В Маріуполі вибори відбудуться 15 листопада або 2 січня

В Маріуполі вибори відбудуться 15 листопада або 2 січня

— Проведення виборів у Маріуполі, Красноармійську, Сватовому й Лисичанську 15 листопада — не найкращий варіант. Там є сенс починати виборчий процес із нуля. З новим висуненням кандидатів, формуванням виборчих комісій, — цитує Андрія Магеру, заступника голови ЦВК Спектр Новини із посиланням на gazeta.ua.

25 жовтня вибори в ­Маріуполі не відбулися. Міськвиборчком не прийняв бюлетені. На підлозі в друкарні "Приазовський робітник" комісія знайшла розірвані упаковки. Підприємство належить олігархові Рінату Ахметову.

— Цей процес дискредитований від самого початку, — додає Магера. — Були безпідставні рішення ЦВК щодо припинення повноважень окремих членів Маріупольської міської виборчої комісії. Центрвиборчкому не вдалося зайняти незаангажовану позицію. Навряд чи правильно було друкувати бюлетені в "Приазовському робітнику". Щодо цього одразу виникали побоювання і заперечення представників громадськості і членів ТВК. Виборча комісія має бути розміщена у приміщенні державної чи комунальної власності. Це стосується всіх комісій.

Політики домовляються про нову дату голосування в цих містах. Воно може відбутися 15 листопада цього року або 2 січня 2016-го.

— Дата залежить від парламенту. Потрібно прийняти окремий закон. Внести зміни в частині висування кандидатів і виготовлення бюлетенів. Їх мають друкувати в державній чи комунальній друкарні. За процесом повинні спостерігати не лише члени ТВК, а й міжнародні представники, Комітет виборців і громадська організація "Опора". Закон можна виписати фактично разово. Як тільки ці вибори відбудуться — закон утратить чинність, — додає Магера.

Друк бюлетенів краще замовити в іншій області

Вибори в Маріуполі та Красноармійську на Донеччині, у Сватовому та Лисичанську Луганської області визнали недійсними через помилки в бюлетенях.

— Централізовано надрукувати бюлетені для всіх регіонів на одному підприємстві неможливо. Тому їх замовляли у приватних друкарнях, виготовляли без системи захисту, — каже голова Комітету виборців Олексій Кошель, 42 роки. — Але питання не в місці друку, а в недовірі виборців до процесу в Маріуполі. Там працюють потужні підприємства — комбінат імені Ілліча та завод "Азовсталь". Кого підтримували на виборах їхні власники, той завжди перемагав. Якщо є така недовіра, міська виборча комісія не мала б замовляти друк на підприємстві Ахметова, що є прихильником "Опозиційного блоку". Нехай би це зробили в іншій області. А ще краще — на столичній "Пресі України", документи з водяними знаками й системою захисту.