"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

"Вівторок, вечір. Що важливого?" - Тетяна Геращенко

Бажаю здоров'я і дякую за день Захисникам України.
Вічна слава живим. Світла пам'ять полеглим.
*
Деякі західні посадовці намагаються знизити очікування від представлення "плану перемоги" президента України цього тижня у США, кажучи, що не бачать у ньому прориву
*
Підготовка до другого Саміту миру та притягнення РФ до відповідальності. Головне з виступу президента України в ООН
Президент закликав до глобальної єдності та протидії Росії та її поплічників, про це він заявив під час виступу на пленарному засіданні Саміту майбутнього.
Український президент перебуває із офіційним візитом у США, де планує представити План перемоги президенту Джо Байдену.
Ключові факти
За словами президента, Україна підтримує зусилля, спрямовані на збереження єдності, безпеки всіх націй, а також неухильне дотримання Статуту ООН. Водночас є ті, хто постійно не лише виступає проти цього, а й активно працює над розхитуванням світової єдності.
«Цього разу під час роботи над Пактом заради майбутнього та сама невелика група із семи спільників на чолі з Росією знову діяла деструктивно, повсякчас опираючись будь-яким глобальним ініціативам, що підсилюють ефективність Статуту ООН», – нагадав президент України.
Він наголосив, що світ потребує мирного майбутнього й стабільного розвитку. Президент України наголосив, що Україна протистоїть жорстокій колоніальній агресії Росії, і українці точно знають, як багато може досягти глобальна єдність – і тут, в ООН, і через Саміти миру для України, на яких країна намагається протидіяти «руйнівній силі Росії та її поплічників».
«Зараз ми готуємося до другого Саміту миру, просуваючись разом із нашими партнерами крок за кроком, згідно з Формулою миру», – повідомив він.
Україна працює над питаннями продовольчої та енергетичної безпеки, а також притягнення Росії до відповідальності за її терор. Далі Україна планує розглянути всі інші пункти Формули миру, зокрема звільнення полонених, відновлення територіальної цілісності тощо.
«І ми готуємо документ, який представимо на другому Саміті миру», – анонсував голова держави.
Він закликав усіх лідерів й надалі підтримувати спільні зусилля заради миру. «Путін украв уже чимало, але йому ніколи не вдасться вкрасти майбутнє світу. Я впевнений», – заявив президент.
Контекст
13 вересня президент заявив, що цього місяця у нього запланована зустріч із президентом США Джо Байденом, і він представить йому план перемоги. «Систему взаємопов’язаних рішень, завдяки яким Україна отримає достатню силу – достатню, щоб поставити цю війну на курс до миру», – заявив він.
Кандидат у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс готується провести зустріч із президентом України під час його візиту до США. Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп заявив, що теж «імовірно» зустрінеться з президентом України.
За даними The Times, «План перемоги», зокрема, передбачає продовження операції ЗСУ в Курській області. У план входять гарантії безпеки для України від країн Заходу, «аналогічні пакту про взаємну оборону під час вступу в НАТО», міжнародна фінансова допомога для відновлення економіки, отримання сучасних озброєнь від Заходу.
*
Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку провів першу зустріч з очільниками МЗС так званої "Нордично-Балтійської вісімки"
*
Туреччина розкритикувала Організацію Об'єднаних Націй через відсутність необхідного лідерства у вирішенні поточних глобальних викликів та закликала до комплексних реформ організації - створення більш справедливої, інклюзивної та ефективної моделі
*
Парламент Швейцарії визнав Голодомор 1932-1933 років актом геноциду
*
Міністр закордонних справ Нової Зеландії Вінстон Пітерс 24 вересня оголосив про введення додаткових санкцій проти Росії та Білорусі у зв'язку із незаконним вторгненням Росії в Україну.
Зазначається, що ці нові санкції спрямовані проти п'яти фізичних та шести юридичних осіб. Зокрема санкції спрямовані проти осіб, причетних до «окупації Росією Запорізької атомної електростанції, російського військово-промислового комплексу, а також білоруських фізичних та юридичних осіб, які надають підтримку цьому вторгненню».
