В Україні допускають можливість закупівлі газу в РФ у разі суворої зими

В Україні допускають можливість закупівлі газу в РФ у разі суворої зими

Головний комерційний директор НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко заявив про можливість закупівлі газу за контрактом з російським «Газпромом», якщо зима буде суворою. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Якщо, наприклад, буде місяць дуже холодної погоди, то дійсно газу може теоретично не вистачити, але у нас є конкретні варіанти, що в такому випадку робити», – сказав він.

У зв’язку з цим Вітренко зазначив, що раніше була збільшена пропускна здатність по поставкам газу між Україною і Словаччиною.

Окрім того, українська сторона має діючий газовий контракт з «Газпромом».

«У нас, в принципі, є контракт з «Газпромом», але там є конкретні ризики, що ми заплатимо, а вони зарахують це як «бери або плати « (умова з оплати газу Києвом за чинним контрактом) або Донбас (поставки російського газу в непідконтрольні Києву території Донбасу)», – сказав Вітренко.

«Але це тільки один із варіантів «в черзі», мені здається, що до нього вдаватися не доведеться», – додав Вітренко.

Він підкреслив, що поточних обсягів газу в підземних сховищах більш ніж достатньо, і за розрахунками компанії на кінець опалювального сезону в сховищах все ще залишатиметься 7-8 млрд куб. м. при допустимому значенні в 5 млрд куб. м.