"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, ранок. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за ніч Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Письменник Леві: Україна та Ізраїль — два фронти світової війни, третім стане Тайвань
Людство вже вступило в ранню стадію нової світової війни, а головні лінії фронту – це Україна та Ізраїль. Третім фронтом незабаром стане Тайвань. Таку версію висловив у інтерв'ю виданню Politico відомий французький філософ Бернар-Анрі Леві.
Леві вважає, що США та союзників атакує "слабкий, але все більш інтенсивний фронт”, що складається з Китаю, Росії, Туреччини, Ірану та радикального ісламу.
Леві вважає, що Реджеп Ердоган відіграє деструктивну роль на чолі Туреччини. Філософ писав раніше, що, на його думку, “авторитарний президент Туреччини становить реальну небезпеку для інтересів Заходу” і його “слід стримувати” через низку дій, таких як “криваве вторгнення в сирійський Курдистан, придушення в західній Лівії будь-яких прагнень до демократії, протистояння з Кіпром та Грецією, епізод з обстрілом французького фрегата біля берегів Тріполі, проксі-війна, що ведеться через Азербайджан з крихітною республікою Вірменія” та інше.
Бернар-Анрі Леві торік презентував фільм “Героям Слава”, який знімав протягом літа 2023 року на українському фронті. Нещодавно він також видав книгу “Ізраїль наодинці”, що розповідає жахливі наслідки атаки терористів ХАМАСу 7 жовтня 2023 року.
Як єврей, чий батько воював з нацистами, Леві глибоко стурбований зростанням антисемітизму на Заході сьогодні.
Politico наголошує, що Леві був свідком і писав уже про кільканадцять воєн.
Стосовно закидів, що він “просто грає” у фільмі про Україну Леві відповів журналістам, що готовий взяти їх з собою “наступного разу на передову”.
*
Генеральний прокурор Андрій Костін заявив, що отримав розвіддані про те, що лідер Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця, і закликав владу цієї країни виконати ордер на його арешт, якщо російський диктатор там з’явиться
*
Із початку 2024 року на підконтрольну Україні територію вдалось повернути 217 дітей із тимчасово окупованої частини Херсонської області
*
Рада безпеки ООН підтримала миротворців у Лівані після обстрілів із боку Ізраїлю.
Миротворці ООН, які перебувають на півдні Лівану, зазнали обстрілів у ході сутичок між ізраїльськими військовими та бойовиками «Хезболли»
*
Палестинці заявили про удар Ізраїлю по лікарні у секторі Газа
Ізраїльські військові заявили, що їхньою метою були бойовики, які переховувалися серед мирного населення
*
Правозахисники: Венесуельська влада вилучила паспорти у десятків журналістів та активістів
Це відбувалося при спробі людей сісти на літак у головному аеропорту країни
*
Пентагон назвав проведені Китаєм масштабні військові навчання навколо Тайваню безвідповідальним і непропорційним кроком та підкреслив, що впевнений у своїх силах у Індо-Тихоокеанському регіоні, щоби забезпечити потужне стримування КНР
*
Колегія виборців – так у США називають процес, яким американці обирають президента країни
*
За даними Pew Research, іммігранти, які набули громадянства США, становлять близько 10 відсотків електорату, і більшість із цих виборців живуть у країні понад 20 років
*
Трамп знову намагається домогтися передачі справи Нью-Йорка про приховування грошей до федерального суду на підставі імунітету
Федеральний суд нижчого рівня двічі відхилив спроби Трампа перенести справу до суду, де, якщо його оберуть, він міг би спробувати помилувати себе.
*
Супер PAC Ілона Маска витратив понад 10 мільйонів доларів на ці 18 округів, щоб зберегти контроль над Палатою представників Республіканської партії.
Нещодавно Ілон Маск виступив на мітингу Трампа. Але тижнями він витрачав мільйони на підвищення республіканців у 18 перегонах у Палаті представників.
