"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Рада Безпеки ООН підтримала план припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС
План був запропонований США й озвучений Джо Байденом 31 травня
*
У Перу ще на 14 місяців продовжили досудовий арешт колишнього президента країни Педро Кастійо
*
У понеділок літак, на борту якого перебували віцепрезидент Малаві Саулос Чіліма та ще дев’ятеро осіб, зник безвісти
*
Адміністрація Байдена дозволить українській бригаді «Азов» використовувати американську зброю, скасувавши заборону, накладену багато років тому на тлі занепокоєнь щодо засновників цього військового підрозділу
*
Американська допомога дала Україні змогу сповільнити наступальні дії військ РФ на Харківщині, а також забезпечити міцне утримання лінії оборони
*
Виборча кампанія Байдена почала офіційно називати експрезидента Трампа «засудженим злочинцем», підкреслюючи, що за попередньої адміністрації рівень тяжкого криміналу у США був значно вищим
*
Вашингтон і Токіо поглиблюють співпрацю у сфері оборонної промисловості
Посол США в Японії Рам Емануель провів з японськими офіційними особами переговори з питань ремонту літаків і кораблів, виробництва ракет і забезпечення стійкості ланцюжків військових поставок
*
Блінкен на Близькому Сході: на порядку денному - досягнення перемир'я в Газі
Глава Держдепартаменту зустрівся з президентом Єгипту Абделем Фаттахом ас-Сісі. Попереду - переговори з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і міністром оборони країни Йоавом Галлантом
*
Apple представила інтеграцію ChatGPT та інших ШІ-технологій у свої продукти
Корпорація Apple представила концепцію впровадження ШІ у свої продукти і сервіси (Apple Intelligence), а також анонсувала нові можливості своїх пристроїв на презентації в понеділок, 10 червня
*
Трамп узяв участь у пробаційному інтерв'ю
Вирок колишньому президенту США має бути винесено 11 липня
*
За останні чотири роки кількість погроз на адресу депутатів канадського парламенту зросла в десятки разів
*
Деякі члени канадського парламенту добровільно сприяли іноземному втручанню у внутрішні справи країни
*
Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко урочисто відкрив у центральній публічній бібліотеці міста Українську книжкову поличку – третю в Канаді
*
Великобританія? Як нам повернути наше майбутнє огляд Торстена Белла - дорожня карта до нового нормального життя
Підкреслюючи свою репутацію креативного мислителя, економіст і кандидат від лейбористів у Суонсі-Вест пропонує обнадійливе бачення майбутнього країни - відкидаючи лівий утопізм і намагаючись подолати 14 років повзучого занепаду.
Щодо пропонованих національних гасел, то, можливо, цьому гаслу бракує пихатості. Але його скромність навмисна, як пояснює економіст і оглядач Observer Торстен Белл у своєму новому, напрочуд обнадійливому посібнику з зупинки стрімкого занепаду цієї країни. Він пише, що політичні обіцянки, які б'ють себе в груди, повернути Велику Британію, насправді лише відволікають від справжньої проблеми, яка полягає в тому, що британці є винятковими - тільки не в хорошому сенсі. Ми виділяємося з нашої групи середніх, багатших за середній рівень країн низькою продуктивністю, хронічною стагнацією заробітної плати і високою нерівністю в американському стилі (але, на жаль, без більш високих темпів зростання, як у США).
У нас справді найкращі у світі ціни на житло, вищі, ніж у будь-якій іншій країні Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), окрім Фінляндії, але натомість ми маємо меншу житлову площу на душу населення, ніж відомий своєю тіснотою Нью-Йорк; ми можемо похвалитися, якщо це можна так назвати, меншою кількістю лікарняних ліжок, ніж у всіх країнах ОЕСР, окрім однієї.
І хоча за останні 14 років британці якимось чином навчилися сприймати повзуче зубожіння як якусь похмуро-неминучу нову норму, наші сусіди показують, що це не так. Німецьке домогосподарство із середнім рівнем доходу зараз на 20% багатше за британське, а аналогічне французьке домогосподарство випереджає його на 9%. «Розмови про те, що ми “перевершуємо світ”, відволікають нас від того, що нам насправді потрібно: бути більш нормальними», - підсумовує Белл. На щастя, останнє насправді в межах нашої досяжності.
Белл заслужив право на те, щоб цей аргумент сприймали серйозно. Колишній радник тодішнього канцлера Алістера Дарлінга і тодішнього лідера лейбористів Еда Мілібенда, він є креативним мислителем, чиї ідеї часто випереджають свій час і зосереджуються на тих, кого інші не помічають: на людях з низькими і середніми доходами, а не на заможному середньому класі, і на орендарях, а не власниках житла. Як виконавчий директор лівого аналітичного центру Resolution Foundation, він поглибив розуміння громадськістю незахищеності життя «витиснених середняків» і допоміг розробити схему відпусток через Ковід, яка врятувала незліченну кількість робочих місць.
Зараз він балотується на безпечне місце лейбориста в Західному Суонсі, хоча мало хто очікує, що він довго пробуде в невідомості, що робить цю книгу обов'язковим для прочитання новим членам парламенту. Але його справжнім досягненням є створення того, що він називає «твердолобою вірогідною надією» на кращі дні попереду, в той час, коли дехто - особливо серед найбільш незадоволених лівих - практично зневірився в тому, що лейбористи здатні змінити уряд на краще.
Ця надія має значення, стверджує він. Хронічне низьке зростання і пов'язані з ним неякісні державні послуги з часом підривають віру людей у те, що держава може змінити ситуацію на краще, і штовхають їх до екстремальних політичних рішень. Ризик полягає в тому, що зруйнована економіка, в свою чергу, зруйнує саму політику.
Його аналіз того, як Британія зійшла з рейок, є неупередженим, він зневажає епоху жорсткої економії Джорджа Осборна, але зазначає, що зростання заробітної плати почало сповільнюватися під час перебування при владі нових лейбористів. Визнаючи шкоду, завдану Brexit, він вважає, що найбільшим реальним гальмом для зростання є стійкий розрив у продуктивності між Британією та такими країнами, як Франція чи Німеччина.
Він не більше зацікавлений у мрійливому лівому утопізмі, ніж у пустопорожньому правому бустеризмі, критикуючи як кампанію за універсальний базовий дохід (UBI), так і популярну тезу антикапіталістичного письменника Девіда Гребера про «нікчемні робочі місця», який стверджує, що занадто багато робочих місць у сучасній економіці є безглуздим, перетасовуванням паперів, призначеним для відволікання мас. (Він стверджує, що UBI є занадто дорогим, якщо воно є достатньо щедрим, щоб гарантувати, що ніхто з тих, хто зараз отримує пільги, не програє, але позитивно шкодить в іншому випадку; тим часом, дослідження показують, що значна кількість британців вважають свою роботу значущою або суспільно корисною).
Але він також чітко усвідомлює, що просто запропонувати більше стабільності - гасло тіньового канцлера Рейчел Рівз - після років хаосу буде недостатньо, щоб розблокувати інвестиції, необхідні бізнесу для підвищення продуктивності, і що не уникнути необхідності «боротися з частинами нашого капіталізму і перепрофілювати їх». Він стверджує, що сьогодні британська парламентська держава відстоює речі, які здавалися надто радикальними в 1997 році.
Він стверджує, що британська парламентська держава зараз відстоює речі, які здавалися надто радикальними в 1997 році
Тут є оригінальні ідеї щодо всього: від допомоги низькооплачуваним працівникам у створенні заощаджень на випадок надзвичайних ситуацій до зменшення нестабільності позмінної роботи, і, можливо, найрадикальніша - перенесення податкового тягаря з доходу на багатство. Підвищення прибуткового податку на 5 пенсів повністю покрило б витрати на скасування 8-пенсової ставки національного страхування, пише Белл, і більшість працівників одразу ж стали б заможнішими; відповідний удар припав би на орендодавців, багатших пенсіонерів і людей, які заробляють на дивідендах, - всі вони отримують дохід, який оподатковується, але не обкладається податком на національне соціальне страхування. Але якщо економічні аргументи є переконливими, то книзі, мабуть, бракує більше політики.
Багато з його серйозних рішень - це речі, які уряди, що змінювали один одного, добре знали, що їх потрібно робити, наприклад, будувати більше житла або переоцінювати податки, але ухилялися від цього, побоюючись негативної реакції громадськості. Виступаючи за те, що він називає «радикальним інкременталізмом», або повільним, але впевненим прогресом на шляху до великих змін, Белл пропонує мало відповідей на питання про те, як бути обраним, обіцяючи, наприклад, податки на багатство, які можуть налякати мільйони літніх власників будинків, що сидять на цьому багатстві. (Ймовірно, його опоненти вже зараз вивчають книгу, щоб знайти в ній рядки, які можна використати проти нього в західному Суонсі).
Але в цілому це гострий, оптимістичний погляд на те, як лейбористський уряд може змінити ситуацію навіть у важкі часи. Єдина хороша річ у тому, що Британія копає собі яму, зазначає він, полягає в тому, що ми можемо досягти дивовижних темпів зростання, просто наздоганяючи те, де ми повинні бути. Або, іншими словами, перевага поганої роботи полягає в тому, що справи можуть - перефразовуючи Д:Ріма - напрочуд швидко покращитися.
*
ЄБРР, Велика Британія та ЄС розширюють послуги інфраструктури водовідведення в Йорданії
*
Фон дер Ляєн: весь масштаб зовнішнього втручання в минулі вибори нам ще невідомий
Глава Єврокомісії докладає зусиль для створення робочої більшості в Європарламенті
*
Правоцентристська Європейська народна партія лідирує на виборах до Європарламенту
Ультраправі зміцнюють позиції. Найбільших втрат зазнають «зелені»
*
Результати виборів до Європарламенту: “Центр тримається”, але праві партії перемогли в усіх великих країнах ЄС
У Німеччині ультраправа «Альтернатива для Німеччини» обійшла всі три партії, які входили до коаліції Шольца
*
Макрон розпустив Національні збори і призначив дострокові вибори
Партія «Відродження», до якої належить президент Франції, зазнала поразки на виборах до Європарламенту від ультраправого «Національного об'єднання»
*
Політичне об’єднання “Брати Італії”, очолюване прем’єр-міністеркою Джорджею Мелоні, здобуло найбільше голосів на виборах до Європарламенту
*
Президент України прибув до Німеччини для зустрічі з Шольцем
Під час візиту до Німеччини Президент України візьме участь у конференції з відновлення України
*
Прем’єр-міністр Дорін Речан представлятиме Молдову на конференції з питань відновлення України в Берліні
*
Президент Угорщини пропустить саміт країн Бухарестської дев'ятки
Про це заявили в канцелярії президента Латвії - організатора саміту «Бухарестської дев'ятки»
*
Польща відновить буферну зону на кордоні з Білоруссю
Заступник голови МВС країни Чеслав Мрочек розповів про заходи щодо боротьби з нелегальною імміграцією
*
Чехія підозрює Москву у спробі організації диверсії в Празі
За словами глави чеського уряду Петра Фіали, спроба підпалу міських автобусів у Празі - частина російської гібридної війни проти Чехії
*
Нідерландські університети заявили, що не мають наміру розривати зв'язки з Ізраїлем, як того вимагають пропалестинські демонстранти
*
У Харкові з-під завалів будинку деблокували чоловіка. Загалом внаслідок обстрілу КАБами в Київському та Салтівському районах міста постраждали 8 людей
*
Військовим 10-ї гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» передали більш як 120 дронів, придбаних жителями Прикарпаття в межах проєкту «Сотня для «десятки»
*
В Україні запрацював спільний виробничий майданчик Укроборонпрому і Rheinmetall – цех із ремонту та виробництва бронетехніки
*
Міністр оборони Рустем Умєров і міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен обговорили участь у коаліції F-16 та військове співробітництво
*
Командувачем Сил безпілотних систем призначено Вадима Сухаревського
До цього він був одним із заступників Сирського, що відповідав за безпілотні системи та розвиток застосування дронів
*
Протягом дня на фронті сталося 81 бойове зіткнення Сил оборони з російськими загарбниками, зокрема, на Покровському напрямку відбито 19 атак та знищено ворожий літак Су-25
*
На полях Конференції з відновлення України цього тижня в Берліні буде підписано декларацію про наміри збільшити фінансування «Центру інтегрованого реагування для України» до 75 млн євро
*
НЕК «Укренерго» залучило 30,4 млн євро від уряду Німеччини для підвищення надійності роботи української енергетичної інфраструктури
*
У Берліні обговорили міжнародне співробітництво з Україною в енергетичній галузі
*
Чернишов: “Нафтогаз” укладає в Берліні низку угод для зменшення викидів СО2
Україна взяла курс на підтримку електричної генерації із застосуванням системи Gas-to-Power, тобто електрогенерації на газу
*
Опитування: 43% німецьких компаній в Україні планують нові інвестиції
При цьому 42% компаній вважають, що в найближчий рік ситуація буде покращуватися
*
Рада з фінансової стабільності схвалила Стратегію з розвитку кредитування в Україні
Перевага надаватиметься підприємствам оборонно-промислового комплексу, переробній промисловості, сільському господарству
*
Dixi Group - У зв'язку із перебоями в постачанні електроенергії, спричиненими російськими атаками на енергоінфраструктуру, в Україні може виникнути дефіцит коштів на декарбонізацію, "зелене" відновлення, схеми підтримки відновлюваних джерел енергії тощо
*
KSE - Станом на травень 2024 року збитки та втрати енергетичного сектору України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії перевищили 56 млрд дол
*
У Харківській області звільнятимуть від земельного податку власників ділянок, на яких вже збудовані або можуть бути розташовані фортифікаційні споруди
*
Західні партнери розчаровані звільненням Кубракова і Найєма і втрачають довіру до уряду України — FT
Серія відставок за вказівкою Зеленського в останні місяці викликала напруженість між Києвом та західними країнами, які фінансують оборонні програми
*
Детективи Територіального управління Бюро економічної безпеки у Київській області забезпечили відшкодування збитків держбюджету на суму понад 6 млн грн
*
В Одесі історики з громадських організацій «Суспільство та історична спадщина» і «Піксельовані реальності» завершили роботу над сайтом, де вказані адреси 78 історичних поховань
*
Родини українських захисників отримуватимуть у застосунку “Дія” сповіщення про звільнення їх з російського полону
*
Китай пропонує скликати “справжню мирну конференцію” щодо України
Міністр МЗС заявляє, що в такому саміті мають на рівноправній основі брати участь москва та Київ
*
Ексміністр оборони Польщі - Вибух на оборонному заводі Mesko у місті Скаржиско-Камєнна Свєнтокшиського воєводства на півдні Польщі міг бути російською диверсією, скоєною для послаблення оборонних можливостей Польщі
*
Служба безпеки України затримала жителя Одеси, який за вказівкою російських спецслужб збирав дані про військові навчальні заклади та госпіталі в Одеській та Житомирській областях
*
Супутник Planet Labs зафіксував результат ракетного удару ЗСУ по російському військовому об’єкту в Джанкої в тимчасово окупованому Криму в ніч на 10 червня
*
Плетенчук - У Баренцовому морі на російському великому протичовновому кораблі "Адмірал Левченко" сталася пожежа
*
У результаті удару Сил оборони України по Новошахтинському заводу нафтопродуктів у Ростовській області РФ втрати загарбників сягнули 540 млн доларів
*
Суд заарештував фігуранта у справі генерала Попова
*
У Держдумі запропонували роздати генералам по мільярду рублів на дрони
*
Депутат Думи написала донос на «Яндекс.Таксі» через заборону на російський прапор
*
Росіянам перекрили доступ до ще одного імпортного інсуліну
*
США ввели спецконтроль за мігрантами-нелегалами з Росії після зростання запитів на притулок на 1500%
*
«Газпром» відзвітував про катастрофу видобутку газу до мінімуму за всю історію компанії
*
На міжнародному економічному форумі в Петербурзі не уклали жодного великого контракту з іноземцями
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім