"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Вектор на зростання: які прогнози дають керівники світових банків
76% банкірів упевнені у зростанні своєї галузі попри тиск на світову економіку
Провідні топменеджери світових банківських організацій визнали, що на світову економіку продовжують чинити значний вплив несприятливі фактори, які відповідно позначаються на фінансовому добробуті їхніх клієнтів. При цьому вони висловили впевненість у подальшому зростанні своєї галузі та бізнесу впродовж наступних трьох років. Зростання відсоткових ставок та інфляція, а також інші економічні чинники вплинули на вартість життя як клієнтів так і персоналу.
Про це свідчать результати щорічного опитування KPMG GlobalBanking CEO Outlook у 2023 році, в якому взяли участь 1325 керівників банків з 11 країн світу.
Попри те, що керівники зберігають пильність щодо деструктивних чинників та ризиків, що можуть з'явитися на горизонті, вони продемонстрували впевненість у своїй здатності вистояти у сьогоднішніх умовах та рухатися вперед, продовжуючи інвестувати у кадровий потенціал, технології, ESG та неорганічне зростання, які забезпечать високу окупність вкладених інвестицій.
Для подолання невизначеності та досягнення цілей зростання банки прагнуть інвестувати в підвищення кваліфікації співробітників, їхнє благополуччя та створення культури, в якій заохочується гнучкий графік роботи, що сприятиме кращому балансу між роботою та особистим життям.
Важливими операційними пріоритетами для керівників в банківській галузі є ціннісна пропозиція для співробітників та майбутніх працівників як засіб утримання та залучення талантів. Керівники також усвідомлюють, що сучасне робоче середовище вимагає від них певний стиль керівництва. 74% респондентів погодились з тим, що «стиль керівництва за принципом співпраці зі спільним управлінням і оперативними обов’язками забезпечують більший успіх».
73% топменеджерів світових банківських організацій згодні, що штучний інтелект є важливим об’єктом для інвестицій попри економічну невизначеність. Серед переваг штучного інтелекту керівники вказали підвищення прибутковості, посилення кіберзахисту та захист від шахрайства, випуск нових продуктів та нові ринкові можливості.
«Український ринок не є винятком. Великі банки в Україні активно використовують технології штучного інтелекту та машинного навчання для покращення клієнтського досвіду, підвищення прибутковості продуктів та боротьби з шахрайством», – додає Олексій Янковський, партнер, керівник практики консультування у сфері технологій KPMGв Україні.
Проте керівники банків також добре усвідомлюють ризики та перешкоди, які пов’язані з використанням технологій штучного інтелекту. Наприклад, 55% відзначили, що вартість технологій ШІ заважає впровадженню, а більшість згодні з тим, що відсутність нормативного регулювання ринку технологій ШІ заважає розвитку цього напряму.
Коли йдеться про готовність організацій до кібератак, то 54% керівників банків стверджують, що добре підготовлені до таких ризиків. Ті, хто стверджує, що їхні організації не готові до кібератак (21%), визначили причини неготовності.
Серед них, 40% респондентів вказали, що складність кібератак посилюється, 27% визнали дефіцит кваліфікованого персоналу, а 17% сказали, що причина у відсутності інвестицій в кіберзахист.
*
Світові банки цьогоріч скоротили понад 60 000 робочих місць. Це максимум з часів фінансової кризи
*
Судноплавна компанія Maersk повідомляє готується поновити рух суден Червоним морем, припинений через напади єменських повстанців-хуситів, завдяки початку очолюваної США багатонаціональної військово-морської операції для захисту судноплавства
*
Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав три передумови для миру між Ізраїлем та палестинцями.
Про це Нетаньягу написав у колонці для The Wall Street Journal.
Серед передумов, за словами Нетаньягу – знищення ХАМАСу, демілітаризація Гази і дерадикалізація всього палестинського суспільства.
«США, Велика Британія, Франція, Німеччина та багато інших країн підтримують намір Ізраїлю знищити терористичне угрупування (ХАМАС - ред.). Для досягнення цієї мети необхідно ліквідувати його військовий потенціал і покласти край політичному пануванню над Газою», – пише ізраїльський прем'єр.
На його думку, Ізраїль повинен мати гарантії, що Газа «ніколи більше не буде використовуватися як база для нападу» на Ізраїль.
«Серед іншого, це вимагатиме створення тимчасової зони безпеки по периметру Гази та інспекційного механізму на кордоні між Газою і Єгиптом, який відповідатиме потребам безпеки Ізраїлю і запобігатиме контрабанді зброї на цю територію», – зауважив він.
У світлі повідомлень про те, що Палестинська адміністрація буде керувати Газою після війни, він каже, що «очікування того, що Палестинська адміністрація демілітаризує Газу, є нездійсненною мрією».
Він звинуватив Палестинську адміністрацію в тому, що вона «в цей час фінансує і прославляє тероризм в Юдеї і Самарії і навчає палестинських дітей прагнути до знищення Ізраїлю».
Окреслюючи третю передумову миру, прем’єр-міністр Нетаньягу написав, що палестинські «школи повинні вчити дітей цінувати життя, а не смерть, а імами повинні припинити проповідувати вбивство євреїв».
«Палестинське громадянське суспільство має бути трансформоване таким чином, щоб люди підтримували боротьбу з тероризмом, а не фінансували його. Це, ймовірно, вимагатиме мужнього і морального лідерства», – наголосив він.
Нетаньягу вказав на «успішну дерадикалізацію», яка відбулася в Німеччині і Японії після перемоги союзників у Другій світовій війні. Він зазначив, що «сьогодні обидві країни є великими союзниками США і сприяють миру, стабільності і процвітанню в Європі та Азії».
За його словами, після 11 вересня «далекоглядні арабські лідери Перської затоки очолили зусилля з дерадикалізації своїх суспільств і трансформації своїх країн».
«Як тільки ХАМАС буде знищений, Газа демілітаризована, і палестинське суспільство почне процес дерадикалізації, Газу можна буде відбудувати, і перспективи ширшого миру на Близькому Сході стануть реальністю», – резюмував Нетаньягу.
Як пише The Times of Israel, примітно, що у статті немає жодної згадки про заручників, яких бойовики ХАМАСу викрали з території Ізраїлю 7 жовтня і досі утримують у Газі.
*
США вважають, що Китай використовує штучний інтелект для масштабних хакерських операцій
За допомогою ШІ Китай формує великі масиви зібраної інформації, щоб таргетувати її на досягнення цілей
*
Після того як десять років тому Китай розкрив найбільшу агентурну мережу ЦРУ всередині країни, США все ще намагаються завербувати нових агентів у КНР
*
Білий дім не став накладати вето на судову заборону ввезення в США Apple Watch
Ритейлери мають право продати наявні запаси смарт-годинників Apple, але нові завозити не можуть
*
Intel отримає грант на $3,2 млрд на новий завод мікросхем в Ізраїлі. Раніше інвестиції у підприємство оцінювали у $25 млрд
*
Україна за чотири місяці знищила 20% Чорноморського флоту РФ - міністр оборони Британії
Знищення Україною російського великого десантного корабля "Новочеркаськ" в окупованому Криму засвідчує, що війна не зайшла в "глухий кут", як це дехто вважає
*
Перші шість українських досвідчених пілотів пройшли базову підготовку у ВПС Великої Британії і зараз навчаються керуванню винищувачами F-16 у Данії, повідомляє британський уряд.
Ці навчання, які охоплювали, зокрема, й англійську мову, розпочалися у серпні.
Ще 10 пілотів-стажерів залишаються в Британії для продовження базової льотної підготовки, освоєння авіаційної медицини і тренувань у центрифузі.
*
Міністр оборони Рустем Умєров висловив подяку Великій Британії та особисто британському візаві Гранту Шаппсу за завершення базової підготовки першої групи українських льотчиків на західних винищувачах.
Міністр підкреслив, що Україна "високо цінує підготовку льотчиків, яку Велика Британія та інші партнери забезпечують, щоб допомогти нам підготуватися до експлуатації F-16 в Україні".
