"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
Ядерна безпека та повернення депортованих дітей. Bloomberg дізнався головні теми мирного саміту в Швейцарії
*
На загальних виборах в індійський парламент, за попередніми результатами голосування, лідирує партія прем’єр-міністра Нарендри Моді
*
Oxfam - Дії Ізраїлю в Рафаху змусили понад 800 тисяч людей знову евакуюватися, не маючи безпечного місця, куди можна переміститися
*
За повідомленнями іранських ЗМІ, в результаті ізраїльських авіаударів поблизу Алеппо (Сирія), був убитий генерал Корпусу вартових ісламської революції Ірану, який був направлений в країну в якості радника
*
Міністерство закордонних справ Ізраїлю рекомендувало ізраїльським громадянам не подорожувати на Мальдіви
*
На півночі Ізраїлю вирують пожежі, які почалися після обстрілів, здійснених бойовиками «Хезболла» з Лівану
*
Міністерство оборони Південної Кореї відновить у повному обсязі військову діяльність уздовж демаркаційної лінії після призупинення військової угоди з КНДР
*
TSMC обговорював із клієнтами перенесення заводів з Тайваню, але це неможливо
*
Заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо заявив, що американський бізнес повинен ретельніше стежити за дотриманням санкцій проти Росії, аби не допустити потрапляння в державу-агресорку підсанкційних товарів
*
Президент США Джо Байден допустив втручання американської армії у разі вторгнення Китаю на Тайвань
*
Президент США Джо Байден не вважає потенційну пропозицію РФ щодо припинення війни найкращим варіантом для України
Про це він сказав в інтерв’ю TIME.
Відповідаючи на питання, чи є пропозиція Росії щодо припинення війни в Україні найкращим варіантом, на який Україна може сподіватися на цей момент, Байден сказав: "Ні, це не так".
Він закликав не забувати той факт, що російська армія була фактично "розгромлена".
Також президент США підкреслив, що зараз НАТО набагато сильніший, ніж коли Байден вступив на посаду. За його словами, це знову найсильніший альянс в історії світу.
Він закликав не нехтувати тим, якими будуть наслідки успіху Росії в Україні.
"Це частина відновлення Радянського Союзу. Ось про що йдеться. Він (Путін) хоче повернутися до тих часів, коли існував НАТО і була інша організація, до якої належала Польща, і до якої всі належали. Ось про що йдеться", – зазначив Байден.
За його словами, США витратили багато грошей в Україні, але Європа витратила більше грошей, ніж Сполучені Штати.
"Європа витратила більше грошей, ніж Сполучені Штати, разом Європа витратила більше грошей на боротьбу з Росією", – наголосив Байден.
Джо Байден також заявив, що мир в Україні означає гарантування того, що Росія ніколи не зможе окупувати Україну. Однак, за його словами, це не означає членство в НАТО для України.
Нагадаємо, міністр оборони Британії Грант Шаппс заявив, що Лондон ніколи не буде підштовхувати Україну до переговорів та мирної угоди з Росією, оскільки рішення про це – справа виключно України.
*
Президент США Джо Байден заявив, що мир в Україні означає гарантування того, що Росія ніколи не зможе окупувати Україну; на його думку, членство в НАТО для цього не є необхідним.
Про це він сказав в інтерв’ю TIME.
Байден відповідав на запитання про те, яким він бачить мир в Україні після російсько-української війни.
"Мир виглядає як гарантування того, що Росія ніколи, ніколи, ніколи, ніколи, ніколи не окупує Україну. Ось як виглядає мир. І це не означає НАТО, (що) вони є частиною НАТО", – зазначив президент США.
"Це означає, що ми маємо з ними такі ж відносини, як і з іншими країнами, куди ми постачаємо зброю, щоб вони могли захистити себе в майбутньому. Але ... я був тим, хто говорив, що я не готовий підтримати НАТОвізацію України", – заявив Байден.
Він пригадав часи, коли відвідував Україну на посадах сенатора і віцепрезидента: "Там була значна корупція. Це була обставина, яка дійсно все обтяжувала".
Однак він наголосив, що Захід не повинен дозволити падіння України, оскільки це означатиме нестабільність для всіх країн вздовж кордону Росії, Балкан і Білорусі.
