В Україні проводитимуть діагностику на наявність ВІЛ-інфекції у новонароджених

В Україні проводитимуть діагностику на наявність ВІЛ-інфекції у новонароджених

ВООЗ в рамках стратегії профілактики передачі ВІЛ від матері до дитини розглядає використання методу сухої краплі крові для діагностики ВІЛ-інфекції у новонароджених. Про це повідомляють "Спектр Новости" з посиланням на "День".

Доцільність тестування дітей з використанням методу сухої краплі крові (СКК) є наразі обґрунтованим та дозволяє виявляти ВІЛ-інфекцію у дітей у перші 48 годин життя, що забезпечить своєчасне призначення терапії дитині та подальше медичне спостереження її за місцем проживання.

Сьогодні метод СКК є стандартом медичної допомоги в Україні у рамках Уніфікованого клінічного протоколу первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги дітям "ВІЛ-інфекція", затвердженого наказом МОЗ України. Проте цей метод поки що не використовується у рутинній практиці.

На початковому етапі впровадження технології СКК в Україні наказом МОЗ України були визначені пілотні регіони, де зареєстровано найбільша кількість ВІЛ-інфікованих дітей, народжених ВІЛ-інфікованими жінками – Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська області та м. Київ. Термін виконання пілотного проекту – 1 рік. Реалізація пілотного проекту здійснюється за підтримки Дитячого фонду ЮНІСЕФ.