"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Італія планує використати своє головування в "Групі семи" цього року, аби змінити наратив про те, що Росія перемагає в Україні, і що Захід втомився від війни
*
Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я закликало країни Європи провести термінові кампанії з імунізації, оскільки за перші 10 місяців 2023 року на континенті зафіксували в 30 разів більше випадків кору, ніж роком раніше
*
Головна конкурентка Дональда Трампа на республіканських праймериз Ніккі Гейлі заявила, що не вийде з перегонів, якщо програє голосування в Нью-Гемпширі
*
Із вибуттям Рона Десантіса з праймериз Республіканської партії Дональд Трамп збільшив свою перевагу над Ніккі Гейлі в Нью-Гемпширі, де голосування заплановане на 23 січня
*
Посол США в Україні Бріджит Брінк - Україна зараз потребує нашої підтримки
*
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що перемога Дональда Трампа на президентських виборах 2024 року в США означатиме певну непередбачуваність для Оттави.
Про це повідомляє The Canadian Press.
"Ми пройшли через виклики, які представляла адміністрація Трампа протягом чотирьох років, коли ми стверджували, що Канада та США досягають найкращих результатів, коли ми робимо це разом. Очевидно, що пан Трамп представляє певну непередбачуваність", – зазначив він.
За його словами, федеральний уряд поновить зусилля з просування інтересів Канади в США перед можливим другим терміном Трампа на посаді президента Сполучених Штатів.
З цією метою він оголосив про "Стратегію взаємодії команди Канади", де міністри промисловості та міжнародної торгівлі спільно з послом Канади в США Кірстен Гіллман будуть керувати стратегією.
Водночас міністерка закордонних справ Мелані Джолі заявила, що Канада готується до будь-якого можливого результату перегонів президентських виборів у США, чи то переобрання президента Джо Байдена, чи повернення в Білий дім Трампа.
Міністр промисловості Франсуа-Філіп Шампань заявив, що канадська та американська економіки є більш інтегрованими, ніж будь-коли, що й має стати буфером проти загрози протекціонізму з боку США.
Канада відправляє 75% свого експорту товарів і послуг до Сполучених Штатів, тому є особливо вразливою до будь-якого зсуву США в бік протекціонізму.
*
Торгово-промислова палата України у співпраців з Конґресом українців Канади організовують онлайн-зустріч Україна-Канада, у якій візьмуть участь представники українського та канадського бізнесів й організацій.
Мета зустрічі - обговорити можливості співпраці між українським та канадським бізнесом.
У програмі зустрічі:
Привітання від представників Торгово-промислової палати України та Конґресу українців Канади
Презентації канадських бізнесів
Обговорення можливостей співпраці
Підписання меморандуму між Торгово-промисловою палатою України та Конґресом українців Канади
На зустрічі будуть представлені канадські бізнеси різних сфер, такі як Consultec, Meest Canada, Caravan Group of Companies та інші.
Для участі зареєструйтеся за посиланням до 29 січня 2024 року:
*
Новонародженим українцям у Канаді подарували вишиванки
*
Велика Британія, США і Австралія запровадили скоординовані санкції проти ХАМАСу, щоб перекрити потік фінансування терористичного угруповання.
Про це повідомляється на сайті британського уряду.
Зазначається, нові санкції поширюються на 5 фізичних осіб і організацію, причетних до керівництва та фінансових мереж ХАМАСу і Ісламського джихаду у Палестині.
«Ці санкції дають ХАМАСу чіткий сигнал: Британія та наші партнери налаштовані не дати можливості сховатися тим, хто фінансує терористичну діяльність. Щоб досягти сталого припинення вогню в Газі, ХАМАС не має залишатися при владі та загрожувати Ізраїлю. Руйнуючи фінансові мережі, які підтримують діяльність ХАМАСу, зокрема з Ірану, санкції сприяють досягненню цієї найважливішої мети», - сказав глава МЗС Британії Девід Кемерон.
У заяві сказано, що Велика Британія прагне співпрацювати з партнерами для боротьби зі спрямованою на дестабілізацію діяльністю Ірану на Близькому Сході, включаючи його довгострокову підтримку терористичних і бойових угруповань.
Сьогоднішні санкції спрямовані, зокрема, проти Зухейра Шамли, якого називають «головним міняйлом ХАМАСу» та ключової фігури в переході до криптовалют для фінансування угруповання.
Він використовував цифрові валюти та неофіційні системи для переказу великих сум з Ірану до ХАМАСу напередодні нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.
Це вже третій пакет санкцій Великої Британії проти ХАМАСу та його пособників у відповідь на напад угруповання на Ізраїль, що стався у жовтні 2023 року, нагадали в зовнішньополітичному відомстві країни.
*
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що британські сили "без вагань" завдадуть нових ударів по позиціях повстанців-хуситів у Ємені, якщо ті не припинять перешкоджати комерційному судноплавству в Червоному морі
*
Велика Британія збереже тисячі законів Євросоюзу щонайменше протягом наступних двох років, оскільки процес вилучення законів ЄС з британського законодавства після Brexit ще триває
*
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон провів телефонну розмову з угорським прем’єром Віктором Орбаном - обговорили Україну і майбутній вступ Швеції в НАТО
*
Arcmont залучив 10 млрд євро для Європейського фонду прямого кредитування
Це вже четвертий фонд, присвячений стратегії прямого кредитування лондонської компанії
*
Євросоюз просувається в реалізації планів щодо застосування податку на прибутки, отримані від заморожених активів російського центробанку, але поки що не йдеться про конфіскацію коштів.
Міністри закордонних справ ЄС дали згоду на запровадження податку на прибутки від заморожених активів РФ, втім група країн, зокрема Німеччина, дала чітко зрозуміти, що вони проти конфіскації активів РФ через юридичні проблеми.
Критично до цього варіанту використання заморожених російських коштів ставиться і міністр фінансів Бельгії Вінсент Ван Петегем.
"Я трохи більш неохоче ставлюся до цього, тому що вважаю, що нам потрібні глобальні рівні правила гри, і ми також повинні бути впевнені, що це юридично обґрунтовано й не може вплинути на фінансову стабільність таких системних інститутів, як Euroclear", – сказав він.
Напередодні глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що між країнами-членами ЄС існує політична згода щодо використання надходжень від заморожених російських активів.
Повідомляли, що в ЄС мають дати дозвіл на це рішення в середу, згідно з яким спочатку кошти відкладуть на окремий рахунок, а потім використають їх для підтримки України.
1 лютого лідери ЄС на своєму саміті планують ухвалити політичне рішення про чотирирічний пакет фінансової допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро.
За даними преси, напередодні саміту в Євросоюзі цього тижня розпочнеться робота над новим планом розблокування десятків мільярдів доларів, що допоможе збільшити обсяги військової допомоги для України.
Німецький канцлер Олаф Шольц сподівається використати саміт ЄС 1 лютого, щоб закликати держави-члени до відправлення Україні більшої кількості зброї.
*
Європейський Союз збирається запровадити ембарго проти російського алюмінію у межах 13-го пакету санкцій
*
Європейська комісія має намір ухвалити рішення про створення Європейського управління зі штучного інтелекту
*
Міністри закордонних справ ЄС заявили, що створення палестинської держави є єдиним надійним способом досягнення миру на Близькому Сході, однак їм не вдалось переконати Ізраїль змінити свою позицію щодо цього питання
*
Міністр оборони США Ллойд Остін під час відкриття 18-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України 23 січня підкреслив важливість підтримки Києва в протистоянні повномасштабній російській агресії
У Пентагоні назвали ключову тему найближчого засідання Контактної групи з питань оборони України, яка відбудеться 23 січня.
Про це розповіла речниця американського оборонного відомства Сабріна Сінгх, яку цитує AP.
За її словами, зустріч буде зосереджена на довгострокових потребах України.
Вона відбуватиметься у момент, коли США не мають грошей і не можуть надіслати боєприпаси та ракети, необхідні Україні для боротьби з Росією, оскільки рішення про пакет допомоги все ще не ухвалене у Конгресі.
Речниця Пентагону додала, що США сподіватимуться на допомогу Україні з боку інших союзників.
"Незважаючи на те, що ми не можемо надати свою допомогу у сфері безпеки прямо зараз, наші партнери продовжують це робити", – сказала Сінгх.
Як відомо, міністр оборони США Ллойд Остін, який спільно з головою Об’єднаного комітету начальників штабів Чарльзом Брауном головуватиме на засіданні Контактної групи з питань оборони України 23 січня, візьме в ній участь із дому.
Останнє засідання у форматі "Рамштайн" відбулось у листопаді 2023 року, воно теж відбувалось у віртуальному форматі. Після нього стало відомо про створення низки нових коаліцій на підтримку обороноздатності України, зокрема з розбудови протиповітряної оборони, дронів, військово-морських і військово-повітряних сил.
*
Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що НАТО не загрожуватиме напад з боку Росії, якщо його члени продовжать інвестувати в оборону й проводити військові навчання для посилення обороноздатності
*
Північноатлантичний альянс уклав контракти на закупівлю близько 220 тисяч 155-міліметрових артилерійських боєприпасів на суму 1,2 мільярда доларів
*
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш закликав закуповувати боєприпаси для України в країнах за межами ЄС, щоб поставити обіцяний мільйон снарядів
*
Болгарія хоче купити в США системи ППО для захисту від балістичних ракет
*
Спільна протимінна група в Чорному морі, про створення якої було домовлено між Болгарією, Румунією і Туреччиною, може запрацювати в квітні-травні - Болгарія
*
Державна рада з оборони Литви у вівторок погодилася придбати німецькі танки Leopard 2 для запланованої нової армійської дивізії
*
Чехія не видаватиме Києву українців, які підлягають мобілізації
Зараз в цій країні перебувають близько 200 тисяч українських чоловіків із різними типами віз
*
Ігнат: українські льотчики вже літають на F-16 з інструкторами
Кулеба нещодавно повідомив, що перших ударів із F-16 по російських загарбниках українські пілоти можуть завдати вже цього року
*
Кабінет Міністрів ухвалив рішення передати силам безпеки й оборони 9.6 мільярда гривень, отриманих з ПДФО військових
*
Росія випустила по Україні 41 ракету, 21 з них збила ППО – Валерій Залужний
*
Загальна сума внесків Німеччини до Фонду підтримки енергетики України вже становить 225 млн євро. Країна також направила в Україну 89 вантажів допомоги енергосектору
*
За програмою доступних іпотек "єОселя" минулого тижня кредити отримали ше 161 родин, загалом з початку дії ініціативи - 6 757 родин на загальну суму 10,2 млрд грн.
*
НБУ - Банки України у листопаді 2023 року видали 937 іпотечних кредитів на загальну суму 1,5 млрд грн
*
Національний банк затвердив правила звітності для учасників фінансового ринку про активні операції кредитних боржників
*
Фонд гарантування вкладів фізичних осіб торік отримав 5,2 мільярда гривень від реалізації активів банків, що ліквідуються
*
Бізнес із початку нового року отримав доступних кредитів більш ніж на 4 млрд грн
Чверть кредитних коштів пішла на фінансування переробних підприємств
*
Ощадбанк відкрив кредит на 360 млн грн на відновлення зруйнованого переробного підприємства
Кредит наданий провідному експортеру, але назву компанії не уточнюють із міркувань безпеки
*
Болгарія наполягає на введенні тарифів і квот на імпорт українського зерна до Європейського Союзу і пояснює свою вимогу "істотними" стражданнями місцевих фермерів після зняття обмежень на торгівлю українською продукцією
*
Пункти пропуску відновлюють пропускну спроможність після призупинення блокади і до Польщі вже виїхало близько 5 тис вантажівок
*
За два місяці українська економіка втратила понад 1,5 млрд євро через страйки, які блокували роботу пропускних пунктів на західних кордонах
*
Міністри сільського господарства на засіданні Ради ЄС у Брюсселі у вівторок обговорять вплив експорту української сільськогосподарської продукції на європейські ринки
*
В Україні хочуть створити прозорий ринок біопалива
Лише за рахунок агровідходів Україна може замістити орієнтовно 9 млрд куб. м природного газу на рік, а це третина потреб країни в газі
*
"Оператор ГТС України" спільно із компанією ROSEN Europe B.V. торік провели внутрішньотрубну діагностику 2,454 тис. км магістральних газопроводів, що на 20% перевищило показник 2022 року
*
«Дарниця» зареєструвала у Польщі лікарський засіб, який застосовується у комплексному лікуванні серцевої та ниркової недостатності
Препарат «Дарниці» пройшов реєстрацію відповідно до суворих вимог законодавства та регуляцій ЄС
*
МХП викупила євробонди-2024 на $138 млн за 95% номіналу
Після тендера в обігу залишилися облігації на $211 млн
*
Дружківський завод металевих виробів має намір виплатити 25 млн грн дивідендів
За підсумками 2022 року підприємство скоротило чистий прибуток на 69%
*
Кабінет Міністрів відновив дію вимог щодо якості пального не нижче екологічного стандарту "Євро 5"
*
Київський апеляційний суд 23 січня частково задовольнив скаргу адвокатів бізнесмена Ігоря Мазепи - його залишили під вартою до 27 лютого 2024 року, при цьому зменшили заставу до 21 млн грн
*
Учасники зустрічі представників влади та бізнесу 22 січня розповіли, що на ній фактично віцепрем’єри Юлія Свириденко та Михайло Федоров та спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук "слухали лють бізнесу"
*
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що запросив до Будапешта прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона і ключовою темою їхньої зустрічі будуть перемовини щодо вступу Швеції у НАТО
*
Білоруський КДБ у вівторок провів масові рейди проти колишніх політв'язнів і родичів теперішніх політичних бранців
*
Окупанти завдали ракетних ударів по Києву, Харкову та Павлограду, є жертви (оновлюється)
Загалом відомо про 7 загиблих і щонайменше 77 постраждалих у цих містах
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім