"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
"Зупиніть божевілля": глава ООН біля підніжжя Евересту в Непалі звернувся до людства
Генеральний секретар ООН попередив, що засніжені гори Непалу втратили майже третину свого льоду за понад 30 років через глобальне потепління. Антоніу Гутерреш виголосив своє послання під час відвідування району поблизу найвищої вершини світу – гори Еверест.
Кліматологи кажуть, що за останні 100 років температура Землі зросла в середньому на 0,74 градуса за Цельсієм, але потепління в Гімалаях Південної Азії було більшим, ніж середні глобальні показники.
«Я сьогодні тут, щоб кричати з вершини світу: зупиніть божевілля», — сказав глава ООН у відеозверненні, закликавши покласти кінець «віку викопного палива».
Льодовики в Непалі, затиснуті між двома основними забруднювачами вуглецю – Індією та Китаєм, танули на 65 відсотків швидше за останнє десятиліття, ніж за попереднє, сказав генсек ООН.
Гутерреш попередив, що танення льодовиків призведе до виходу з берегів озер і річок, які змиють цілі громади, а рівень моря підніметься рекордними темпами.
Льодовики в Гімалаях можуть втратити до кінця століття до 75 відсотків свого об’єму через глобальне потепління, заявили вчені у звіті, опублікованому в червні цього року.
Це призведе до небезпечних повеней і нестачі води для 240 мільйонів людей, які живуть у гірському регіоні.
Альпіністи, які поверталися з Евересту , казали, що зараз гора стала сухою та сірішою.
«Рекордні температури означають рекордне танення льодовиків. Непал втратив близько третини свого льоду трохи більше ніж за 30 років», — сказав Гутерреш.
Він також закликав країни обмежити підвищення глобальної температури до 1,5 градусів Цельсія , щоб запобігти «найгіршому кліматичному хаосу».
«Льодовики відступають, ми не можемо відступити. Ми повинні рухатися вперед із заходами щодо зміни клімату», – підсумував він у відео, опублікованому на X.
*
Рада Безпеки ООН збереться у вівторок на засідання, аби обговорити гуманітарну ситуацію в Україні, спричинену повномасштабним вторгненням РФ.
Як передає власний кореспондент Укрінформу в Нью-Йорку, ініціювали засідання Еквадор і Франція, які консультувалися з українською делегацією.
За інформацією секретаріату Радбезу, очікується, що представник Управління ООН з гуманітарних питань розповість про потреби українців у зимовий період, а також про опубліковану нещодавно Програмою ООН з питань довкілля оцінку екологічних наслідків підриву російськими військами Каховської греблі.
*
З 1 жовтня розмір грошової допомоги від Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) в Україні збільшено з 2 200 до 3 600 грн на місяць для кожного члена родини.
На сайті UNHCR Україна пояснили, що домогосподарства, зареєстровані з 1 жовтня до кінця 2023 року, отримають допомогу у розмірі 3 600 грн на людину на три місяці, тобто загалом 10 800 грн.
Крім того, кожен член родини може розраховувати на допомогу для підготовки до зимового періоду – 2 220 грн (6 660 грн за три місяці).
*
Нідерланди дотримуються досягнутих домовленостей щодо допомоги Україні та стали першою країною з-поза меж G7, з якою наша держава почала двосторонню роботу щодо безпекових гарантій
*
Заступник генсека ООН з гуманітарних питань Мартін Гріффітс у понеділок відвідає Ізраїль, повідомляє видання "Єдіот ахронот"
*
Йорданія попросила США розгорнути ракети ППО Patriot на її території
"Ми попросили американську сторону допомогти зміцнити нашу систему оборони за допомогою зенітно-ракетних комплексів Patriot", — заявив речник армії Йорданії генерал Мустафа Хіярі.
Американські ракети Patriot були розміщені в Йорданії у 2013 році після повстання в сусідній Сирії. Тоді королівство побоювалося, що громадянська війна може перекинутися на її територію та розпалити регіональний конфлікт.
За словами чиновників, Йорданія все більше хвилюється через те, що ізраїльське бомбардування Сектора Гази після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня може викликати кризу в країні.
*
Очевидці: ізраїльські танки на околиці Гази, перерізано ключову дорогу
За словами очевидців, танки ЦАХАЛ було помічено в районі Зайтун
*
Ізраїль обстрілює північ Гази та посилює наземну атаку
Палестинці на півночі сектору Газа повідомили про масштабні повітряні й артилерійські удари рано вранці в понеділок на тлі посилення наземної атаки ізраїльських військ на анклав
*
Рядову ЦАХАЛ Орі Магідіш, яка була викрадена 7 жовтня терористами ХАМАС, ізраїльські військові звільнили під час наземної військової операції в секторі Гази
*
Десантний корабель USS Bataan з експедиційним підрозділом морської піхоти незабаром перейде в східне Середземне море.
Вашингтон відправив свої Сили швидкого реагування морської піхоти до східної частини Середземного моря через загрозу переростання війни в Газі в регіональний конфлікт. Про це у неділю, 30 жовтня, повідомило CNN з посиланням на власні джерела.
Дві офіційні особи розповіли виданню, що 26-й експедиційний підрозділ морської піхоти на борту десантного корабля USS Bataan діяв у водах Близького Сходу, але наприкінці минулого тижня він почав прокладати шлях до Суецького каналу.
Наразі Bataan знаходиться в Червоному морі і незабаром перейде в східне Середземне море.
Таким чином підрозділ морської піхоти США буде ближче до Лівану та Ізраїлю, оскільки США попередили своїх громадян залишити Ліван. Однією з типових завдань експедиційного підрозділу морської піхоти є допомога цивільним особам в евакуації.
Нагадаємо, США застерегли Ліван від втягування у конфлікт, заявивши, що в іншому разі ліванський народ постраждає.
Раніше повідомлялося, що США направили до берегів Ізраїлю 2000 морських піхотинців.
Корабель ВМС США перехопив ракети біля узбережжя Ємену
*
У Білому домі обговорили ситуацію в Газі з міністром оборони Саудівської Аравії
У понеділок у Білому домі радник із національної безпеки Джейк Салліван зустрівся з міністром оборони Саудівської Аравії принцом Халідом бін Салманом Аль Саудом і делегацією, яка його супроводжувала
*
Конгресмени-республіканці хочуть виділити допомогу Ізраїлю за рахунок бюджету Податкової служби США
Республіканці в Палаті представників Конгресу США виступили із законопроектом про надання Ізраїлю допомоги за рахунок скорочення фінансування Податкової служби США (IRS)
*
Адміністрація Байдена звинуватила республіканців з Палати представників у політизації інтересів нацбезпеки після того, як вони запропонували окремий законопроєкт із допомогою Ізраїлю за рахунок асигнувань Податкової служби США
*
Кірбі: США впевнені в можливості доставляти в Газу по 100 вантажівок допомоги на день
У понеділок координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на пресконференції в Білому домі висловив упевненість у тому, що можна збільшити кількість вантажівок, які доправляють гуманітарну допомогу до сектору Газа приблизно до 100 на день
*
Адміністрація Байдена обговорює заходи проти антисемітизму в університетах
Минулого тижня Антидифамаційна ліга повідомила, що кількість антисемітських інцидентів у США з моменту нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня зросла майже на 400%
*
Питання війни Росії проти України обговорювалося з головним дипломатом Китаю Ваном Ї під час його візиту до Вашингтона минулого тижня, і американська сторона дала чітко зрозуміти, що вітала би продуктивну роль КНР у встановленні миру в Україні
*
США почали масово закуповувати японські морепродукти після заборони Китаю на них
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба запевнив, що у Конгресі США є підтримка додаткової допомоги України, якої запросив Білий дім, але цим питанням користуються "деякі політичні гравці" для своїх інтересів.
Коментуючи заяви деяких американських політиків стосовно допомоги Києву, міністр заявив, що Україна і США є справжніми демократіями, в яких однакові парламенти, тому не варто дивуватись таким заявам "так само, як ми з вами не дивуємося заявам, які лунають іноді з Верховної ради".
"Там (у Палаті представників США. – Ред.) є величезне політичне протистояння. І гріх буде деяким політичним гравцям в Америці не скористатися у своїх інтересах з питанням цього законопроєкту (про допомогу Україні. – Ред.)", – вважає він.
На думку очільника МЗС, найближчим часом зі США будуть і далі лунати заяви, "які нас дратуватимуть, які створюватимуть панічні настрої, що все пропало", але "це – політика".
"У політиці багато чого тримається на заявах, але зрештою, значення має, як казав Лобановський, результат на табло. Ми зараз усі працюємо над тим, щоб результат на табло голосування в Конгресі США був для України позитивним. І зараз я бачу для цього всі ці перспективи", – сказав Кулеба.
*
Речник Державного департаменту США Метью Міллер у понеділок відкинув заяви Росії про нібито причетність України до антиєврейських погромів в аеропорту Махачкали, що в Дагестані, напередодні
*
Кірбі: Путін не засудив демонстрацію ненависті щодо євреїв в Дагестані, це дуже промовисто
*
Лідер республіканців у Сенаті США Мітч Макконнелл наполягає на ухваленні масштабної допомоги Україні в межах єдиного пакета, запропонованого Білим домом.
З такою заявою Макконнелл виступив у Луїсвіллі під час спільного заходу з послом України в США Оксаною Маркаровою.
«Це момент для швидких і рішучих дій, щоб запобігти подальшим жертвам і створити реальні наслідки для тиранів, які тероризували народ України й Ізраїлю. І просто зараз Сенат має шанс надати додаткову підтримку, яка допоможе нам зробити саме це», – заявив політик.
Він підкреслив, що вороги за кордоном «уважно стежитимуть і чекатимуть, поки Америка похитнеться».
Тож, за словами Макконнелла, «тільки конкретна й надійна підтримка США зможе стримати наших супротивників у майбутньому та відновити безпеку».
*
Віцепрезидентка США: Америка “непохитна” у своїй підтримці України
Сполучені Штати є непохитними у своїй підтримці України, й війна на Близькому Сході не відсуває Україну на другий план. Про це заявила віцепрезидентка США Камала Гарріс в інтерв’ю програмі “60 хвилин” американського каналу CBS, яка вийшла в ефір 29 жовтня.
“Ми так само віддані Україні, як завжди, щоб дозволити додаткову допомогу, щоб [Україна могла] захистити себе від неспровокованої агресії Росії”, – сказала вона. І така підтримка "не похитнеться", додала Гарріс.
Коментарі Гарріс повністю відповідають позиції щодо підтримки України, яку президент США Джо Байден та представники його адміністрації висловлювали неодноразово протягом останніх місяців.
*
Уряд США ділитиметься даними про хакерські програми-здирники із союзниками
Білий дім у вівторок має завершити розробку нової політики, як уряд США реагуватиме на шкідливі хакерські атаки за допомогою програм-здирників. До неї включено обмін інформацією про хакерів-здирників з урядами країн, які співпрацюють зі США в питаннях кібербезпеки
*
Байден підписав указ з питань, пов'язаних із застосуванням штучного інтелекту
Адміністрація прагне підвищити рівень безпеки та захистити споживачів, працівників і представників меншин від ризиків, зумовлених використанням такого роду технологій
*
Співробітникам федерального уряду Канади заборонили використовувати на робочих мобільних пристроях російське антивірусне програмне забезпечення Kaspersky та китайський застосунок WeChat
*
У Збройних силах Канади показали, як військовослужбовці цієї країни навчають українських танкістів використанню танків Leopard
*
У Ізраїлі перебувають кілька канадських спецпризначенців, які допомагають дипломатам у плануванні
*
Міністр оборони Британії Грант Шаппс запевнив, що Британія продовжить разом із союзниками надавати Україні "те, що їй потрібно для перемоги"
Шаппс зазначив, що президент Росії Владімір Путін сподівається, що союзники за іншими подіями забуть про необхідність підтримувати Україну.
"Британія ніколи не допустить цього. Ми будемо надавати більше військової допомоги і об’єднувати союзників, щоби забезпечити Україні те, що їй потрібно для перемоги. Таким був сьогодні мій меседж до віцепрем’єра Олександра Кубракова", – написав Грант Шаппс, додавши фото з літнього візиту до Києва.
*
Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі закликав бойовиків ХАМАС уможливити виїзд іноземців, зокрема громадян Британії, які перебувають у секторі Гази
*
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак звільнив депутата-консерватора Пола Брістоу із посади парламентського секретаря – тобто неоплачуваного помічника – міністерства технологій після заклику до припинення вогню між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС
*
Президентка Європарламенту Роберта Мецола під час офіційного візиту до Франції заявила, що Європа не дасть Путіну зруйнувати безпеку континенту, як це він намагається зробити в Україні
*
Урсула фон дер Ляєн
Європейський Союз вітає прогрес, якого Косово досягає на шляху демократичних реформ, але успіх подальшої інтеграції країни до ЄС та регіональна стабільність залежать від нормалізації відносин між Косовом і Сербією
*
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що найближчим часом з’являться новини з "позитивним ефектом" на рух України до членства в Європейському Союзі
*
Суд у Франції в понеділок розпорядився взяти під варту російського олігарха Алексєя Кузьмічова, який перебуває під санкціями Європейського Союзу з початку повномасштабної війни Росії проти України
*
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї та зовнішньополітичний радник президента Франції Еммануель Бонн час стратегічного діалогу в Пекіні обговорили російську агресію проти України
*
Президент Португалії Марселу Ребелу де Соуза під час візиту до Молдови в понеділок висловив сподівання, що вона зможе якнайшвидше стати членом Європейського Союзу
*
Італійський уряд у понеділок схвалив проєкт конституційної реформи, покликаної зміцнити стабільність політичної системи країни, вразливої до відставок прем’єрів і багаторазових дочасних виборів
*
Влада Кіпр вирішила подвоїти кількість місць у найбільшому таборів для біженців "Пурнара", готуючись потенційно великого напливу людей у разі ескалації кризи в сусідньому Ізраїлі й секторі Гази
*
Європейський Союз у понеділок передав Афганістану 92 тонни предметів першої необхідності для допомоги постраждалому населенню після серії руйнівних землетрусів у жовтні, які забрали життя понад 2000 людей
*
Нідерланди виділяють ще 15 млн євро для надання гуманітарної допомоги населенню сектору Гази
*
Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в понеділок зустрівся з міністром закордонних справ свого уряду Юраєм Бланаром, відомим одіозними заявами про Україну, та заявив про незмінність курсу словацької зовнішньої політики
*
Спікером парламенту Чорногорії, як і прогнозували, став прихильний до Сербії і Росії лідер партії "Нова сербська демократія" Андрія Мандич
*
Сербський уряд у понеділок скерував президенту Александару Вучичу пропозицію про розпуск парламенту – Народної Скупщини – й скликання позачергових виборів до законодавчого органу влади
*
Міністерство закордонних справ Литви в понеділок висловило протест тимчасовому повіреному у справах Білорусі Ярославу Хмелю через погрози першого заступника секретаря білоруської Ради безпеки Павла Муравейка "пробити коридор" до Калінінградської області РФ
*
Президент Польщі Анджей Дуда позбавив державних нагород політика Анджея Маліновського, який збрехав про те, що не співпрацював із військовою розвідкою комуністичної Польської Народної Республіки
*
Після початку повномасштабної війни РФ проти України Служба держбезпеки Латвії (VDD) виявила понад сотню «імовірно неблагонадійних» працівників на підприємствах критично важливої інфраструктури країни
*
Фінський уряд планує дозволити США використовувати декілька фінських гарнізонів або військових баз на своїй території
*
На Миколаївщині мобільним групам, які боротимуться із «Шахедами», передали 39 пікапів Mitsubishi L200 з необхідним обладнанням
*
Натяку на оточення російськими окупантами Сил оборони України, які захищають місто Авдіївка на Донеччині, немає
*
Сили оборони України відбили атаки російських військ на Авдіївському та Мар’їнському напрямках, загалом на фронті протягом доби відбулися 30 бойових зіткнень. Загарбники безуспішно проводили штурмові дії на кількох напрямках
*
Внаслідок екоциду російських загарбників через перекриття річок під час тимчасової окупації у Маріуполі значно зріс рівень солоності Азовського моря
*
До відновлення звільнених від росіян територій через вступ до кадрового резерву наразі готові приєднатися близько 2130 осіб, майже 2000 з них уже зараховано
*
Кількість учнів у «метрошколі» Харкова зросла майже до 1,4 тисячі
*
Виконувачці обов’язків гендиректора комунального підприємства "Інформатика" КМДА повідомили про підозру в несанкціонованому розповсюдженні інформації із систем відеоспостереження
*
Станом на жовтень 2023 року понад половина веб-представництв ЗМІ на національному рівні і дві третини на регіональному не мають російськомовної версії сайту
*
Простежується збільшення кількості дописів українською мовою у соціальних мережах в порівнянні з попередніми роками
*
У межах благодійної акції «Українським дітям – українську книгу» польська, нідерландська та французька література з’являється в бібліотеках українських університетів
*
У 2023 році Росія доправила до "таборів перевиховання" понад 8 тис. українських дітей. Мета цих таборів - індоктринація, мілітаризація дітей.
Про це під час круглого столу «Депортовані українці у так званих «пунктах тимчасових розміщень» – місце перебування чи нові табори?», який відбувся в Укрінформі, сказала голова ГО "Регіональний центр прав людини" Катерина Рашевська.
"У 2023 році РФ не просто не відмовилася від стратегії викорінення української ідентичності, а й створила нові потужності, систему, яка має відповідне правове регулювання, окремі кошти на реалізацію і окрему мету. Ця мета має чіткий геноцидальний характер і спрямована на те, щоб перетворити українських дітей на ворогів власної нації, на ворогів України. На жаль, та політика, яка спрямована на їх індоктринацію, мілітаризацію, будемо відвертими, має вплив і буде мати для нас вплив у майбутньому. ... ГО "Регіональний центр прав людини" у 2023 році зафіксовано 87 випадків переміщення щонайменше 8 330 українських дітей до так званих таборів перевиховання. Ці табори знаходяться в 30 суб'єктах РФ, також на території тимчасово окупованого Криму та в Білорусі", - сказала Рашевська.
*
На Луганщині майже 2000 людей вважаються безвісти зниклими, серед них близько 450 – це цивільні особи
*
Спецдоповідач щодо Росії: росіяни не можуть бути "колективно винні" в тому, що відбувається
Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну ситуація з правами людини в Росії значно погіршилася. Про це у своєму звіті розповіла Спеціальна доповідачка з питання про становище у сфері прав людини в Росії Маріана Кацарова. Вона приступила до роботи в травні цього року і кілька місяців вивчала становище громадянського суспільства, опозиціонерів, політичних активістів і журналістів у РФ. Цього тижня вона представила свою доповідь у Генасамблеї ООН. В ексклюзивному інтерв'ю Службі новин ООН Кацарова розповіла про свої висновки.
Перша доповідь першого незалежного експерта ООН щодо Росії
Маріана Кацарова - перший незалежний Спецдоповідач ООН з прав людини в Росії. Саме існування цієї посади безпрецедентне. Рішення про її призначення в жовтні 2022 року ухвалила Рада ООН з прав людини (РПЛ).
"Унікально вже те, що вперше велику країну, одну з "великої п'ятірки" постійних членів Ради Безпеки, вирішили моніторити її колеги з Ради з прав людини, створивши торік мандат Спеціального доповідача з питань ситуації з правами людини", - сказав Кацарова. Доповідь, представлена спочатку в РПЛ, а цього тижня і в Генасамблеї ООН, - перший звіт Кацарової на посаді Спецдоповідача по Росії. Доступ до країни Кацаровій був закритий, однак це не завадило їй зібрати інформацію майже з 200 джерел як усередині Росії, так і за її межами. Вона зустрічалася з правозахисниками особисто, спілкувалася з ними телефоном і в інтернеті.
Доповідь, представлена спочатку в РПЛ, а цього тижня і в Генасамблеї ООН, - перший звіт Кацарової на посаді Спецдоповідача по Росії. Доступ до країни Кацаровій був закритий, однак це не завадило їй зібрати інформацію майже з 200 джерел як усередині Росії, так і за її межами. Вона зустрічалася з правозахисниками особисто, спілкувалася з ними телефоном і в інтернеті.
Громадянське суспільство в Росії повністю зруйновано
У доповіді докладно описується ситуація у сфері прав людини, яка, за словами Кацарової, почала погіршуватися ще 20 років тому.
"Вона поступово погіршувалася протягом останніх 20 років, починаючи з двох чеченських війн, а потім, після повномасштабного збройного нападу на Україну з боку Російської Федерації в лютому минулого року, ситуація з правами людини погіршилася різко", - каже Кацарова.
"І, на жаль, я можу сказати, що головний, справді сумний і трагічний висновок полягає в тому, що громадянський простір у Російській Федерації повністю зруйнований. Не існує функціонуючих незалежних ЗМІ, ви знаєте, в основному правозахисні організації громадянського суспільства були змушені закритися", - додає вона.
Кацарова повідомляє про масові арешти демонстрантів, які виступали проти війни, про тортури затриманих активістів і опозиціонерів, про переслідування адвокатів, які їх захищають. За її словами, ситуація в Росії - критична, і тому влада країни має підтримати роботу Спецдоповідача. "Ми тут, щоб допомогти"
"Ми тут, щоб допомогти"
"Я сподіваюся, що російська влада передумає і почне спілкуватися зі мною в рамках мого мандата, тому що я була призначена для того, щоб допомагати владі, як і будь-який інший спеціальний доповідач Організації Об'єднаних Націй. Ми тут, щоб насамперед допомогти уряду захищати права людини свого народу, проводити реформи, ми тут, щоб радити, пропонувати незалежний погляд з боку на ситуацію з правами людини, яка заслуговує на увагу", - сказала Кацарова.
Вона висловила сподівання, що влада РФ дозволить їй приїхати з візитом до країни. Спецдоповідачка, зі свого боку, готова спілкуватися не тільки з представниками громадянського суспільства, а й з урядовцями та посадовими особами, які працюють у системі правосуддя.
"Я також звернулася до Уповноваженої з прав людини пані Москалькової. Цей механізм існує окремо від уряду, і я запропонувала їй надати інформацію для моєї доповіді, тому що вона обіймає посаду омбудсмена з прав людини, російський народ може до неї звертатися зі своїми скаргами. На жаль, вона не відповіла", - розповіла Кацарова.
Спецдоповідачка відзначила сміливість Москалькової, яка, зокрема, втрутилася у справу про побиття в Чечні журналістки Олени Мілашиної та адвоката Олександра Немова.
Далеко не всі росіяни підтримують війну
Кацарова, наголосила, що, з огляду на численні випадки переслідування працівників ЗМІ, правозахисників та адвокатів, у країні сформувалася атмосфера страху, через яку громадяни бояться висловлювати свою думку, зокрема ту, що стосується війни. За оцінками експерта, далеко не всі в Росії підтримують вторгнення в Україну.
"Коли ви живете в такому суспільстві, особливо якщо ви не з великих міст, звичайно, ви дуже боїтеся висловлювати свою істинну думку. Я не вірю, що всі російські люди підтримують будь-яку війну, і особливо війну в Україні. Не забувайте, що багато росіян насправді пов'язані з багатьма українцями родинними зв'язками. Є змішані шлюби. Багато українців до війни працювали в Росії", - нагадала Кацарова.
Бути росіянином сьогодні дуже непросто, вважає Спецдоповідачка, і заходи західних країн, спрямовані на ізоляцію громадян РФ, тільки грають на руку російській пропаганді.
"[Росіянам] важко подорожувати, відвідувати країни. Я говорила представникам інших держав, Євросоюзу і західних урядів, що вони повинні змінити цю політику, тому що вони фактично ізолюють російських людей, позбавляють студентських прав російських і білоруських студентів, і, якщо вже на те пішло, це лише ізолює народ і слугує пропаганді уряду, а пропаганда каже російському народові: "Колективному Заходу ви не подобаєтесь, тому що ви громадяни Росії"", - пояснює Кацарова.
У міжнародному праві немає поняття колективної провини
За словами Спецдоповідачки, частина її роботи - служити російському народу, дати йому можливість бути почутим в умовах загальної ізоляції. Вона нагадала, що багато росіян залишили країну, зокрема й для того, щоб уникнути або мобілізації, або переслідувань з ідеологічних і політичних мотивів, і уряди країн, у яких ці росіяни осіли, мають надавати їм підтримку.
"У міжнародному праві немає такого поняття, як колективна вина. Нації не винні. Окремі особи винні в порушеннях прав людини, державні чиновники можуть бути винні в наказах про насильство або скоєнні злочинів, а також у порушеннях прав людини. Але нації, люди не можуть бути ні в чому колективно винні", - наголосила Кацарова.
Вона додала, що те ж саме стосується і російської мови: "Мови ні в чому не винні, так само, як і діячі культури, які ними пишуть або говорять".
*Спецдоповідачі ООН є незалежними експертами, їх призначає Рада ООН з прав людини для розгляду ситуацій в окремих країнах або глобальних тематичних проблем. Вони не є співробітниками ООН, не представляють будь-яку іншу організацію або уряд, працюють в особистій якості і не отримують від ООН зарплату за свою працю.
*
Згідно з оцінками Управління кадрового менеджменту США, кіберзловмисники, пов’язані з РФ, під час атаки цього року змогли отримати доступ до електронних адрес близько 632 тисяч федеральних службовців міністерств оборони та юстиції
*
На тимчасово окупованих територіях Донеччини та Луганщини росіяни намагаються вербувати до свого війська в’язнів, які були засуджені ще до утворення фейкових «республік»
*
Міністр оборони РФ Сергій Шойгу заявив, що Росія готова до політичних дискусій щодо «постконфліктного врегулювання української кризи та подальшого співіснування із Заходом»
*
Файного дня і Перемоги нам всім