"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Героям слава! Слава! Слава!
*
ЄС став спостерігачем у Міжнародній коаліції за повернення українських дітей
*
Fitch покращив прогноз зростання світового ВВП на 2024 рік
*
Johnson & Johnson шостий рік поспіль очолила рейтинг найдорожчих фармацевтичних брендів світу
Вартість бренду Johnson & Johnson зросла на 5% за минулий рік
*
Одна з найбільших сервісних ІТ-компаній Ciklum планує й надалі купувати компанії у діапазоні від $15 млн до $30 млн. У лютому вона придбала індійську Infogen. Про це в інтервʼю Forbes Ukraine повідомив фінансовий директор Ciklum Андрій Оксенюк.
Під час розгляду нових компаній для M&A угод сервісна ІТ-компанія Ciklum орієнтується на гравців вартістю від $15 млн до $30 млн. «Ми фокусуємося на придбанні компаній, які будуть не надто великими для того, аби ми могли без проблем інтегрувати їх», – сказав Forbes фінансовий директор Ciklum Андрій Оксенюк.
Компанії меншого розміру Ciklum не цікавлять. «Коли компанія менша, то часто спостерігається залежність від конкретних клієнтів чи власника, – додав Оксенюк. – Це суттєво підвищує ризики, вимагає управлінського часу та ресурсів».
У лютому 2024-го Ciklum купила американську консалтингову компанію Infogen. Одна з причин – розвиток експансії на ринку Північної Америки. Сума угоди сторонами не розголошується.
Ciklum – глобальна сервісна ІТ-компанія на понад 4000 фахівців, що працює на ринку більше 20 років. Вона виконує проєкти на замовлення, зокрема для Panasonic, Durasell, TUI тощо. Заснував Ciklum у 2002-му датський підприємець Торбен Майгаард, а нині власниками є фонди Recognize Partners і Dragon Capital.
У 2023-му серед усіх сервісних компаній виторг Ciklum просів найбільше – на майже 21% – до 3,8 млрд грн, за даними YouControl. За перший квартал 2024-го цей показник становив 889 млн грн, сказав фінансовий директор компанії. За аналогічний період 2023-го – 970 млн грн.
У 2021-му Ciklum придбала чеського розробника CN Group у фонду Genesis Capital на 360 фахівців. Тоді засновник інвестиційної компанії Insoft Partners Віталій Горовий оцінював угоду між Ciklum та CN Group до €25 млн.
*
IT-компанія Genesis видаватиме культові бізнес-книги українською. Першим став бестселер «Хто. Як наймати найкращих»
*
На вулиці Єрусалиму у понеділок вийшли протестувальники, вимагаючи нових виборів. Вони дійшли до будинку прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, де їх розігнала поліція
*
Південна Корея і Китай у вівторок, 18 червня, проведуть перший раунд дипломатичного і безпекового діалогу у форматі «два плюс два» за участю заступників міністрів закордонних справ і представників оборонних відомств
*
Вимоги Путіна до України щодо “миру” суперечать Статуту ООН та здоровому глузду, – Держдеп США
*
В адміністрації президента США заявили, що Україна має виграти війну, яку проти неї веде Росія, щоб вступити в Північноатлантичний альянс
*
Новий безпілотник США взяв під контроль Азовське море
Над Чорним морем вперше виконував завдання розвідки MQ-4C Triton – американський висотний БПЛА тривалої дії
*
За даними американського міністерства фінансів, станом на 2 січня 2024 року, розмір державного боргу сягнув $34,001 трлн.
Статистичні дані, опубліковані на сайті відомства на початку року, свідчать, що до 29 грудня сумарний непогашений державний борг США становив $34,001 трлн, а за день до цього він оцінювався в $33,911 трлн.
Зазначається, що попередній рекордний розмір держборгу було зафіксовано в середині вересня 2023 року — 33 трлн доларів. А на початку 2023 року держборг США перевищив встановлену межу в 31,4 трлн доларів.
У 2020 році пандемія COVID-19 викликала уповільнення економічного розвитку країни. Тоді уряд США залучив великі позики для того, аби стабілізувати економіку та підтримати її відновлення. Однак це призвело до сплеску інфляції й підвищення відсоткових ставок.
Професор економіки в Університеті Лойола Мерімаунт зазначив, що дотепер Вашингтон витрачав гроші так, ″ніби він мав необмежені ресурси″. Але це не так, тому подальші перспективи є досить похмурими.
Поки державний борг США не чинить тиску на американську економіку, але його подальше зростання може поставити під загрозу національну безпеку і такі значні витрати, як соцзабезпечення та медична допомога, зазначає ABC News. До того ж, зіткнення в Конгресі з приводу ліміту держборгу можуть стати фінансовим ризиком, оскільки інвестори не будуть впевнені в готовності США погашати заборгованість.
Нагадуємо, що 29 травня 2024 року Байден і тодішній спікер Палати представників Кевін Маккарті досягли компромісу. У результаті, в червні був підписаний закон, що передбачає підвищення максимального держборгу з 2 січня 2025 року. До цього часу дія ліміту призупиняється.
Гіта Гопінат, перший заступник директора-розпорядника МВФ, закликає Вашингтон скоротити державний борг. Вона заявляє, що високі темпи зростання США дають їй достатньо простору для стримування витрат та підвищення податків.
Гіта Гопінат наголошує, що настав час інвестувати у фіскальну консолідацію, а також знайти спосіб, який допоможе знизити борговий тягар до рівня, який існував до пандемії.
Своєю чергою бюджетне управління Конгресу США очікує, що у 2029 році ставлення боргу до ВВП злетить вище за попередній максимум часів Другої світової війни. Прогнозується дефіцит у розмірі від 5,2 до 6,3%протягом наступних 10 років, якщо економічні плани Конгресу залишаться незмінними.
*
Індія та США проведуть випробування бронемашин Stryker, за результатами яких буде укладена угода щодо їх спільного виробництва.
*
США готуються продати Ізраїлю 50 винищувачів F-15
*
Кіпр розпочав стратегічний діалог зі США, щоб повністю скасувати ембарго на продаж зброї
*
Капітан судна українець Салига потрапив під санкції США через постачання озброєння хуситам
*
Військові США заявили про нову успішну атаку по озброєннях бойовиків-хуситів, яких підтримує Іран, у підконтрольних ним районах Ємену
*
Байден скасовує вимогу депортації для частини іммігрантів без документів, одружених з громадянами США
*
Tesla розпочала судову боротьбу після підтвердження акціонерами виплати Маску $56 млрд
*
Президент СКУ відвідав збори Обʼєднання українських організацій у Німеччині
Головною темою зустрічі стало обговорення спільних тем в адвокації українських інтересів, спільної справи з Європейського конгресу українців ЕКУ та співпраці з посольством України у Німеччині, українськими та німецькими органами державної влади.
«Єднання громад та сил українських організацій в Німеччині – ключове для впливу і успіху підтримки України і сильного українського світу», – наголосили у конгресі.
Крім того, у Берліні відбулася громадська зустріч з президентом СКУ за участі віцепрезидента СКУ в Західній Європі, віцепрезидента Об’єднання українців Франції Володимира Когутяка та голови Світової координаційної виховно-освітньої Ради СКУ Любові Любчик.
*
Декларацію СКУ про справедливий мир підписали 200 організацій і діячів
*
Британія відстала від усіх інших високорозвинених країн за обсягом інвестицій протягом 24 з останніх 30 років. Розрив складає 1,9 трлн фунтів стерлінгів ($2,4 трлн).
Інвестиції Великої Британії відповідали середньому рівню G-7 у 1990 році, а у 2022 році Британія мала найнижчі показники інвестицій вже третій рік поспіль.
За оцінками Інституту досліджень публічної політики, Великобританія отримала б додаткові 1,9 трильйона фунтів стерлінгів ($2,4 трильйона), якби інвестиції від приватних фірм і уряду залишалися на рівні середнього показника країн Великої сімки за останні три десятиліття.
Показники, які охоплює дослідження, включають інвестиції приватних фірм та уряду.
Британія має кращі показники, якщо говорити про прямі іноземні інвестиції, де вона посідає перше місце після США за вартістю проєктів.
Повідомляється, що міжнародні інвестори стали більш оптимістично налаштовані щодо Великої Британії завдяки поверненню відносної стабільності після економічних і політичних потрясінь після пандемії.
Усередині країна потерпає від низького рівня приватних інвестицій у такі речі, як заводи, обладнання та інновації. У 2022 році Британія посіла 28 місце з 31 члена Організації економічного співробітництва та розвитку за рівнем інвестицій у бізнес. Нижчі показники були лише у Греції, Люксембургу та Польщі.
*
Великобританія цього року втратить 9 500 мільйонерів, що вдвічі більше, ніж у 2023 році. Китай втратить 15 200 мільйонерів. Про це повідомляє звіт Henley Private Wealth Migration Report.
Цифри у звіті стосуються чистого прибуття та вибуття, що відображає, де кількість мільйонерів зростає, а де скорочується.
Ця оцінка з'явилася в той час, коли Британія готується до виборів, що відбудуться трохи більше ніж за два тижні, на яких опозиційна Лейбористська партія, яка виступає за підвищення податків для заможних, має приблизно 20-відсоткову перевагу над правлячими консерваторами.
Нещодавній сплеск від'їзду надзаможних мешканців Британії є прискоренням тенденції, яка розпочалася приблизно в той самий час, коли відбувся Brexit. Згідно зі звітом, з 2017 по минулий рік країна втратила 16 500 мільйонерів через міграцію. Цей відтік є розворотом для країни, яка десятиліттями слугувала магнітом для багатих сімей з Європи, Азії, Африки та Близького Сходу, які здебільшого стікалися до Лондона.
Понад 7% мільйонерів, які, за прогнозами, цього року переїдуть до інших країн світу, покинуть Великобританію, йдеться у звіті.
Найпопулярнішим напрямком для мільйонерів є Об'єднані Арабські Емірати, які цього року приваблюють 6 700 багатих людей
Водночас США були другою найбільшою країною за кількістю новоприбулих мільйонерів — 3800, за ними йшов Сінгапур з 3500 очікуваними прибуттями.
*
Кількість дозволів на експорт військової техніки до Ізраїлю, які видає уряд Великої Британії, після початку бойових дій у секторі Гази скоротилась на понад 95%, впавши до 13-річного мінімуму
*
Глава британської євроскептичної партії Reform UK Найджел Фарадж звинуватив найняту компанію у неналежній перевірці кандидатів після того, як декількох претендентів на депутатські мандати від його партії викрили у вкрай суперечливих заявах
*
Президент Італії Серджо Маттарелла під час візиту до Кишинева разом із молдовською колегою Майєю Санду підписали у вівторок декларацію про підтримку вступу республіки в Євросоюз
*
Ініціатива Євросоюзу щодо обмеження пересування російських дипломатів зіткнулася з опором Німеччини та Австрії. Ці країни вважають, що москва вживе дзеркальних заходів або вибере радикальнішу відповідь – вишле європейських дипломатів або закриє представництво ЄС у москві.
*
Угорщина легалізує українців, що не можуть поновити паспорт під час воєнного стану
*
Латвійський уряд 18 червня за поданням Міністерства юстиції вирішив подати апеляції на рішення Суду Європейського Союзу, який скасував санкції проти мільярдерів Петра Авена і Михаїла Фрідмана
*
У МЗС Естонії переконані, що глава Кремля Владімір Путін висуває "мирні пропозиції" з метою заманити країни у пастку, тим самим зруйнувавши єдність Заходу і підтримку України
*
Три партії урядової коаліції Ірландії обговорюють можливість оголошення дострокових парламентських виборів, аби скористатись невдалими результатами лівої націоналістичної партії "Шинн Фейн" на виборах до Європарламенту й не допустити її приходу до влади
*
Ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" користується підтримкою майже третини виборців у землі Тюрингія в центральній частині країни за три місяці до земельних виборів
*
У межах програми прискореної інтеграції українців у ринок праці Німеччини Jobturbo вдалось залучити близько 33 тисяч людей – ушестеро менше, ніж очікував німецький уряд
*
У Данії повідомляють про другу поспіль за місяць пожежу у приміщеннях фармацевтичного гіганта Novo Nordisk у місті Багсверд, та вже третю на об’єктах цього підприємства за травень-червень
*
В Україну з офіційним візитом прибула спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен
*
Інноваційний фонд НАТО інвестує $1,1 млрд у ШІ, роботів і космічні технології
Альянс оголосив про створення фонду влітку 2022 року, за кілька місяців після російського вторгнення в Україну, пообіцявши інвестувати в технології, які посилять її обороноздатність
*
Північноатлантичний Альянс перед Вашингтонським самітом оприлюднив чергове зведення щодо оборонних витрат, за яким сукупний оборонний бюджет всіх країн Альянсу за поточними цінами сягне майже $1,5 трильйона у 2024 році
*
П’ять країн-членів НАТО у 2024 році витратять на оборону понад 3% їхнього ВВП, тоді як цільовий показник витрат складає 2% ВВП
*
Німеччина у поточному році гарантоване досягне витрат на оборону на рівні 2% ВВП – показника, встановленого Північноатлантичним альянсом як мінімальний базовий поріг
*
Генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Китай повинен понести відповідальність за підтримку війни РФ в Україні, якщо Пекін не змінить свою політику
*
Генсек НАТО Єнс Столтенберг уточнив свої коментарі про те, що в Альянсі ведуть переговори стосовно зміни у боєготовності ядерної зброї через дедалі більшу загрозу з боку РФ та Китаю
*
Італія може передати Україні далекобійні Storm Shadow
Ракети можуть передати разом із дев'ятим пакетом озброєння, який також може містити ППО Samp/T
*
Угорщина підтримає кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду нового генерального секретаря НАТО замість Єнса Столтенберга, повноваження якого закінчуються 1 жовтня
*
Словаччина готова підтримати кандидатуру очільника уряду Нідерландів Марка Рютте, який претендує на посаду генсека НАТО
*
ФРН, Данія та Угорщина підписали в Парижі протокол про наміри щодо спільної закупівлі баштової системи протиповітряної оборони Skyranger у рамках Європейської ініціативи Sky Shield - ESSI
*
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що лідери ЄС погодились із необхідністю фінансувати заходи безпеки на польсько-білоруському кордоні
*
Уряд Латвії на засіданні у вівторок, 18 червня, виділив Міністерству оборони фінансування в розмірі до 10 мільйонів євро, щоб продовжити роботу над зміцненням кордону з РФ та Білоруссю
*
Збройні сили Литви розпочали перший курс підготовки інструкторів з використання FPV-дронів
*
Комітет з питань політики безпеки Національної ради Швейцарії – нижньої палати парламенту – схвалив пропозицію, яка дозволить непрямий експорт зброї в Україну
*
Франко-німецький збройовий концерн KNDS має з Україною угоду щодо постачання 54 гаубиць RCH 155
*
Франція підписала з Вірменією контракт на купівлю артилерійських установок Caesar
*
Український Ан-124 «Руслан» доставив перші додаткові багатоцільові гелікоптери до Філіппін
На борту перевезли 5 польських гвинтокрилів, що поповнять філіппінський авіапарк Повітряних сил
*
Військовий квиток через QR-код і виправлення помилок: у «Резерв+» зʼявилися нові функції
*
Військовий е-документ діятиме лише рік – депутат Ради
Уряд встановив граничний строк
*
Місцеве самоврядування зможе самостійно виділяти кошти на оборону
Рада схвалила закон в цілому
*
Рада підтримала звільнення від ПДВ та мита складові машин механізованого розмінування
Йдеться про товарні позиції 8479 згідно з УКТ ЗЕД
*
Ворог намагається прорвати оборону на Покровському напрямку - з початку доби вже 25 зіткнень
*
Росіяни на Донеччині віддали наказ не брати у полон українських військових - генпрокурор
*
Від початку доби вже було 56 боєзіткнень, найбільше - на Покровському і Сіверському напрямках
*
До вибухів на нафтобазах "Азовська" та "Азовнафтопродукт" у Ростовській області Росії, які сталися вночі, причетна Служба безпеки України
*
Європейська комісія вирішила створити Аудиторську раду Ukraine Facility для підвищення ефективності управління коштами, виділеними Україні, а також для запобігання шахрайству, корупції, конфліктам інтересів та порушенням. Про це йдеться у відповідному рішенні Єврокомісії, передає Інтерфакс-Україна. Рада складатиметься з трьох членів і включатиме Секретаріат у Києві.
«Аудиторська рада оцінює, зокрема, системи, які має Україна для запобігання, усунення, повідомлення та ефективного розгляду, розслідування й судового переслідування можливих випадків шахрайства, корупції, конфлікту інтересів і будь-яких інших порушень щодо будь-яких витрат, що фінансуються в межах Ukraine Facility», — йдеться в рішенні.
Єврокомісія призначатиме членів Аудиторської ради на два роки серед громадян країн Євросоюзу з підтвердженим досвідом роботи у сфері аудиту або фінансового моніторингу.
Щороку вони мають збиратися щонайменше шість разів у Брюсселі та, якщо дозволяють обставини, здійснювати щонайменше шість візитів до Києва. Крім членів ради, Єврокомісія може запрошувати також спостерігачів до неї від країн-членів або донорів, однак без їхньої участі в процесі ухвалення звітів і рекомендацій.
Секретаріат Аудиторської ради має складатися з групи фахівців у сфері управління та контролю, аудиту та інших відповідних галузей знань.
*
Від початку року Україна залучила 11,8 млрд доларів зовнішнього фінансування, цього місяця очікується надходження 1,9 млрд євро в межах програми Ukraine Facility
*
Американська корпорація DFC під час Міжнародної конференції з питань відновлення (URC2024) оголосила про пакет фінансування, який включає страхування ризиків для України на 350 млн доларів США
*
Міжнародна фінансова корпорація (IFC) проведе інвестиційний аналіз «Українського Дунайського пароплавства» перед початком фінансування програми відновлення флоту на суму 86 млн євро
*
Angel One Fund інвестував у шість українських стартапів
Середній чек інвестицій становить від $50 000 до $300 000
*
Українська мережа пекарень Lviv Croissants вийшла на ринок Словаччини
Перший заклад відкрився у Братиславі
*
Україна закачала близько 1,6 млрд куб. м газу в сховища з початку сезону
Це на 390 млн куб. м газу перевищує показник аналогічного періоду 2023 року
*
Уряд розширив програму 5-7-9%. Підприємці зможуть взяти кредит до 150 млн грн на газові генераційні установки
*
Рада підтримала створення кредитора проєктів із підвищеним рівнем ризику
Законопроєкт прийнято за основу
*
Мінфін розмістив облігацій на майже 17 млрд грн
Міністерство розмістило 4 серії ОВДП
*
Закон про єдину роумінгову зону з ЄС підписано
Повною мірою вона запрацює після прийняття всього пакету необхідних документів
*
Українці отримають 900 гривень на книжки. Закон підписано
*
Підписано закон про реформу автострахування
*
Українці на 37% скоротили безготівкові покупки інвалюти, вже зняли $209 млн — НБУ
*
Видатки загального фонду держбюджету у травні становили понад 311 млрд грн
*
Загальна сума касових видатків загального фонду державного бюджету за січень – травень 2024 року становить 1,258 трлн грн, що на 10% більше, ніж за аналогічний період минулого року
*
Японія виділить $188 мільйонів бізнесу України
*
Попит українців на вживані авто із США суттєво зріс
*
NovaPay розпочав виплати за оренду земельних паїв
*
В Україні запрацюють нові правила регулювання торгівлі алкоголем, тютюном і пальним
Закон ухвалено в цілому. Його підтримали 255 депутатів
*
Неполоковецький комбінат хлібопродуктів у Чернівецькій області виставили на аукціон
Торги заплановано на 24 червня, стартова ціна лоту становить 217,4 млн гривень без ПДВ
*
В Україні запровадять «клуб білого бізнесу»
Парламент схвалив закон в цілому
*
Верховна Рада підтримала правку про економічне бронювання членів «клубу білого бізнесу» – Гетманцев
*
Майже 40% видатків держбюджету в січні – травні припало на оплату праці
У цілому видатки загального фонду збільшилися на 10%
*
Нові гігієнічні вимоги до агроринків запрацюють у жовтні
Держпродспоживслужба нагадала про встановлені заборони
*
Цифровізація виробництва та імпорту тютюну. Уряд хоче запустити портал «еТютюн» на початку 2025 року
*
Бізнес Glovo в Україні зріс на 23% від довоєнних показників
*
Кабінет Міністрів України ухвалив постанову, яка змінює процедуру ліцензування перевізників за європейськими стандартами
*
У польському місті Білосток представники молочного сектору України і Польщі підписали Меморандум про взаєморозуміння
*
За підсумками конкурсу обрано склад наглядової ради АТ «Перший інвестиційний банк», який був націоналізований і переданий в управління Фонду держмайна
*
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про Національну установу розвитку
*
Фонду державного майна у січні – травні 2024 року вдалося реалізувати на приватизаційних аукціонах 181 об’єкт державної власності на загальну суму 965,167 млн грн
*
Партнери України за останній тиждень виділили на енергетику понад мільярд доларів
*
У Берліні українські компанії підписали угод більш як на €560 млн
*
В Україні стартувала програма ваучерної допомоги на ремонт пошкодженого через обстріли житла
*
У Миколаєві презентували проєкт Морського індустріального парку
*
Естонія спрямує €56 млн на реалізацію проєктів у Житомирській області
*
Висоцький - Агросектор України за два роки з початку широкомасштабного вторгнення зазнав прямих збитків на понад 10 млрд доларів, тому дуже важливо його відновити, щоб забезпечити стабільність світових продовольчих ринків
*
Станом на червень прямі збитки Енергоатома через окупацію Запорізької атомної електростанції перевищили 210 млрд грн
*
Кабмін звільнив голову Агентства відновлення Мустафу Найєма та його заступників
*
Суд обрав запобіжний захід двом директорам Ibox bank за відмивання понад 5 млрд грн – БЕБ
Підозрюваним обрали тримання під вартою
*
НАБУ підозрює ексголову ДМС у незаконному заволодінні грошима
Він брав участь у схемі із завданням збитків на 88 млн грн при реконструкції адмінбудівлі
*
Терористична організація ІДІЛ планувала другий напад в торговельному центрі після першого нападу на концертний зал “Крокус Сіті Хол” у Москві. Турецька розвідка запобігла цьому, повідомивши Москву про підготовку теракту
*
Своїм гаслом під час головування в Раді Європейського Союзу в другому півріччі 2024 року Угорщина обрала фразу "Повернімо Європі велич" (Make Europe Great Again) за аналогією з експрезидентом США Дональдом Трампом
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Баффет продав акції BYD на $40 млн
Компанія Berkshire Hathaway Уоррена Баффета продала 1,3 мільйона акцій китайського виробника електрокарів BYD за $39,8 мільйона. Про це повідомляє Reuters. BYD торік обійшла Tesla і стала найбільшим у світі продавцем електромобілів.
Компанія Баффета почала інвестувати в компанію BYD, що базується в Шеньчжені, у 2008 році. Тоді вона заплатила $230 мільйонів за близько 225 мільйонів акцій, що на той час дорівнювало 10% від усіх випущених акцій.
В повідомленні зазначається, що Berkshire інвестує переважно в США. І інвестиції в китайську BYD були винятком.
Компанія почала продавати свою частку у 2022 році, після того, як ціна акцій BYD зросла більш ніж у 20 разів.
Ціна акцій впала приблизно на 30% з моменту досягнення піка в червні 2022 року.
У квітні Tesla витіснила BYD й повернула собі статус найбільшого продавця електромобілів у світі.
Таким чином після продажу частка компанії Баффета у випущених BYD акціях скоротилась до 6,90% з 7,02%.
***
Два європейські банки в росії зупинили операції з валютою
Російські «дочки» двох європейських банків призупинили операції з валютою через санкції США проти Московської біржі, внаслідок яких російська економіка залишилася без біржових торгів доларом та євро. Про це пише Moscow Times.
Про припинення валютних операцій оголосив банк «Інтеза» — дочірня структура італійської групи Intesa San Paolo. Банк, що входить до топ-50 у рф за розміром активів, з 13 червня призупинив конвертацію євро, а також перекази у цій валюті.
У банку — одному з останніх західних банків на російському ринку — запропонували клієнтам забрати валюту з рахунків.
Обмін безготівкової валюти припинив також ОТП Банк — дочка однойменної угорської банківської групи. У банку, який займає 28 місце за розміром активів і тримає на рахунках 37,4 млрд рублів вкладів фізосіб, клієнти можуть обміняти валюту лише готівкою у відділеннях.
Рішення було ухвалене «у зв'язку з санкційними обмеженнями на біржову інфраструктуру», повідомили у пресслужбі банку, додавши, що безготівкова конвертація стане доступною лише після «вирішення низки технічних питань, пов'язаних із зупинкою торгів доларами та євро на Мосбіржі».
Безготівкову конвертацію долара і євро з 14 червня також припинив БРР Банк, що належить «роснафті». 13 червня — першого дня без валютних торгів на біржі — операції з валютою також обмежували Кредит Європа банк («дочка» турецького Credit Europe bank), банк «Солідарність», банк «Центрокредит», Сургутнафтогазбанк.
***
Американська корпорація Caterpillar продала активи в рф
Американська компанія Caterpillar завершила продаж своїх російських активів місцевій компанії «ПСК-Нові рішення», яка належить вірменському інвестиційному фонду Balchug Capital. Про це пише Reuters.
Деталі
Угоду було офіційно завершено 14 червня. Вартість угоди не розголошується.
Передісторія
Caterpillar Inc призупинила роботу своїх виробничих потужностей у росії у 2022 році, приєднавшись до низки іноземних компаній, які припинили діяльність у рф після вторгнення до України.
Згодом компанія домовилася про продаж своїх російських активів місцевому ТОВ «ПСК-Нові рішення». У листопаді 2023 року угоду дозволив російський президент путін.
Caterpillar мав два виробничих майданчики в росії — у Ленінградській області та у Новосибірську, де вироблялися великовантажні самоскиди, гідравлічні екскаватори, кузови для кар'єрних самоскидів, а також компоненти для машин та обладнання.
***
Мережа гіпермаркетів товарів для дому та ремонту "Леруа Мерлен" оголосила про ребрендінг у Росії. Компанія продовжить роботу під назвою "Лемана PRO" (Lemana PRO)
***
H&M остаточно йде з росії — російську «дочку» ліквідують
***
Напої бренду Coca-Cola Company досі можна знайти в супермаркетах по всій Росії, а прибутки від продажу Coca-Cola в РФ просто перейшли до її дочірньої компанії Coca-Cola HBC
***
"Весь регіон замаран". Російський золотодобувач поскаржився на тиск Заходу, що зберігається, після евакуації бізнесу в Казахстан.
***
МВС оголосило про найбільшу висилку мігрантів-нелегалів у Підмосков'ї
***
Путін заявив, що більшість росіян заробляють по 200 тисяч рублів на місяць
***
Путін дав чиновникам два місяці на підвищення податків для росіян
***
Податківці почнуть масово виявляти росіян, що поїхали
***
Путін вчетверте за 6 років пообіцяв побудувати міст на Сахалін
***
«Люди як витратний матеріал»: Жителі обвалу будинку в Шебекіно поскаржилися на відсутність допомоги з боку влади
***
росія не дотримуюється обіцянки ОПЕК посилити обмеження нафтовидобутку
Середній чотиритижневий експорт нафти з росії зростає другий тиждень поспіль
***
Естонський суд визнав експрофесора Тартуського університету винним у шпигунстві на користь рф
Його засудили до 6 років позбавлення волі
***
У Мюнхені 18 червня розпочався третій судовий процес проти так званих громадян Рейху, угруповання, яке планувало державний переворот у Німеччині
***
Швейцарські органи безпеки завадили співробітнику посольства Росії придбати зброю та "небезпечні речовини" за кілька тижнів до Глобального саміту миру
***
Росія все частіше вдається до шантажу і фінансових стимулів, щоб найняти німців для шпигунства на свою користь після того, як з Європи вислали близько 600 російських дипломатів, що стало ударом для кремлівських спецслужб
***
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер заявила, що хоча німецька демократія є сильною, вона зазнає значного тиску
***
Європейський суд з прав людини за позовом правозахисників та істориків визнав порушенням обмеження Росією доступу до радянських архівів, пов’язаних з репресіями
***
Формальний лідер "Національного об’єднання" Жордан Барделла заявив, що хоче очолювати потенційний уряд правих лише у разі, якщо вони візьмуть абсолютну більшість – щоб не йти на "колаборацію з Макроном"
***
Французька ультраправа партія "Національний фронт" видалила частину оборонної програми зі свого сайту, вилучивши розділи, які пропонували поглиблення зв'язків з Росією, припинення проєктів співпраці з Німеччиною і вихід з об'єднаного військового командування НАТО
***
Французький бізнес поспішає налагодити зв'язки з ультраправими, обираючи "між чумою і холерою" – FT
Французькі корпорації наввипередки намагаються налагодити контакти з ультраправою Марін Ле Пен, розкритикувавши радикальну податково-бюджетну програму конкуруючого лівого альянсу напередодні дострокових парламентських виборів
****
У Тайванській протоці неподалік від західного узбережжя Тайваню у вівторок вранці виявили китайську атомну субмарину, озброєну балістичними ракетами
***
Верховний суд Татарстану у Росії залишив під вартою журналістку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашеву
***
Пекін відкидає звинувачення Північноатлантичного альянсу в підтримці Китаєм війни Росії проти України та закликає НАТО переосмислити власні дії стосовно «кризи в Україні»
***
Німеччина створила спеціальну робочу групу з протидії дезінформаційним кампаніям, які, на думку уряду в Берліні, спрямовані на підрив демократії та сіють розбрат у суспільстві
***
У Молдові зажадали пояснень і вибачень від "яструба" президентської партії "Дія і солідарність" (PAS) Оазу Нантоя після його різкої промови про наслідки панування "русского мира" для молдовських громадян
***
Володимир Путін у статті в офіційній північнокорейській газеті "Нодон синмун", опублікованій перед візитом до Пхеньяна, заявив, що в Москві високо цінують "тверду підтримку КНДР у проведенні російської СВО", тобто повномасштабній війні проти України
***
Військові Південної Кореї у вівторок вранці вдруге за десять днів застосували зброю для попередження північнокорейських солдатів, які працюючи в демілітаризованій зоні, що розділяє дві Кореї, знову зайшли на територію Півдня
***
2-й Західний окружний військовий суд у Москві засудив громадянку України Кристину Любашенко до 12 років позбавлення волі, визнавши винною у поширенні "фейків" про російську армію та "участь у терористичній організації"
***
Справа щодо звинуваченого в Росії у шпигунстві журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича надійшла до суду в Єкатеринбурзі, перше засідання відбудеться 26 червня у закритому режимі
***
У місті Азов (Ростовська область, РФ) горять резервуари з нафтопродуктами
***
Ударне угруповання російської армії проводить навчання в Азовському морі - Плетенчук
***
Загрози висадки морського десанту РФ на півдні України наразі немає - Плетенчук
***
Росіяни виводять по одному підводному човну на чергування в Чорне море - Плетенчук
***
ISW: Путін готує наступників режиму - призначає родичів і дітей чиновників
***
ISW - Російські окупанти перекидають війська з Донецького напрямку на Харківський через успішні контратаки військ України
***
Війська РФ, ймовірно, захопили Новоалександрівку поблизу Авдіївки Донецької області - розвідка Британії
***
Сили протиповітряної оборони 18 червня збили усі десять ударних безпілотників типу Shahed-131/136, якими Росія атакувала Україну
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім