В Україні з'явиться ще один банк-гігант

В Україні з'явиться ще один банк-гігант

Національний банк України (НБУ) погодив власникам ABH Holding SA Михайлу Фрідману, Герману Хану, Петру Авену та Олексію Кузьмічову опосередкованого придбання істотної участі в Укрсоцбанку. Про це йдеться в рішенні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем Національного банку України від 07 жовтня 2016 року.

Дане рішення правління НБУ ухвалило 11 жовтня.

"Наразі акціонери ABH Holding SA опосередковано володіють акціями Альфа-банку через компанію ABH Ukraine Limited. До погодження набуття істотної участі в Укрсоцбанку бенефіціарні власники підтвердили наміри виконання покладених на обидва банки зобов’язань, затверджених у програмах реструктуризації обох банків у рамках діагностики банківської системи", - йдеться в повідомленні.

За словами голови НБУ Валерії Гонтарєвої, регулятор вітає першу за останні роки велику угоду в сфері M&A в банківському секторі.

"Сподіваємося, що поєднання компетенцій двох міжнародних фінансових груп сприятиме розвитку ринку банківських послуг в Україні", - сказала Гонтарєва.

У прес-службі НБУ додали, що у разі цієї угоди Національний банк оцінював заявників на предмет їх здатності забезпечувати належний розвиток і дотримання нормативів обома банками одночасно - Альфа-Банком та Укрсоцбанком.

Нагадаємо, що в серпні стало відомо, що Альфа Банк і Укрсоцбанк утворюють третє по потужності об'єднання банків в Україні.

На сьогоднішній день кінцевим власником 99,91% акцій Укрсоцбанку є компанія UniCredit S. p.A. (Італія).

Станом на 1 липня 2016 року активи Альфа Банку та Укрсоцбанку становили 92,6 млрд гривень. Таким чином, два банки сукупно займають 4 позицію серед банків України. На першому місці Приватбанк з активами в 268,8 млрд гривень, на другому – Ощадбанк (185 млрд гривень), на третьому – Укрексімбанк (152,7 млрд гривень).