"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Україна звернулася до ООН та МАГАТЕ з приводу обстрілів Запорізької АЕС
*
Асоціація родин захисників Азовсталі закликає владу України та міжнародні організації, зокрема МКЧХ та ООН завадити фейковому трибуналу над бійцями полку «Азов»
*
МЗС активно працює над підготовкою другого саміту Міжнародної Кримської платформи, наміченого на 23 серпня, та щодня отримує підтвердження від країн-партнерів про участь у цьому форумі - Дмитро Кулеба
*
У міжнародній правозахисній організації Amnesty International використали для підготовки скандального звіту про Збройні сили України свідчення людей, які знаходились в фільтраційних таборах та тюрмах на тимчасово захоплених територіях
*
США виділять Україні $4,5 млрд на підтримку бюджету
*
США направлять Україні додатково $1 млрд на оборонні потреби
За оцінками Пентагону, втрати російських сил в Україні вбитими та пораненими становлять від 70 до 80 тисяч осіб.
У понеділок Пентагон повідомив про новий пакет допомоги у сфері безпеки для України на суму 1 мільярд доларів. Це найбільший разовий пакет військової допомоги, ухвалений адміністрацією Байдена на оборонні потреби України.
Він включає боєприпаси для реактивних систем залпового вогню HIMARS і пересувних зенітних ракетних комплексів NASAMS; 1000 протитанкових ракетних комплексів «Джавелін» та сотні одноразових протитанкових реактивних гранат AT4; 50 бронетранспортерів M113, протипіхотні міни спрямованої поразки «Клеймор» та багато іншого.
У заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена про виділення цього пакету допомоги йдеться, що «США разом із союзниками та партнерами з більш ніж 50 країн надають життєво важливу допомогу Україні в галузі безпеки, щоб підтримати захист її суверенітету та територіальної цілісності від російської агресії. У міру того, як ця війна триває, мужність і сила української армії та її народу стають ще очевиднішими і видатнішими. Водночас ми продовжимо тісні консультації з Україною та надамо їй додаткові озброєння та все необхідне, щоб змінити ситуацію на полі бою та зрештою зміцнити позицію України за столом переговорів».
Це 18-й пакет військової допомоги США Україні, починаючи із серпня 2021 року. Загальна сума американської допомоги в галузі оборони становила $9,8 млрд.
Заступник міністра оборони США Колін Каль заявив на прес-брифінгу, що кількість поставлених Україні систем HIMARS і NASAMS спеціально не повідомляється через міркування безпеки.
Відповідаючи на запитання журналістів, він уточнив, що Україні вже було поставлено 16 реактивних систем залпового вогню HIMARS, їх надала Великобританія.
*
Колишній президент США Дональд Трамп заявив, що агенти ФБР здійснили обшук у його маєтку Мар-а-Лаго у Флориді у понеділок. Це сталося на тлі розслідування Міністерства юстиції США про переміщення Трампом офіційних президентських документів у маєток Палм-Біч.
Міністерство юстиції відмовилося коментувати обшук, у якому, за словами Трампа, брала участь "велика група агентів ФБР".
Відділення ФБР у Майамі не одразу відповіло на запит агентства "Рейтер" про коментарі.
Трамп сказав, що маєток «нині перебуває в облозі, піддається обшуку та окуповано». Він не сказав, чому відбувся рейд.
«Після роботи та співробітництва з відповідними державними органами цей неоголошений обшук у моєму будинку не був ні необхідним, ні доречним», – додав Трамп.
Трампа не було у маєтку під час обшуку, у ФБР був ордер.
Трамп, який зробив свій клуб у Палм-Біч будинком після виходу з Білого дому в січні 2021 року, зазвичай проводить літо у своєму гольф-клубі в Бедмінстері, штат Нью-Джерсі, тому що Мар-а-Лаго зазвичай закривається на літо у травні .
Міністерство юстиції США розпочало попереднє розслідування про переміщення Трампом записів до маєтку у Флориді, повідомило у квітні джерело, знайоме з цим питанням.
Розслідування почалося після того, як Національне управління архівів та документації США у лютому повідомило Конгрес про те, що повернуло близько 15 коробок із документами Білого дому з дому Трампа у Флориді, деякі з яких містили секретні матеріали.
Натомість Комітет з нагляду Палати представників США оголосив, що розширює розслідування дій Трампа, і попросив Національне управління архівів та документації надати додаткову інформацію.
Раніше Трамп підтвердив, що погодився повернути деякі записи, назвавши це «звичайним та рутинним процесом».
*
Ентоні Блінкен попередив про «сезон полювання» в усьому світі, якщо рф захопить Україну
Якщо цивілізований світ не зможе допомогти Україні відстояти суверенітет і незалежність, загроза подібної агресії виникне на всіх континентах.
*
Питання щодо визнання росії державою-спонсором тероризму перебуває "на просунутій стадії", Україна надає інформацію, аргументи і факти для ухвалення США цього рішення - Дмитро Кулеба
*
Посольство Сполучених Штатів в Україні наголосило, що запроваджені проти рф санкції працюють і мають потужний ефект
*
Офіс контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США заблокував роботу масштабної платформи для операцій з криптовалютами Tornado Cash через її використання у відмиванні мільярдів доларів, а також обходу санкцій проти КНДР
*
росія має повернути Україні повний контроль над ЗАЕС – Білий дім
Обстріли Запорізької АЕС велися саме російською стороною – попри запевнення пропаганди кремля, що це робила Україна, тож Сполучені Штати закликають рф припинити будь-яку військову активність на ядерних об’єктах України або поблизу їх
*
Міністри оборони США та Канади обговорили підтримку України та протидію РФ у рамках НАТО
*
Канада вже цього місяця повністю заборонить імпорт до країни короткоствольної зброї
*
Допомога Британії прискорює розслідування воєнних злочинів рф в Україні - генпрокурор
Генеральний прокурор Андрій Костін провів зустріч з послом Сполученого Королівства Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс.
*
Європейський союз підготував у понеділок остаточний текст документа щодо відновлення Іранської ядерної угоди 2015 року
*
Протягом минулої доби на Південному напрямку українські захисники ліквідували 23 військових рф, а також знищили ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1», танк Т-72 та самохідну гаубицю «Мста-С»
*
Наступні два місяці війни в Україні будуть вирішальними - глава Бюро нацбезпеки Польщі
*
Кораблі, які вивозять на експорт зерно з України Чорним морем, захищені спеціальною буферною зоною в 10 морських миль (близько 18,5 км)
*
Національний банк України скасував обмеження для банків на встановлення курсу купівлі валюти
*
Міністерство освіти і науки України та відділ видавництва та оцінювання Кембриджського університету сьогодні підписали угоду про трансформацію освіти для українських дітей за кордоном
*
Міністерство економіки України спільно з Фондом державного майна завершили розробку методики визначення збитків, завданих підприємствам внаслідок агресії рф
*
Програма «U-LEAD з Європою» створила навчальний інформаційний курс для громад «Енергетична безпека»
*
Росія зупиняє перевірки на своїй території в рамках договору СНО-3
Причина, за словами російської сторони, обмеження на поїздки до США
Росія заявила Сполученим Штатам у понеділок, що поки не допустить перевірок відповідно до Договору про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) через обмеження на поїздки, запроваджені США та їхніми союзниками.
Умови проведення інспекцій, запропоновані Вашингтоном, створюють «односторонні переваги для США та фактично позбавляють РФ права проводити інспекції на американській території», – йдеться у заяві МЗС Росії.
Росія, як і раніше, повністю віддана дотриманню всіх положень договору, додали в Москві.
Сполучені Штати та їх союзники, включаючи Велику Британію та Європейський союз, закрили свій повітряний простір для російських літаків у рамках санкцій, введених у відповідь на агресію Кремля проти України.
Договір СНО-3, який набув чинності у 2011 році, обмежує кількість стратегічних ядерних боєголовок, які можуть розгорнути Сполучені Штати та Росія, а також кількість ракет наземного та підводного базування та бомбардувальників для їх доставки.
Президент Джо Байден заявив минулого понеділка, що його адміністрація готова «в найкоротші терміни» домовитися про рамках, що замінюють договір СНО-3, термін дії якого спливає 2026 року, якщо Москва продемонструє готовність відновити роботу з контролю над ядерними озброєннями.
Російське представництво в ООН заявило, що Вашингтон відмовився від переговорів з Москвою щодо стратегічної стабільності через конфлікт в Україні і має вирішити, чого він хоче.
Наступного дня Кремль заявив, що час для переговорів щодо заміни договору СНО-3 спливає, що ставить під загрозу глобальну безпеку.
Конфлікт в Україні підняв політичну напруженість до рівня, небаченого з часів кубинської ракетної кризи 1962 року, коли політики як у СРСР, так і у Сполучених Штатах публічно заявляли про ризик Третьої світової війни.
*
У тимчасово окупованому Севастополі на конкурс із обрання підрядника для відновлення бомбосховища «поліції» не було подано жодної заявки
*
Російський генерал валерій васильєв, який заявив про замінування Запорізької атомної електростанції і готовність підірвати її, впродовж трьох місяців віддавав злочинні накази стосовно жителів Енергодара і Мелітополя
Файного дня всім