Байден також заперечив тезу, що НАТО стоїть на слизькому шляху до війни з Росією, допомагаючи Україні.
"Ні, ми стоятимемо на слизькому шляху до війни, якщо ми нічого не зробимо для України", – сказав він.
Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що саміт НАТО у Вашингтоні в липні повинен забезпечити "прокладання мосту" до членства України в Альянсі.
Перед тим посол США при НАТО заявила, що на зустрічі лідерів Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні будуть важливі зміни формулювань щодо перспективи членства України у НАТО.
Вона повідомила, що в НАТО дійшли згоди про необхідність дати політичний сигнал щодо наближення України до Альянсу.
*
У Державному департаменті Сполучених Штатів висловились щодо відмови Китаю від участі у Саміті миру, який 15-16 червня відбудеться у Швейцарії.
Про це під час брифінгу говорив речник американського Держдепу Метью Міллер.
Представника зовнішньополітичного відомства США запитали, чи поділяють у Держдепі занепокоєння президента України Володимира Зеленського щодо відсутності КНР на саміті.
Міллер зазначив, що Вашингтон підтримує дипломатичні зусилля Києва та завжди чітко заявляв, що Китай міг би відіграти корисну дипломатичну роль у вирішенні цього конфлікту, якби хотів.
"Але зараз важко уявити, як він може відіграти цю роль, зважаючи на дії, які ми бачили протягом останніх місяців, що спрямовані на відновлення оборонно-промислового комплексу Росії", – вказав він.
Представник Держдепу також пообіцяв, що США продовжуватимуть "чітко давати зрозуміти" Китаю, що вони заперечують проти цих дій.
"І будемо притягати до відповідальності компанії та організації, що причетні до цих дій, і ми чули, що наші європейські колеги кажуть те ж саме", – резюмував Міллер.
*
Сполучені Штати здійснили успішний випробувальний запуск міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) Minuteman III, щоби продемонструвати готовність до безпечного та ефективного стримування ядерних загроз
*
«Залежатиме від ситуації на полі бою». У Білому домі не виключили розширення дозволу на застосування зброї по території РФ
*
Intel випустила наступне покоління серверних процесорів Xeon, намагаючись повернути собі частку ринку центрів обробки даних, і показала, що її чіпи прискорювача штучного інтелекту Gaudi 3 будуть коштувати набагато дешевше, ніж продукція конкурентів
*
Intel представила нові чипи для ноутбуків зі штучним інтелектом
*
Уранці у вівторок, 4 червня, користувачі ChatGPT почали скаржитися, що не можуть запустити чат від OpenAI в браузері Chrome
*
Акції Berkshire Hathaway Воррена Баффета впали на 99% через технічний збій на Нью-Йоркській біржі
*
Канада запровадила санкції проти колишніх соратників Януковича
Уряд Канади вважає, що «ситуація в Україні є серйозним порушенням міжнародного миру та безпеки, що призвело до серйозної міжнародної кризи»
Канада запровадила економічні санкції проти низки українських політиків і посадовців часів президента-втікача Віктора Януковича. Зокрема йдеться про експрем'єра Миколу Азарова та колишнього генпрокурора Віктора Пшонку.
Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті канадського уряду.
Вказується, що канадська влада вважає, що ситуація в Україні є "серйозним порушенням" міжнародного миру та безпеки, що призвело до міжнародної кризи.
Через це Канада запроваджує економічні обмеження щодо:
Миколи Азарова;
Олексія Азарова;
Раїса Богатирьова;
Андрія Клюєва;
Сергія Курченка;
Віктора Пшонки;
Артема Пшонки;
Дмитра Табачника;
Олександра Якименка;
Віталія Захарченка.
У лютому 2023 року президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення громадянства України Андрія Клюєва, Дмитра Табачник️а, Олександра Клименка, Віталія Захарченка, Олександра Якименка, а також низки посадовців часів Януковича.
*
Канада на Саміті миру зосередиться на поверненні викрадених українських дітей
*
Керівна Консервативна партія Великої Британії пообіцяла запровадити законодавче обмеження імміграції в разі свого переобрання, намагаючись вирішити одну з головних проблем, що стоять перед країною напередодні парламентських виборів, які відбудуться 4 липня
*
Розвідувальна спільнота Великої Британії зазначає, що на фронті в Україні російські окупаційні війська зосереджують основні зусилля на Авдіївсько-Покровському напрямку, де вони здобули незначних успіхів за великих втрат
*
Конфедерація британської промисловості закликає наступний уряд Сполученого Королівства, який сформують після парламентських виборів 4 липня, покращити торговельні відносини з Євросоюзом після Brexit
*
Велика Британія та Латвія відкрили тендер для компаній на постачання FPV-дронів в Україну в межах Дронової коаліції
*
Європейська сталеливарна промисловість ризикує не досягти амбітних цілей з вповільнення глобального потепління, попри обіцянки урядів виділити мільярди євро допомоги
*
Airbus SE веде переговори про масштабний продаж літаків A330 до Китаю, переговори набирають обертів після того, як минулого місяця президент Сі Цзіньпін відвідав президента Франції Еммануеля Макрона
*
Нерегульовані танкери, які обходять західні санкції, становлять більший ризик для Середземноморського регіону, і Греція вживає більше захисних заходів для захисту свого узбережжя
*
Нижня палата швейцарського парламенту (Національна рада) 4 червня відхилила пропозицію про визнання Палестинської держави
*
В уряді Іспанії прокоментували інформацію про виклик до суду дружини прем'єра Педро Санчеса Бегоньї Гомес, якій закидають корупцію та зловживання впливом, для надання свідчень у кримінальній справі.
Про це повідомляє AP.
Речниця іспанського уряду Пілар Алегрія висловила здивування, що інформація про виклик Гомес до суду з’явилась саме зараз.
Як нагадує агентство, цього тижня розпочинається голосування на виборах у Європейський парламент, іспанці голосуватимуть у неділю.
"Я хочу висловити наше здивування тим фактом і збігом обставин, що ця новина з'явилася саме цього тижня", – сказала речниця.
Вона додала, що в уряді не хвилюються з приводу виклику до суду дружини прем’єра, оскільки переконані, що підстав для її звинувачень немає.
"Все, що існує, – це кампанія з обливання брудом з боку правих і ультраправих", – зазначила Алегрія.
Раніше з'явилась інформація про те, що суд нижчої інстанції викликав Бегонью Гомес для надання свідчень у кримінальній справі.
*
На французький тихоокеанський архіпелаг Нова Каледонія, де тривалий час була непевна ситуація через заворушення, знову починають літати комерційні авіарейси
*
На виготовлення HIMARS виділили ще майже 2 млрд доларів
Lockheed Martin отримала гігантський контракт на виготовлення додаткових систем HIMARS, які призначені для армії США та союзників.
*
Німецька армія має намір замовити у виробника зброї Rheinmetall на 200 тисяч артилерійських снарядів більше, ніж планувала
*
Партії норвезького Стортингу (парламенту) під час переговорів з урядом 4 червня погодили масштабний план реорганізації оборони країни на 2025-2036 роки, який передбачає понад 1,6 трильйона крон інвестицій у Збройні сили
*
Міністри закордонних справ і економіки Литви зустрілися з главою італійської оборонно-промислової та авіакосмічної корпорації Leonardo Стефаном Понтекорво і обговорили можливості компанії інвестувати в Литві
*
Уряд Литви виділив 1,5 мільйона євро на закупівлю 100 квадрокоптерів для Стрілецької спілки – парамілітарної організації, яка є третьою ланкою оборони в країні
*
Шкільний навчальний предмет "Державна оборона" з 1 вересня 2024 року стане обов’язковим у загальноосвітніх закладах Латвії
*
Федеральний канцлер Олаф Шольц у четвер планує промову у Бундестазі щодо безпекових питань
*
Канцлер Олаф Шольц переконаний, що дозвіл Україні застосовувати передану Німеччиною зброю по території Росії не зумовить ескалації та необхідний Києву для самооборони
*
До 4 тисяч військових захищатимуть Саміт миру в Швейцарії
У понеділок швейцарська армія розпочала забезпечувати безпеку в проведенні Глобального саміту миру у Швейцарії на гірському курорті Бюргеншток поряд із містом Люцерн
*
Кабмін продовжив ще на три місяці відстрочки від мобілізації для тих, хто отримав "бронь" від Мінекономіки
*
Майже 60% бізнесів мають проблему з пошуком працівників, серед причин – мобілізація і міграція – опитування Мінекономіки
*
Російська армія дещо активізувалася на Куп’янському напрямку, загалом на фронті від початку доби відбулися вже 64 бойові зіткнення
*
Від початку доби на фронті сталися 42 бойові зіткнення, найвища інтенсивність атак російської армії - на Покровському напрямку
*
У небі над Дніпропетровською областю сили протиповітряної оборони збили російський безпілотник
*
Упродовж минулої доби на Харківському напрямку відбулося 11 бойових зіткнень, російська армія втратила понад 170 військових
*
Росіяни протягом доби здійснили 2200 обстрілів по позиціях українських військ та населених пунктах
*
Наміри російських військ просунутися у бік Невського та в Серебрянському лісництві на Луганщині зазнали невдачі. Ситуація перебуває під контролем Сил оборони
*
Сили оборони України 4 червня знищили дві російські крилаті ракети "Іскандер-К" і два безпілотники
*
Україна у травні експортувала товарів на суму понад $3,3 млрд та обсягом 12,2 млн т, повідомив заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка.
Незважаючи на те, що фізичні обсяги були меншими на 6,9% порівняно з квітнем, вартість експорту найменша на 0,5%. Імпорт у травні скоротився на 7% порівняно з попереднім місяцем і становив $5,1 млрд
Ключові факти
За словами Качки, у травні зафіксовано істотний приріст експорту металургії: напівфабрикати – 184 000 т (на 40% більше порівняно з квітнем), плоский прокат – 117 000 т (приріст на 17%), труби безшовні – 51 000 т (приріст на 50,2%).
Експорт до ЄС зріс на 1,7% порівняно з квітнем і становив $1,867 млрд. При цьому експорт до Польщі зріс на 12% порівняно з квітнем і становив $365,8 млн.
Натомість експорт до Китаю в травні був на 30% менший, ніж у квітні – $256 млн. Це пояснюється тим, що основним експортним товаром до Китаю є кукурудза. У травні традиційно зменшується експорт зернової продукції минулорічного врожаю. Так, у травні цього року експорт кукурудзи на 452 000 т менше, ніж у квітні (3,6 млн т), пшениці – на 285 000 т менше (1,6 млн т).
Експорт до Індії зріс на 85%, до $148 млн. Левову частку експорту в цю країну становила соняшникова олія. Експорт цього товару у травні збільшився на 13,7% і становив 714 000 т.
Контекст
У травні Україна експортувала 5,5 млн т зернових, що на 2 млн т більше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомило Мінагрополітики з посиланням на дані Держмитслужби. За травень Україна експортувала 1,65 млн т пшениці, 0,2 млн т ячменю та 3,7 млн т кукурудзи. Це на 12% менше ще потужнішого показника попереднього місяця, проте перевищує результат травня 2023 року на 2 млн т (зростання в річному вимірі в 1,6 раза).
За 11 місяців 2023–2024 маркетингового року вже було експортовано майже 47 млн т зерна, зокрема 17,4 млн т пшениці, 2,4 млн т ячменю, 26,6 млн т кукурудзи.
*
Мінфін на аукціонах ОВДП залучив до держбюджету майже 11,6 млрд грн
Міністерство розмістило 3 серії облігацій
*
Уряд 4 червня затвердив Проєкт Закону України "Про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Республіки Корея стосовно кредитів від Фонду економічного розвитку та співробітництва (EDCF) на 2024-2029 роки" - $2 мільярдів пільгових кредитів
*
Уряд Ісландії вирішив внести до Фонду підтримки енергетики України додаткові 667 тисяч євро, що збільшить внесок цієї держави до 2,72 мільйона євро
*
Естонія надасть України енергоблок теплової електростанції потужністю 200 МВт
*
Проєкт USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу" оголошує про початок приймання грантових заявок для збільшення фінансування малого та середнього бізнесу України. Загальна сума програми складає 25 млн доларів
*
У середу, 5 червня, дефіцит в енергосистемі прогнозується упродовж усієї доби. Ліміти на споживання електроенергії будуть діяти для кожної області з 00:00 до 24:00
*
Після зростання тарифу на електроенергію Пенсійний фонд автоматично перерахує розмір субсидій для громадян
*
Тариф для населення 4,32 грн за кВт*год покриває виключно собівартість виробництва та передачі електроенергії побутовим споживачам
*
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що наслідки російських атак на енергетику країни довгострокові, і тому економія буде частиною повсякденного життя в наступні роки
*
Через перевищення лімітів енергетики застосували аварійні відключення у 7 областях та місті Київ
*
Електронна платформа для оприлюднення інсайдерської інформації відкрита для тестування учасниками ринку електроенергії
*
За три місяця весни демонтажні бригади КП "Київблагоустрій" прибрали з вулиць столиці близько 800 незаконно встановлених елементів благоустрою, що розміщувалися без дозвільних документів
*
ПАТ "Укрнафта" оголосило тендер на закупівлю 15 нових автоцистерн для перевезення паливно-мастильних матеріалів
*
Уряд дозволив ввезення у митному режимі переробки на митній території України деяких видів товарів для подальшого виготовлення спецтранспорту на українських підприємствах
*
Уряд планує зняття митних та бюрократичних бар’єрів для ввезення в Україну генераторів, сонячних панелей, інверторів та іншого обладнання
*
Верховна Рада схвалила за основу проєкт закону про підвищення ставок акцизного податку на пальне до мінімального рівня, встановленого в Євросоюзі
*
Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт #11090 про підвищення акцизного податку на тютюнові вироби
*
Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 3356-д щодо обов'язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту
*
Рада закріпила статус англійської як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні
Депутати також підтримали правку, яка передбачає бюджетну підтримку для кінотеатрів за демонстрування англомовних фільмів
*
Фонд гарантування вкладів почне продаж активів 10 банків, що ліквідуються з початковою ціною усіх лотів 1 967,5 млн грн
*
Комплекс об'єктів лісової, деревообробної та целюлозно-паперової промисловості на Волині виставили на приватизацію
Стартова ціна лоту становить 5,88 млн грн, а торги заплановано на 11 червня
*
Понад 70% (1009) територіальних громад, не зважаючи на велику війну, знаходяться в діапазоні високого, оптимального, задовільного рівнів фінансової спроможності за підсумками 2023 року
*
Засновники індустріальних парків отримають безповоротні кошти у сумі до 150 млн грн на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури або на підключення до електромереж
*
У травні кількість перевезень пасажирів в Укрзалізниці внутрішнього сполучення зросла на 22%, міжнародного - на 21%
*
АТ "Укрзалізниця" розпочала продаж у застосунку квитків до Дорохуська на пересадкові поїзди до та з Хелму, які змінили кінцеву станцію через ремонтні роботи у Польщі
*
Харчовий та агротехнічний холдинг МХП , найбільший в Україні виробник курятини, у першому кварталі 2024 року одержав $16 млн чистого прибутку, що більше ніж утричі поступається результату першого кварталу 2023 року ($49 млн)
*
Обсяги виробництва сталі, чавуну та прокату на меткомбінаті "Запоріжсталь" у травні в середньому скоротилися на 11,4% відносно квітневих показників
*
У травні Україна експортувала рекордні 108 тис тонн цукру, з яких до ЄС було відправлено 65%, інших країн – 35%
*
Поляки заблокували рух вантажівок у пункті пропуску "Рава-Руська" на кордоні з Україною
*
У Польщі мешканці гміни Орли та фермери з організації "Підкарпатське ошукане село" розпочали блокаду національної дороги 77 в селі Дуньковичі - дороги до термінала, де перевантажують продукцію з України
*
В Україні помітно збільшилась частка гібридних автівок: хто лідер
У минулому місяці автомобілі з традиційними двигунами охопили 2/3 ринку нових легковиків
*
АВТ Баварія приєднується до ініціативи сера Річарда Бренсона та UNITED24 з відновлення школи у с. Мар'янівка
*
Громади з 10 областей отримали допомогу для екстрених ремонтів від «U-LEAD з Європою»
Уряд Німеччини профінансував 240 транспортних засобів та 100 наборів інструментів
*
«Нова пошта» побудує додаткові внутрішні укриття у відділеннях і на терміналах
*
Уряд під час засідання 4 червня офіційно затвердив Матрицю реформ та порядок моніторингу виконання наданих Україні міжнародними партнерами рекомендацій та умов.
Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
"Матриця — це величезний план змін, який систематизує реформи та включає офіційно затверджені рекомендації та документи Єврокомісії, структурні маяки МВФ, План за програмою Ukraine Facility, умови Світового Банку", — відзначив очільник Уряду.
Прем’єр-міністр зауважив, що є чітка пріоритетність, послідовність та оцінка впливу від кожної реформи на зростання української економіки та відновлення нашої країни.
"Ця матриця була створена за сприяння Світового банку, а передбачені реформи були проаналізовані за методологією Центру зростання Гарвардського університету. На 2024 рік разом передбачено зробити понад 200 реформ. Сформовано близько 400 індикаторів їх реалізації", — зазначив Денис Шмигаль.
Глава Уряду озвучив також пріоритети, закладені в Матрицю реформ. Це, зокрема, Макроекономічні політики — база для відновлення економіки та нашої фінансової стійкості, а також Інституційні зміни, що передбачає антикорупційну політику, реформу правоохоронних органів, підвищення спроможностей державних та регіональних інституцій.
"Третє — Структурні реформи. Це політики, пов’язані з людським капіталом, заходи щодо спрощення торгівлі та покращення бізнес-середовища. Це реформи у ключових секторах нашої економіки", — додав Прем’єр-міністр.
Крім того, Уряд запускає спеціальний веб-портал, де зібрані всі індикатори, зміст реформ, графік їх виконання.
За словами Дениса Шмигаля, кожна людина в режимі реального часу зможе побачити, що Україна змінюється.
*
49% українців вважають, що за каденцію Зеленського ситуація в економіці погіршилася – КМІС
*
Напад на "Схеми" в "Укрексімбанку": адвокати вважають, що обвинувачені затягують процес
Київський апеляційний суд в 6 раз переніс розгляд апеляційної скарги журналістів "Схем" у справі нападу на знімальну групу під час інтерв’ю з на той час головою правління АТ "Укрексімбанк" Євгеном Мецгером восени 2021 року
*
У ТРЦ "Гулівер" заявили, що рішення Шевченківського райсуду Києва про передачу ТРЦ в управління АРМА "є абсолютно не правосудним". Його оскаржать в апеляційному суді
*
За системне порушення правил перетину державного кордону від системи «Шлях» відключено 7 перевізників
*
TikTok провалив «тест на дезінформацію» напередодні європейських виборів
*
Обмеження для дипломатів чи жорстка інформкампанія. Країни НАТО шукають способи протидії диверсіям з боку РФ – FT
Західні уряди щосили намагаються відреагувати на ймовірну російську диверсійну кампанію, зокрема, підпали військових баз і цивільної інфраструктури по всій Європі, пише Financial Times.
Мета цих заходів, які часто очолювало російське ГРУ, полягає в тому, щоб сприяти розʼєднанню серед союзників України і зірвати військові поставки до Києва, стверджують західні спецслужби.
Ключові факти
За словами президента Латвії Едгарса Рінкевичса, союзники по НАТО «намагаються зʼясувати», як реагувати, не посилаючись на пункт про взаємну оборону військового альянсу, відомий як стаття 5. «Ми не збираємося запускати ракети по Росії через досить дрібномасштабний інцидент», – додав він.
Він заявив, що Росія також хоче перевірити реакцію Заходу, і якщо не відповісти – кількість атак збільшиться.
Після недавніх інцидентів це питання піднялося на перше місце на порядку денному західних союзників України. До них відносяться ймовірний підпал за підтримки Росії повʼязаного з Україною складу у Великій Британії, диверсійна змова проти військових баз США в Німеччині, спроби порушити роботу залізничних сигнальних мереж Європи та глушіння навігаційних систем цивільної авіації GPS у Прибалтиці. Microsoft попередила, що Росія спрямовує «зловмисну ​​дезінформацію» проти Олімпійських ігор у Парижі.
Ентоні Блінкен, держсекретар США, минулого тижня заявив, що практично кожен союзник на зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Празі порушив питання гібридних атак Кремля. Йшлося про підпали та саботажі на складах постачання, ігнорування морських кордонів та демаркації в країнах Балтії, організацію дедалі більшої кількості кібератак та поширення дезінформації.
Одним із можливих заходів протидії, запропонованих міністром закордонних справ Чехії Яном Липавським, є обмеження віз російським дипломатам, щоб вони не могли виїжджати за межі країни, в якій вони акредитовані.
Більш агресивна відповідь може включати інформаційну кампанію «око за око» всередині Росії, яка покаже ціну війни в Україні. «Якщо ви середньостатистичний росіянин, не повинно пройти і дня, щоб вам не нагадали про величезну кількість жертв, понесених російськими військами», – припустив Еліот Коен, колишній радник Держдепартаменту США, який нині працює в Центрі стратегічних та міжнародних досліджень.
Водночас президент Латвії навів приклад із перерізанням підводного кабелю в Балтійському морі і одним із варіантів протидії, за його словами, було б збільшення кількості морських патрулів НАТО. Крайнім варіантом було б закрити море для російських суден, хоча це було б рівносильно «оголошенню війни».
Контекст
Однією з проблем для визначення способів протидії є те, що інциденти часто здаються випадковими і спрямовані проти цілей, не повʼязаних з Україною. Наприклад, пожежа, що спалахнула в магазині Ikea в Литві минулого місяця, яка, як припустив премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск, могла бути справою рук іноземних диверсантів.
Ще одна проблема при розробці відповіді полягає в тому, що інциденти часто відбуваються за участі посередників, що ускладнює привʼязку їх безпосередньо до Росії.
Кремль послідовно відкидає звинувачення європейських урядів у гібридній війні.
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Лавров пригрозив ударом по французьких інструкторах в Україні
***
Видобуток нафти ОПЕК виріс у травні, в основному за рахунок Іраку, Нігерії
***
Путін відправив організатора нападу на журналіста Кашина керувати Республікою Алтай
***
Полковника ФСБ визнали винним у справі про хабарі на мільйони рублів та відпустили додому
***
В Орловській області затримали банду з колишніх вагнерівців за вимагання на користь наркошопів
***
Мінфін РФ не розміщуватиме ОФЗ другий тиждень поспіль
***
Чехія відмовиться від російської нафти до першого півріччя 2025 року - прем'єр-міністр
***
НАТО готує план перекидання військ до кордону з Росією на випадок війни
***
Влада різко скоротила закупівлі ліків для хворих на ВІЛ
***
Відвідуваність російських кінотеатрів впала після відмови від піратських показів голлівудських фільмів
***
Ціни на нафту на ринку РФ впали на 13% в червні/травні за підсумками торгів слідом за Brent
***
Путін почав носити бронежилет на публічних заходах
***
Адміністрація президента запровадила онлайн-моніторинг сприйняття росіянами виступів Путіна
***
Китай відмовився купувати російські пеллети до відновлення експорту кругляка
***
Утричі більше та вчетверо дешевше. Росія обіграє західний ВПК із виробництва боєприпасів, визнав генсек НАТО
***
У Туві робітники поскаржилися на зарплатну дискримінацію з боку китайської компанії
***
Дані відправників СДЕК опинилися у відкритому доступі після атаки хакерів
***
Уряду запропонували не допускати до дитсадків іноземців без культурно-мовної підготовки
***
У Москві порушили справу на таксиста, який відмовився везти учасників війни в Україні
***
Житель Білгородської області загинув у ДТП за участю танка
***
Росія намагається обійти санкції через Монголію
***
У «Роскосмосу» не виявилося грошей на супутники, які зв'язують Росію з «дружніми» країнами
***
Слідчий комітет розпочав перевірку Макаревича у справі про екстремізм
***
Глава «профспілки олігархів» виступив проти підвищення податків для багатих до 22%
***
У Москві сподіваються, що новий іранський президент приїде на липневий саміт ШОС
***
Голова СКР доручив продовжувати рейди у місцях скупчення іноземців
***
Суд задовольнив позов про звернення пов'язаних із Global Spirits компаній у дохід РФ
***
У РСТ прогнозують гострий кадровий дефіцит у тургалузі найближчими роками
***
МВС оцінило збитки від IT-злочинів у Росії за півтора роки у понад 210 млрд рублів
***
Суд РФ заборонив енерготрейдеру Duferco позиватися до "Газпром експорту" за кордоном
***
СБУ заарештувала нерухомість дружини екснардепа-зрадника Маркова на понад 250 млн грн
Уточнюється, що вона є співвласницею ІТ-компанії в рф, яка розробляє ПЗ для бойової авіації окупантів
***
Готував теракти проти військовослужбовців ТЦК: СБУ затримала агента фсб
Поплічник ворога готував підриви авто співробітників запорізьких військкоматів
***
Німеччина розглядає можливість депортації афганських мігрантів, які становлять загрозу безпеці, назад до Афганістану, сирійських емігрантів до Сирії
***
Понад 700 поліцейських у вівторок обшукали об'єкти нерухомості в трьох німецьких землях, пов'язані з двома підозрюваними в участі в ультраправій групі "Рейхсбюргери", які планували повалення уряду
***
Віцеканцлер Німеччини Роберт Габек висловив жаль, що уряд на чолі з Олаф Шольцом не дозволив Україні завдавати ударів наданою зброєю по території РФ раніше
***
Німеччина посилює заходи безпеки перед початком чемпіонату Європи з футболу, що розпочнеться 14 червня, щоб запобігти потенційним загрозам з боку ісламістів, хуліганів, агресивно налаштованих осіб та кібератак
***
У Польщі заявили, що з двоє з чотирьох заручників терористичного угруповання ХАМАС, про смерть яких нещодавно стало відомо, були польськими громадянами
***
Скандальний польський депутат-українофоб від ультраправої партії "Конфедерація" Гжегож Браун зняв прапор України, що майорів на одній з щогл на кургані Костюшка у Кракові
***
У понеділок польського прикордонника госпіталізували після чергової сутички з групою мігрантів, які намагаються потрапити у Польщу з території Білорусі
***
Угорський прем'єр-міністр Віктор Орбан заявив, що дозвіл західних країн на удари України їхньою зброєю по території Росії наближає "ризик втручання НАТО" в розв'язану Москвою повномасштабну війну
***
Президент Болгарії Румен Радев критикує НАТО за дозвіл Україні завдавати ударів західною зброєю по РФ, вважаючи, що це загрожує "ескалацією" і "ядерним Армагеддоном"
***
Президент Болгарії Румен Радев натякнув на можливість блокування процесу вступу Сербії до ЄС через ставлення влади до представників болгарської меншини в країні
***
У Данії вирішили підвищити рівень загрози руйнівних кібератак на підприємства, організації та органи влади з низького до середнього у зв'язку з "активізацією гібридної війни" з боку Росії
***
Президент США Джо Байден допустив втручання американської армії у разі вторгнення Китаю на Тайвань
***
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг шкодує через те, що Китай не братиме участі у Саміті миру щодо України, який відбудеться у Швейцарії
***
Партія влади Грузії "Грузинська мрія" представила пакет законів "Про сімейні цінності та захист неповнолітніх", який містить 19 проєктів, що передбачають обмеження свободи зібрань і цензуру ЗМІ
***
Вже сімнадцять опозиційних політичних сил у Грузії приєдналися до так званої "Грузинської хартії" – плану спільних дій, запропонованого президенткою Саломе Зурабішвілі перед виборами з метою збільшити шанси роздробленої грузинської опозиції
***
У Мексиці через добу після завершення виборів була вбита Йоланда Санчес Фігероа - мер міста Котіха
***
Російський опозиціонер Ілля Яшин не вийшов у строк зі штрафного ізолятора у колонії в Смоленській області, куди його раніше відправили на 15 діб, адміністрація колонії додала йому ще 12 діб у ШІЗО
***
Російська держава з початку повномасштабного вторгнення в Україну приблизно в 3,5 раза збільшила фінансування фільмів про війну та про конфлікт із Заходом
***
S&P Global Ratings одночасно знизило рейтинг Естонії, Латвії та Литви через сусідство з рф
Рейтинги Литви та Латвії знижено з рівня «A+» до «A», Естонії — з «AA-» до «A+». Прогноз за всіма рейтингами — «стабільний»
***
NYT: за час вторгнення росія зруйнувала в Україні понад 200 000 будинків
З них близько 900 зруйнованих будівель були об'єктами, захищеними Женевськими конвенціями — лікарні, школи, церкви
***
Станом на 06:30 вівторка, 4 червня, Росія тримає на чергуванні в Чорному морі три ворожі кораблі, один із яких є носієм крилатих ракет типу "Калібр"
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім