В ООН обговорять порушення Росією Будапештського меморандуму

В ООН обговорять порушення Росією Будапештського меморандуму

Порушення Росією Будапештського меморандуму у зв'язку з її агресією проти України обов'язково розглядатиметься на міжнародній конференції щодо перегляду виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Про це заявила заступник держсекретаря США з питань контролю над роззброєнням Роуз Геттемюллер, передає Еспресо.TV з посиланням на"Укрінформ".

"Ядерні держави (які підписали Будапештський меморандум, – Ред.) в широкому колі підтвердили, що героїчне рішення України відмовитися від ядерної зброї в період 1993-1994 років насправді означало те, що вона не повинна була втратити в національній безпеці", – зазначила заступник держсекретаря США.

Саме через це, за її словами, США занепокоєні, що "Російська Федерація не визнає своїх зобов'язань згідно з Будапештським меморандумом – по суті, ігнорує їх з того моменту, як порушила суверенітет і територіальну цілісність України".

Геттемюллер висловила переконання, що це питання неминуче постане під час конференції в Нью-Йорку, яка розпочнеться 27 квітня в штаб-квартирі ООН.

"Це питання неодноразово дуже чітко піднімалося значною кількістю держав, у тому числі Сполученими Штатами. Я очікую, що ми будемо чути про це від України під час конференції щодо огляду дії Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Так що я думаю, що це, безумовно, буде темою обговорення", – підсумувала заступник глави Держдепартаменту США.