*
Ілон Маск заявив, що подасть позов до суду після того, як офіційні особи Каліфорнії послалися на його політику, відхиляючи запуски SpaceX
Прибережна комісія Каліфорнії відхилила прохання дозволити SpaceX збільшити кількість запусків на базі космічних сил Ванденберг до 50 на рік.
*
Медіа-магнат Баррі Діллер критикує колег-мільярдерів, які підтримують Трампа з економічних міркувань: їм «не потрібен ще один центнер»
Баррі Діллер розкритикував супербагатіїв, які ігнорують недоліки характеру Дональда Трампа та підтримують його, бо думають, що він зробить їх ще багатшими.
*
Мільярдер Баррі Діллер вважає, що Ілон Маск має «форму манії величі» та підтримує Трампа після того, як його відмовив Байден
Ілон Маск відчуває «дивну гіркоту» щодо адміністрації Байдена, сказав Баррі Діллер в подкасті «Вогонь і лють».
*
Як одна з найяскравіших зірок MAGA перетворилася з нестримної в далеку
У сенатській гонці в Арізоні демократи сповнені впевненості щодо перемоги над трампізмом, яка є далекою від певності на президентських виборах.
*
Що показують 3 нові національні опитування про стан перегонів у 2024 році
Президентські перегони в США будуть вирішуватися в штатах, що змінюються, але три національні опитування вказують на тенденції в економіці та кандидата «змін».
Віцепрезидент Камала Гарріс і колишній президент Дональд Трамп працюють над тим, щоб залучити підтримку виборців, які не визначилися.
Віцепрезидент Гарріс і колишній президент Трамп залишаються в напруженій боротьбі напередодні листопада.
Гарріс лідирує в двох нових національних опитуваннях, а в третьому опитуванні обидва кандидати були однакові.
Обидва кандидати продовжують боротьбу за перевагу в економіці, яка є головним питанням для виборців.
Менш ніж за місяць до загальних виборів у листопаді віцепрезидент Камала Гарріс і колишній президент Дональд Трамп атакують головні штати, які коливаються, прагнучи оживити свої відповідні бази та схилити виборців, які не визначилися.
Президентські вибори вирішуватимуться на полях битв, таких як Арізона, Пенсільванія та Вісконсін, але національні опитування також можуть вказувати на більш масштабні електоральні тенденції.
Одне можна сказати напевно: перегони залишаються неймовірно складними.
З трьох основних національних опитувань, оприлюднених у неділю, Гарріс зберегла перевагу в двох опитуваннях, тоді як обидва кандидати були рівними в одному.
В останньому опитуванні CBS News/YouGov Гарріс випередила Трампа на три бали (51% проти 48%) серед ймовірних виборців. Гарріс також лідирував у новому опитуванні ABC News/Ipsos на два пункти (50% проти 48%) серед вірогідних виборців.
Але в останньому опитуванні NBC News Гарріс і Трамп були однакові (48% проти 48%) серед зареєстрованих виборців, причому минулого місяця колишній президент перекреслив перевагу віцепрезидента на п’ять пунктів.
Що ці результати говорять про напрямок перегонів?
Економіка залишається ключовою
Однією з постійних умов президентських перегонів є важливість економічних питань у свідомості виборців.
Хоча рівень безробіття значно нижчий, ніж чотири роки тому, інфляція є постійною проблемою для американців.
Економіка незмінно була однією з найважчих проблем Трампа. Якби президент Джо Байден залишився кандидатом від Демократичної партії, перевага колишнього президента в цьому питанні була б занадто великою для Байдена, щоб подолати його в таких штатах, як Арізона та Невада.
Але після того, як у липні Байден відійшов у відставку як імовірний кандидат, участь Гарріс в перегонах перевернула вибори та дозволила демократам змінити своє економічне послання незалежно від президента.
У кількох опитуваннях, пов’язаних із коливанням штатів, Гарріс досягла певних успіхів у наближенні до Трампа щодо економіки.
Проте три опитування показали, що Трамп зберіг економічну перевагу.
В опитуванні NBC Трамп мав перевагу на одинадцять пунктів над Гарріс (50% проти 39%) щодо того, хто з кандидатів найкраще впорається з проблемами інфляції та вартості життя.
Тим часом респонденти в опитуванні ABC дали Трампу перевагу на вісім балів щодо економіки (46% проти 38%) і на сім балів щодо боротьби з інфляцією (44% проти 37%). Проте в опитуванні ABC Гарріс мала перевагу на п'ять балів (42% проти 37%) над Трампом щодо того, хто з кандидатів зверне увагу на американців із середнього класу.
Проте в опитуванні CBS 67% респондентів сказали, що ціни на товари, які вони купують, зросли за останні місяці, тоді як лише 6% сказали, що ціни знизилися. Але Трамп протягом усієї своєї кампанії зосереджувався на цьому питанні.
Обидва кандидати — особливо Гарріс — продовжуватимуть наголошувати на економічних питаннях у наступні тижні.
Хто кандидат на зміну?
Незважаючи на те, що він уже був президентом, Трамп балотується як кандидат на зміну — рекламуючи консервативну позицію, яка була б різкою протилежністю позиції адміністрації Байдена з питань, починаючи від імміграції та закінчуючи призначеннями суддів.
Гарріс також балотується як кандидат на зміну. Вона була більш рішучою, ніж Байден, у формулюванні своїх поглядів на такі питання, як репродуктивні права та безпека кордону.
У більшості питань Трамп на кожному кроці намагався пов’язати Гарріс з Байденом.
Але поки що вона зберегла перевагу — хоч і вузьку — щодо того, який кандидат представлятиме зміни.
В опитуванні NBC News Гарріс випереджала Трампа на п'ять пунктів щодо того, який кандидат представляв зміни (45% проти 40%). Ця цифра демонструє невелике зниження порівняно з її перевагою у дев’ять пунктів у вересні (47% до 38%).
Зважаючи на те, що багато виборців шукають кандидата, який переверне ситуацію з роками правління Байдена, важливо, що Гарріс зберігає перевагу в цьому питанні, навіть незважаючи на те, що її загальна перевага в опитуванні NBC знизилася. Для багатьох виборців — особливо молодих виборців, стурбованих економікою та конфліктом у Газі — фактор «змін» залишається критично важливим.
*
Байден переслідує корпоративних гігантів через те, що вони занадто великі. Ось на кого він націлений.
Адміністрація Байдена почала антимонопольне розслідування щодо таких великих корпорацій, як Google, Apple, Meta, Amazon, Microsoft і OpenAI.
*
Джей Ді Венс каже, що «дивно» відмовлятися від дітей через побоювання зміни клімату: «Це дуже божевільна ідея»
Венс в інтерв'ю The New York Times Magazine сказав, що Сполучені Штати «стали майже патологічно антидитячими».
*
Дональд Трамп і його штаб розгорнули агресивну кампанію проти перевірки наведених у його заявах фактів, щоби змусити телемережі, видання та журналістські організації відмовитися від цієї практики, якщо вони хочуть далі взаємодіяти з ним
*
У День корінних народів у США науковці дискутують про походження Колумба
*
S&P 500 оновив рекорд за рахунок підйому сектору мікрочіпів, у фокусі – звіти фірм, статдані
*
НАСА запустило корабель на місяць Юпітера дізнатися, чи є там умови для життя
Заступник голови НАСА Джим Фрі заявив, що один з 95 місяців Юпітера Європа має дуже перспективне середовище для можливого життя в нашій Сонячній системі
*
У понеділок Канада та Індія висилають по шість дипломатів одна одної у зв’язку із загостренням суперечки щодо вбивства сикхського активіста Хардіпа Сінгха Ніджара у червні минулого року
*
Президент України провів зустріч із багатопартійною делегацією парламенту Канади на чолі зі спікером Грегом Фергюсом
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль ознайомив делегацію Палати громад парламенту Канади із ситуацією на фронті, а також в енергетичній системі та у фінансовій сфері України
*
Скрипаль: Путін особисто віддав наказ про атаку «Новичком» у Солсбері
Перша публічна заява колишнього російського подвійного агента Сергія Скрипаля після замаху на нього в липні 2018 року стала частиною офіційного розслідування британської влади, відкриті слухання якої розпочалися у понеділок у Солсбері
*
Британія почала дізнання щодо смерті британки від російської отрути "Новічок"
*
Велика Британія у понеділок оголосила санкції проти іранських фізичних і юридичних осіб за «небезпечну та дестабілізуючу» діяльність Ірану на Близькому Сході
*
Країни Євросоюзу вимагають посилити умови імпорту російського газу
Лист із вимогою посилити правила звітності про перевантаження російського ЗПГ було направлено низкою європейських країн до Єврокомісії
*
ЄС ввів нові санкції за постачання Іраном ракет до Росії
Крім авіакомпанії Iran Air, до списку санкцій потрапили авіакомпанії Saha Airlines і Mahan Air, а також заступник міністра оборони Ірану Сейєд Хамзех Галандарі
*
ЄС засудив будь-які атаки на миротворчі місії ООН
Глава дипломатичного відомства Євросоюзу Боррель зажадав від Ізраїлю роз'яснень щодо нападів на миротворців ООН у Лівані
*
Країни ЄС мають починати боротьбу з обходом санкцій із себе - Боррель
Обхід санкцій, які ЄС запровадив проти Росії, дозволяє країні-агресору отримувати електронні компоненти для виробництва зброї, які часто мають європейське походження
*
Боррель - Під час наступної Європейської Ради за участі глав держав та урядів країн ЄС Президент України представить український План перемоги
*
Високий представник ЄС Жозеп Боррель підтвердив намір відвідати Україну до завершення свого мандату на посаді, але зауважив, що зробить це лише після того, як будуть ухвалені його пропозиції із розблокування військової допомоги для України
*
Боррель- Європейський Союз продовжить мандат Військової допоміжної місії ЄС для України (EUMAM Ukraine) ще на два роки, що дозволить надати тренування для більшої кількості українських військовослужбовців
*
Спецслужби Німеччини попереджають про військову загрозу з боку Росії
На думку глави Федерального відомства розвідки та контррозвідки, Росія може вступити у військову конфронтацію з НАТО «не пізніше кінця цього десятиліття»
*
Росія зможе напасти на НАТО до 2030-го – очільник німецької розвідки
*
Шольц визнав, що можна було краще пояснювати німцям необхідність підтримки України
Метою Німеччина є те, щоби України могла захистити свій суверенітет, але в питанні постачання окремих озброєнь Берлін залишається непохитним
*
У Франції ультраправа партія «Національне об'єднання» наполягатиме на проведенні референдуму з питань імміграції
*
Латвійська прем'єр-міністерка Евіка Силіня ініціювала перевірку відомостей із публікації The Insider про російських олігархів та інших російських діячів, які перебувають під санкціями, проте ведуть бізнес у Латвії через підставних осіб, та мають тут нерухомість
*
Космічний «Дуже великий телескоп» (VLT) Європейської південної обсерваторії (ESO) сфотографував частину галактики IC 2944, розташовану в сузір’ї Центавра
*
Марк Рютте: Росії не вдасться залякати НАТО
Новий генеральний секретар Північноатлантичного альянсу під час першого відвідування місії НАТО, яка координуватиме військову допомогу Україні, висловив рішучу підтримку Києву
*
Польща відрепетирує вторгнення Росії
*
Управління державної безпеки та розвідки (DSN) Австрії підозрює 20-річного громадянина Швейцарії у відправленні електронних листів з повідомленнями про замінування об’єктів в Австрії
*
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс наголосив, що «мирні плани», які не відповідають вимогам України, є просто закликами до капітуляції і ніколи не забезпечать справедливого миру
*
ГУР спільно із ЦПД запускають розділ порталу War & Sanctions - “Чемпіони терору”, що включає інформацію про російських спортсменів, які й далі беруть участь у міжнародних змаганнях та виправдовують агресію РФ проти України серед іноземної авдиторії
*
У результаті ракетного удару РФ по Миколаєву одна людина загинула, ще 11 постраждали
*
Армія РФ обстріляла один із житлових районів Херсона, снаряд влучив у житловий будинок, загинули двоє жінок
*
Правоохоронці вивезли до безпечніших місць ще 14 жителів Куп’янська та Ківшарівки Харківської області
*
На Харківщині, у селищі Ківшарівка, рятувальники ліквідували пожежу у гаражному кооперативі, в який влучили російські авіабомби. Обійшлося без постраждалих
*
Російська армія впродовж дня атакувала Нікополь безпілотниками, внаслідок чого пошкоджені санаторій, багатоквартирний будинок та приватний сектор
*
Двоє постраждалих унаслідок атаки на Одеський порт перебувають у важкому стані
*
Бійці Національної гвардії «Спартан» знищили техніку та взвод піхоти армії РФ на Харківщині
*
На Харківщині бійці 79 ОДШБр відбили штурм росіян на Курахівському напрямку. Ворог втратив бронетехніку та особовий склад
*
Протягом дев'яти місяців 2024 року Міністерство оборони України кодифікувало і дозволило для використання у Силах оборони 17 зразків техніки для розмінування
*
Артилеристи 14-ї бригади оперативного призначення ім. Івана Богуна Нацгвардії України «Червона Калина» знищили на Покровському напрямку російську реактивну систему залпового вогню «Град» із повним боєкомплектом
*
Сили та засоби протиповітряної оборони Сухопутних військ Збройних сил України за минулий тиждень знищили 164 російські безпілотники різних типів
*
Управління закупівлями дронів, РЕБ/РЕР і наземних роботизованих комплексів для потреб ЗСУ планується здійснювати через ІТ-систему Державного оператора тилу DOT-Chain
*
У Торецьку не лишилося цілих будинків й укриттів і, на жаль, це дозволяє російським загарбникам займати нові райони в місті
*
Комітет Європарламенту схвалив надання Україні кредиту на 35 млрд євро
*
Нове рішення МВФ дозволить Україні заощадити $130 млн в 2025 році, кажуть в уряді
*
Секретаріат Енергетичного співтовариства поінформував Нацкомісію, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг щодо необхідності доукоплектування наглядової ради НЕК "Укренерго", однак всі необхідні для цього процедури вже розпочаті
*
Напруження між Києвом і Варшавою у сфері міжнародних перевезень можуть тривати навіть 10 років, якщо за цей час не запроваджувати стандарти Євросоюзу, використовуючи досвід євроінтеграції Польщі
*
З початку року детективи БЕБ у закінчених кримінальних провадженнях забезпечили відшкодування 5,1 млрд грн збитків
*
Міністерство сільського господарства США (USDA) оновило прогноз балансу основних сільськогосподарських культур на 2024/2025 маркетинговий рік, у якому збільшило показники виробництва та експорту української пшениці, але зменшило ці показники щодо кукурудзи
*
Листи про "мінування" по всій Україні. Відправник просить вважати "винними" авторок розслідування Радіо Свобода про спецслужби РФ
*
Поліцейські вже перевірили 60% закладів, про замінування яких заявлялося, у жодному з них вибухівки не виявили, перевірка решти об’єктів триває
*
Правоохоронці затримали групу неповнолітніх паліїв, які на замовлення російських спецслужб знищували релейні шафи Укрзалізниці в Чернігівській області
*
Керівника «луганського державного аграрного університету» судитимуть за підготовку кадрів для російського агропрому, а також для окупаційного війська
*
Чотирьох суддів-зрадників з тимчасово окупованого Криму засудили до 13 років ув'язнення з конфіскацією майна
*
Прокурори скерували до суду обвинувальний акт проти п'ятьох бойовиків терористичного угруповання «ЛНР» і військового Національної гвардії РФ, які катували та знущалися із цивільних в Ізюмському районі Харківської області
*
Суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна старшому сержанту прикордонної служби, який передав російським загарбникам службову інформацію, що містить державну таємницю
*
Офіс генпрокурора розслідує 209 кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів проти довкілля України, з яких 14 - попередньо кваліфіковані як «екоцид», воєнних злочинів проти довкілля
*
Міндовкілля
Станом на вересень 2024 року, внаслідок повномасштабного вторгнення Росії зафіксовано понад 6 тис. екологічних злочинів, а завдана шкода оцінюється вже у 2,6 - 2,7 трлн грн
*
Збитки, завдані довкіллю Сумщини та Чернігівщини внаслідок забруднення річок Сейм та Десна, перевищують 530 млн грн - глава Міндовкілля
*
Міністерство культури та стратегічних комунікацій запустило реєстр нерухомого майна “єПам’ятка”, який почне повноцінно працювати після внесення обласними адміністраціями даних про понад 150 тисяч об’єктів
*
У Харкові відкрили виставку «Неповторно живі», автори – діти з розладами аутистичного спектра та синдромом Дауна
*
Українці в ніч на 27 жовтня востаннє переведуть стрілки годинників на зимовий час, який надалі вже не змінюватиметься
*
Міністр оборони КНР адмірал Дун Цзюнь у понеділок провів у Пекіні переговори з російським колегою Андрієм Бєлоусовим
*
Китай проводить військові навчання навколо Тайваню, спрямовані на "стримування сил сепаратистів"
*
Китай зібрав армію шпигунів у 600 тисяч людей
*
Один із найбільших інвестиційних банків світу Goldman Sachs підвищив прогноз зростання валового внутрішнього продукту Китаю в 2024 році до 4,9% із 4,7%
*
Від одиночної камери в Китаї до самовигнання на Тайвані: у боротьбі власника книгарні в Гонконгу за збереження вільної преси
Видавництво Lam Wing-kee's Causeway Bay Books переїжджає на нове місце в Тайбеї, прагнучи пропонувати книги, які критикують Пекін, попри фінансові проблеми
*
Міністр закордонних справ Віджитха Герат заявив, що Шрі-Ланка вирішила офіційно подати заявку на вступ до БРІКС
*
БРІКС може стати альтернативою ЄС - сербський віцепрем’єр
*
Іран не бачить нині жодних підстав для продовження непрямих переговорів зі Сполученими Штатами через посередництво Оману, доки не буде розв’язано кризу на Близькому Сході
*
Колишня депутатка Європарламенту, у минулому лідер "Російського союзу Латвії" Тетяна Жданок після закінчення повноважень у ЄП не повернулася до Латвії, де проти неї відкрили кримінальну справу
*
Російський суд засудив француза Вінатьє до трьох років позбавлення волі
Громадянин Франції та радник Центру гуманітарного діалогу у Швейцарії Лоран Вінатьє звинувачувався у порушенні закону про «іноземних агентів»
*
Париж вимагає від Росії звільнити засудженого французького політолога-«іноагенту»
*
Посольство Росії в Норвегії скоротить штат на вимогу Осло
*
Московські суди перестали вказувати на сайті статті, за якими засуджено обвинувачених
*
Путін вніс на ратифікацію договір про військове співробітництво Росії з Північною Кореєю
*
Путін дозволив собі продовжувати повноваження голови Слідчого комітету, який досяг 70 років
*
«Витрати дуже оперативного реагування». Мінфін визнав, що додаткові витрати бюджету цього року підуть на війну
*
Мінфін пов'язав основний приріст видатків бюджету РФ у 2024 р. з обороноздатністю
*
«Ображають і б'ють». Таджикистан звинуватив Росію у порушенні прав мігрантів
*
Вихідців із країн Центральної Азії (засуджених мігрантів із Таджикистану й Узбекистану), які відбувають терміни у російських колоніях, масово змушують підписувати контракти та їхати на війну з Україною
*
"Може дійти і до арешту". Кримінальну справу проти Шойгу не знято з порядку денного Кремля
*
Мінобрнауки запропонувало приймати учасників війни в Україні та їхніх дітей до ВНЗ без ЄДІ
*
Вдалого дня і скорішої Перемоги нам всім