однак дніпропетровські «кити» не стали ризикувати, аби зійтись у телевізійному поєдинку. Координатор «Опори» в області Сергій Федько зазначає: швидше за все, у командах кандидатів прорахували, що ця зустріч несе більше ризику для рейтингу кожного із них, аніж можливостей здобути прихильність нових виборців.

Кожен вірить у свою перемогу й не хоче додаткових факторів втрати рейтингу
Сергій Федько

«Загалом у нас політики місцевого рівня не є дуже публічними і, швидше за все, є якісь побоювання сказати не те або взагалі не донести інформацію виборцям. Або ж їх просто влаштовує той стан справ, який є, кожен вірить у свою перемогу й не хоче, таким чином, додаткових факторів втрати рейтингу. Скоріш за все, вони бояться втратити, а не набути, бо ситуація щодо тих кандидатів, які виходять у другий тур, більш - менш рівна. Певно, що не хочуть ризикувати», – сказав у коментарі Радіо Свобода Сергій Федько.

«Політик» та «господарник» хотіли всістись кожен на свого «коника»

Дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов вважає: те, що суперники не зустрілись на дебатах, пов’язане з їхнім різним баченням цієї зустрічі й різними сильними сторонами: Філатов воліє перенести суперечку в площину політики, де відчуває себе комфортніше, Вілкул же хотів би дискутувати лише про господарські справи, на яких, як вважає, знається краще.

Я вважаю, що дебати взагалі не відбудуться саме через небажання напрацьовувати спільний підхід. Одна з команд підвищує градус протистояння в місті -Андрій Золотарьов

«Філатов бачить їх як політичні дебати, а Вілкул – як дебати господарські, тобто відповіді на питання, які стосуються життєдіяльності міста. Якщо це політичні дебати, то це дає карт-бланш Філатову, адже в господарських питаннях він не дуже розуміється, але в політиці може «крити» Вілкула, як хоче. Саме такі дебати готувались на Першому національному. А «11 канал» взяв ідею, як це є в європейських країнах, дебатів суто за питаннями, за програмами. На ці дебати Філатов не прийшов. Я вважаю, що дебати взагалі не відбудуться саме через небажання напрацьовувати спільний підхід. А це ж – нормальний демократичний підхід. Одна з команд підвищує градус протистояння в місті. Загалом же, я вважаю, це згубна практика, коли українців ділять на «правильних» і «неправильних», «прихильників Вілкула» і «прихильників Філатова», «укропів» та «ватників» тощо, нічого доброго місту це не несе», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

А втім, у кандидатів – опонентів ще є можливість для телезустрічі: місцевий 11 телеканал анонсував дебати ще й на 13 листопада, за два дні до виборів. Поки наміри взяти участь у цій програмі виявив лише Вілкул.

За даними ЦВК, на виборах міського голови у Дніпропетровську кандидат від «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул набрав 37,94% голосів, його суперник Борис Філатов від «Укропу» – 35,78%. За інформацією ЦВК, різниця між результатами двох кандидатів складає трохи більше 7 тисяч голосів: за Вілкула проголосувало 126 691 виборців, за Філатова – 119 473.

radiosvoboda.org