"Для нас життєво важливо забезпечити українських льотчиків навичками, необхідними їм у війні проти Росії. Разом із нашими союзниками ми притягнемо агресора до відповідальності за його злочини", – додав він.
*
Toloka інвестує 510 000 фунтів у британську компанію електровелосипедів Gin з співзасновницею-українкою
Відповідна угода передбачає запуск моделі вантажного велосипеда, спеціально розробленого для водіїв доставки (Glovo, Uber Food)
*
Кількість поданих заяв про надання притулку в країнах Євросоюзу у 2023 році перевищить мільйон
*
Євросоюз за 2023 рік спрямував на гуманітарну допомогу у різних країнах світу загалом 2,4 млрд євро; Україна у списку отримувачів – на четвертій позиції з групою країн Балкан і Кавказу
*
Посол України при ЄС Всеволод Ченцов заявив, що скликання Єврокомісією міжурядової конференції буде фізичним початком переговорів про вступ України до Євросоюзу
*
У польській партії "Право і справедливість", яка після восьми років перебування при владі перейшла в опозицію, розраховують на можливість усунення від влади прем’єра Дональда Туска за допомогою президента Анджея Дуди й контрольованого ними Конституційного трибуналу
*
Міністр закордонних справ Грузії Ілія Дарчіашвілі представив перелік заходів, які буде проведено протягом 2024 року для виконання дев'яти рекомендацій ЄС, щоб відкрити переговори щодо вступу країни до Євросоюзу
*
Перша група з шести українських пілотів пройшла базову підготовку до польотів на F-16 у Великій Британії й зараз навчається керувати винищувачами у Данії
*
Президент Литви - Імовірність того, що Захід перестане підтримувати Україну, дуже невелика, проте якщо це станеться, можливість агресії Росії проти Литви і НАТО зросте
*
Комітет у закордонних справах Великих національних зборів Туреччини сьогодні розглядатиме «Пропозицію про доцільність схвалення протоколу про участь Королівства Швеція в НАТО»
*
У Швеції кажуть про складну ситуацію з боєприпасами для себе і для України
Швеції потрібно купувати артилерійські боєприпаси, як для себе, так і для того, щоб мати можливість відправляти їх в Україну – для цього потужність заводів має збільшитися
*
Біля Авдіївки ворог щодня втрачає до 400 бійців – Сили оборони
За словами речника Сил оборони Таврійського напрямку, особовий склад ворог підтягує регулярно
*
Бої за Мар'їнку тривають, говорити про повне захоплення міста некоректно – Сили оборони Таврійського напрямку
Напередодні шойгу урочисто доповів путіну про нібито повне взяття Мар'їнки
*
Мар’їнки більше не існує, проте оборонці ще перебувають у північній частині міста – Залужний
Він наголосив, що в одних місцях ЗСУ відійшли на околицю та окопалися там, а в інших місцях – трохи далі
*
Росіяни можуть «зробити Бахмут» за 2-3 місяці з міста на будь-якому напрямку - Залужний
*
Залужний про електронні повістки: «Ми раді будь-якому способу, який забезпечить нам людей»
За його словами, ні Генштаб, ні ЗСУ не мають можливості оцінити, який спосіб краще
*
Військове командування не робило запиту на мобілізацію 500 000 осіб – Залужний
Він додав, що командування постійно формує запити, проте конкретну цифру мобілізованих не подавало
*
Залужний погодився на демобілізацію військових через 36 місяців, але за умов, що не буде загострення на фронті і цих людей буде ким замінити.
Ключові факти
Перший фактор це те, що не буде загострень на фронті, і друге — що цих людей через 36 місяців буде ким замінити, заявив Залужний.
За його словами, уряд який взявся реалізувати цей закон (законопроєкт про удосконалення мобілізації. – Ред.) розуміє, які у держави можливості.
«36 місяців – це аж 2025 рік. В нас буде достатньо часу, щоб підготувати людський ресурс для заміни», – вважає головнокомандувач ЗСУ.
Водночас за його словами, щоб ситуація не вплинула на фронт, уряд має активізувати процес призову вже в наступному році.
*
Залужний: Придатність до військової служби має визначати ВЛК, а не група інвалідності
*
Залужний: Забезпечення ЗСУ цьогоріч було неповним, але дозволило впевнено вести бойові дії
*
Залужний назвав помилкою свою віру в те, що велика кількість втрат може зупинити РФ
*
У 2024 році відбудеться зміна технологій ведення війни - Головнокомандувач ЗСУ
*
Україна атакувала російський десантний корабель «Новочеркаськ» крилатими ракетами
На борту вибухнув боєкомплект із «шахедами» чи боєприпасами
*
Вартість знищеного у Феодосії десантного корабля «Новочеркаськ» – $85 млн. Розрахунки Forbes
*
Минулого тижня ударні підрозділи, що забезпечуються в межах проєкту «Армія дронів», уразили 391 опорний пункт росіян
*
Бійці роти ударних БпЛА 47-ї окремої механізованої бригади Збройних сил України показали, як за допомогою ударного дрона знищили російський танк Т-90М “Провал”
*
Міноборони завершило роботу над реєстром військовозобов’язаних «Оберіг». Деталі
*
Уряд України хоче посилити покарання за ухилення від військового обліку та мобілізації
Пропонується ввести штраф у розмірі від 8500 до 17 000 гривень
*
Кабмін пропонує скасувати строкову службу та запровадити базову загальновійськову підготовку при всіх навчальних закладах
Уряд зареєстрував у Раді відповідний проєкт закону про мобілізацію. Ним також пропонується знизити призовний вік з 27 до 25 років
*
Удосконалення мобілізації і відповідальність за військові порушення. Уряд вніс до Верховної Ради два законопроєкти
*
У Києві розгортають блокпости та посилюють перевірку документів у громадян – КМВА
Нацполіція, патрульна поліція та інші структурні підрозділи проводитимуть безпекові навчання з 25 по 28 грудня
*
«Нова пошта» та фонд «Повернись живим» зібрали 330 млн на зв’язок для ППО
*
За січень - листопад 2023 року видатки загального фонду держбюджету на сектор безпеки і оборони становили 1559,4 млрд грн або 59,2% всіх видатків загального фонду
*
Стартував конкурс ФАО та ЄС на надання грантів мікро- й малим фермерам у Західній Україні на розвиток бізнесу
*
Платоспроможні українські банки з січня по листопад отримали 130,55 мільярда гривень прибутку, що у 6,7 разів вище, ніж в аналогічний період торік (19,43 мільярда гривень)
*
Дмитро Кулеба - Україна не бачить жодної потреби перезавантажувати відносини з Польщею в політиці, військовому співробітництві та підтримці, але це потрібно робити в питаннях економіки
*
Україна вже має позитивні наслідки для економіки від рішення відкрити переговори з ЄС - Кулеба
Країни Азії почали більше звертатися до України щодо можливостей, які створює членство нашої країни в Європейському Союзі для їхніх інвесторів
*
Українські страховики з 1 січня повинні інформувати про свій продукт онлайн – НБУ
Зокрема, перед укладенням договору їм потрібно на власних вебсайтах публікувати розміри страхової суми, територію дії договору, умови здійснення страхових виплат тощо
*
"Укрпошта" спільно з естонською Omniva, словацькою Omniva і "УЗ" почала доставку міжнародних відправлень залізницею
*
У селах і на прифронтових територіях України з’являться мобільні аптеки – Мінреінтеграції
У зв'язку з цим розглядається питання надання «Укрпошті» ліцензій на реалізацію медичних препаратів
*
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виставив на продаж акції фондової біржі ПФТС та Першого всеукраїнського бюро кредитних історій
*
ПриватБанк планує продати права за кредитними вимогами на 500 млн грн
Йдеться виключно про кредити, класифіковані як «безнадійні», за якими банк робив спроби реструктуризації
*
«Метінвест» у 2023 році розпочав виробництво 25 нових видів продукції
Підприємства групи частково компенсували виробництво активів у тимчасово окупованому Маріуполі
*
Трейдингова компанія ДТЕКу тепер торгуватиме ще й зерном
Перша угода вже укладена на внутрішньому ринку
*
Окупація 80% ВЕС змінила лідера на ринку вітрогенерації. «Вітропарки України» Мкртчана посунула ДТЕК ВДЕ Ахметова
*
ОККО та МХП планують побудувати 210 МВт вітряків до 2025 року – Нацкомісія
*
«Енергоатом» купив за 16,4 млрд грн обладнання для будівництва нового енергоблока Хмельницької АЕС в американської Westinghouse
*
Технічну сіль в Україну везуть з Африки: голова ОВА каже, що закарпатська - дорожча, але краща
Тонна закарпатської технічної солі коштує 3 тисячі гривень, вона дорожча за африканську, але набагато якісніша, запит на ринку на неї є
*
На Закарпатті через блокади та черги на кордонах під загрозою виробництво найбільших заводів в області - вони скорочують робочі зміни
*
Час перетину вантажівками кордону у пункті пропуску “Дорогуськ-Ягодин” зараз становить понад 30 діб через посилення протесту з боку польських перевізників
*
На кордоні України та Польщі в чергах стоять понад 3 тисячі вантажівок
*
Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури відремонтувало аварійний міст через річку Східна Стрипа на трасі М-09 Тернопіль – Львів – Рава-Руська
*
У рамках держпрограми "Доступні кредити 5-7-9%" українським бізнесам минулого тижня видали 634 пільгових кредити на 3 мільярди гривень
*
В Україні пільгові іпотечні кредити за програмою «єОселя» на понад 9 млрд грн вже отримали 6073 родини
*
В Україні планують запровадити компенсації за пошкоджене житло в окупації
Ця функція вже тестується пілотним проєктом щодо міста Мелітополя
*
Держава заборгувала видавцям 45 млн грн. Український інститут книги просить Мінфін і Казначейство відреагувати
*
Призупинення участі українського "Райффайзен Банку" у держпрограмі "Доступні кредити 5-7-9%" пов'язане із санкціями Ради національної безпеки і оборони (РНБО) проти пов'язаних із банком осіб, рішення НАЗК щодо призупинення статусу Raiffeisen Bank International як міжнародного спонсора війни на це не впливає
*
Влада Китаю, який бере участь у проєкті РФ з виробництва скрапленого природного газу (СПГ) "Арктик СПГ 2", висловила незадоволення санкціями США, через що, за даними ЗМІ, російська компанія ПАТ "Новатек" зупинила постачання палива
*
Потік арабських біженців до кордону з Фінляндією організувала фсб – розслідування
Російські прикордонники видавали їм велосипеди та пропускали без шенгенських віз, щоб ті могли потрапити до Фінляндії і просити там притулок
*
Тайвань розширив експортні санкції проти рф та рб – Reuters
Йдеться про обладнання для виготовлення напівпровідників, певні хімречовини та медикаменти
*
Південна Корея запровадила обмеження на експорт до рф та рб ще майже 700 видів товарів
Йдеться про важку будівельну техніку, акумуляторні батареї, авіаційні компоненти тощо
*
Парламент Албанії зазнав кібератаки – хакери намагалися отримати доступ до його даних і знищити їх, тимчасово зупинивши його роботу
*
Уряд Азербайджану оголосив персонами нон грата двох співробітників посольства Франції в Баку
*
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян під час засідання Вищої Євразійської економічної ради (ЄАЕС) у Росії вказав диктаторам РФ Владіміру Путіну та Білорусі Александру Лукашенку, що ЄАЕС не повинна мати політичного та геополітичного порядку денного
*
Російське МВС оголосило у розшук за неназваною статтею Кримінального кодексу РФ творця мультсеріалу "Масяня" Олега Куваєва
*
Олександр Лукашенко заявив, що всю російську ядерну зброю, яку планували поставити до Білорусі, вже доставили
*
В тимчасово окупованому Бердянську пролунало два потужних вибухи
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім