"В ЄС, ЯК І В США, ВМІЮТЬ РАХУВАТИ ГРОШІ" - Александр Гончаров

"В ЄС, ЯК І В США, ВМІЮТЬ РАХУВАТИ ГРОШІ" - Александр Гончаров

У 2024 році на стару схему фінансової підтримки України з боку країн Західного блоку чекають зміни. Причому, найсерйозніші з початку війни. Все це так чи інакше знову позначиться на курсі гривні, зарплатах, пенсіях та заощадженнях. Багато пересічних українців знову втратять свої гроші.

Судіть самі, зберігаючи тверезу голову і спираючись лише на факти та цифри. Отже, вчора Радою ЄС схвалені 50 млрд євро фінансової допомоги Україні - це 17 млрд євро грантів та 33 млрд євро кредитів на 4 роки (2024-2027р.р.). І тепер запроваджується нова вимога: через 2 роки Єврокомісія проведе «огляд витрат». З цього приводу буде окреме голосування, тобто наприкінці 2025 року фінансування для України можуть переглянути.

А тепер найголовніше. Із 50 млрд євро протягом 2024-2027 років 39 млрд євро буде направлено до держбюджету України для посилення макрофінансової стабільності; 8 млрд євро – це інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах; 3 млрд євро підуть на технічну підтримку, зокрема покриття відсотків за кредитами в рамках Ukraine Facility.

Виходить, що на 4 роки нам дістанеться лише 39 млрд євро: отримувати на місяць ми будемо 1 млрд євро (при дефіциті майже 4 млрд євро)! Де брати решту грошей поки що ніхто в Уряді не знає.

До речі, надходження до держбюджету України у розмірі 390 млн дол США від Японії стало єдиною допомогою, яку Київ зміг отримати від закордонних партнерів у січні цього року (89,8 млн дол США із цієї суми є грантовою частиною, решта 300 млн дол США – позика). Нагадаю, що майже половина видатків бюджету України на 2024 рік мають бути профінансовані за рахунок зовнішніх джерел, тобто понад 40 млрд дол США. При цьому ще немає рішення Конгресу США про виділення грошей Україні.

Ну, і «Euroclear» за минулий 2023 рік заробив 4,4 млрд євро на заморожених російських активах. Цікаво, чи їх віддадуть Україні? Якщо так, то коли? І, нарешті, коли вже Кабмін Шмигаля почне підтримувати реальний сектор української економіки та впроваджувати стимули для внутрішнього ринку спільного інвестування?

Правда, Мінфін України вже звично готується до випуску не короткого, а довгого боргу за високими ставками ОВДП. Відповідно боргове навантаження набагато серйозніше битиме по держбюджету та кишенях українських платників податків. Відверто кажучи, нормально функціонувати за таких фінансово-економічних параметрів держава вже не може.