"Віндман показав, що таке американські цінності" - Віталій Портников

"Віндман показав, що таке американські цінності" - Віталій Портников

Президент Дональд Трамп називає своїм противником високопоставленого співробітника апарату Ради національної безпеки і ветерана війни в Іраку Александра Віндмана.

Його адвокат Рудольф Джуліані натякає на те, що у Віндмана - конфлікт інтересів, тому що він захищає інтереси одночасно Сполучених Штатів і України. І взагалі Віндман - український шпигун.

Коли підполковник Віндман воював за Сполучені Штати і був прийнятий в штат американської Ради національної безпеки, пред'являти йому такі звинувачення нікому не спадало на думку. Біографія братів-близнюків Віндманів - яскрава ілюстрація "американської мрії". Вони приїхали до Сполучених Штатів ще дітьми і присвятили своє життя службі на благо своєї нової Батьківщини. Віндмани - з тих емігрантів, які власним прикладом демонструють відкритість американського суспільства і його вміння використовувати здібності і старанність не тільки нащадків перших поселенців, а й американських громадян першого покоління. Тому Олександр Віндман - людина, долею якого Америка може пишатися.

І, звичайно ж, він ніякий не український "шпигун". І навіть не український патріот. Він - американський патріот і порядна людина. Як американський патріот, він прекрасно розуміє, що сама спроба обміняти військову і будь-яку допомогу дружньої держави на дії, які пов'язані з особистими інтересами президента США - це свідомий підрив престижу Сполучених Штатів і засад їхньої політики. Як порядна людина і професійний військовий, він розуміє, що від політики його країни залежить саме виживання України, що українці розраховують на американську підтримку, що від цієї підтримки залежать життя українських воїнів на передовій протистояння з Росією і її найманцями. Таких самих солдатів, яким не так давно був сам підполковник Віндман.

Президент Дональд Трамп, який і в політиці, і в житті мислить виключно категоріями "угоди" просто не може зрозуміти тих цінностей, якими в своєму житті і службі керується підполковник Александр Віндман. Але, до речі, це і є американські цінності.

ПОРТНИКОВ ВІТАЛІЙ