«Триваюча незаконна агресивна війна Росії проти України є нападом на порядок, заснований на правилах. Незаконна окупація Росією Запорізької АЕС загрожує ядерній безпеці та захищеності. Нова Зеландія знову закликає Росію припинити окупацію Запорізької атомної електростанції та негайно вивести свої війська з території України», - наголосив Пітерс.
У заяві наголошується, що запровадження санкцій проти білоруських діячів є результатом спільних зусиль з міжнародними «партнерами-однодумцями», спрямованих на засудження та притягнення до відповідальності тих, «хто підтримує незаконні дії» Росії.
«Приєднуючись до більш ніж 35 інших країн, які накладають санкції на тих, хто підтримує російську агресію, ми збільшуємо ціну, яку заплатить російська військова машина», - сказав новозеландський прем'єр.
У заяві також додається, що з березня 2022 року Нова Зеландія запровадила санкції щодо понад 1,7 тис. фізичних та юридичних осіб, а також низку торгових заходів щодо Росії.
У липні прем’єр-міністр Нової Зеландії Крістофер Лаксон оголосив про надання Україні військової та гуманітарної допомоги на 9,8 млн дол. США.
*
Міністри закордонних справ країн "Групи семи" (G7) попередили, що події на Близькому Сході ризикують втягнути регіон у ширший конфлікт, від якого не виграє жодна країна
*
Світові авіакомпанії, зокрема Qatar Airways та British Airways, скасували рейси до Бейрута і Тель-Авіва через посилення бойових дій між Ізраїлем і ліванською «Хезболлою»
*
Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила у вівторок, що вночі завдала авіаудару по осередку «Хезболли», знищивши пускові установки ліванського угруповання
*
Ізраїльський уряд оголосив надзвичайний стан по всій країні після різкої активізації бойових дій між ізраїльською армією та «Хезболлою»
*
Ціни на нафту зросли на тлі новин про нові заходи грошового стимулювання від найбільшого імпортера — Китаю, а також побоювань, що загострення напруженості на Близькому Сході може вплинути на постачання
*
Найбільші банки світу підтримали ядерну енергетику
*
Президент США Джо Байден визнав Об'єднані Арабські Емірати головним оборонним партнером Сполучених Штатів, провівши переговори з президентом ОАЕ шейхом Мохаммедом бін Заїд Аль Нагаяном
*
Сполучені Штати оголосять про виділення нового пакета військової допомоги Україні на 375 млн доларів у середу
*
Reuters: Спецслужби США вважають, що Росія використовує ШІ для впливу на вибори
Росія створює більше контенту за допомогою штучного інтелекту з метою впливу на президентські вибори в США, ніж будь-яка інша країна
*
Марк Кьюбан каже, що заклик Трампа ввести 200% мита на трактори John Deere є «божевільним» і «хорошим способом знищити легендарну американську компанію».
Колишній президент заявив, що запровадить 200% мито для компанії John Deere, яка займається виробництвом сільськогосподарського обладнання, якщо вона перенесе своє виробництво до Мексики
*
Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив у понеділок, що президент України хоче, щоб демократи перемогли на виборах у США у 2024 році
*
Президент України назвав Дж.Д.Венса "надто радикальним" і порекомендував йому "почитати історію Другої світової війни"
Президент України в інтерв'ю New Yorker розкритикував напарника Дональда Трампа за його позицію щодо російсько-української війни
*
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав США скасувати санкції проти країни, які блокують деякі оборонні закупівлі
*
Міністерство юстиції США готується подати антимонопольний позов проти компанії Visa, звинувачуючи її в антиконкурентній поведінці
*
Український тренер увійшов до складу команди НБА
У штабі Детройта працюватиме «Український потяг»
*
Канада розглядає слідом за США заборону автомобільного програмного забезпечення та апаратного забезпечення Китаю та Росії
Віце-прем'єр-міністр Канади "безумовно" піде на крок США щодо заборони апаратного та програмного забезпечення для транспортних засобів із Китаю чи Росії
*
США та Канада ведуть переговори щодо кордону з потенційно багатим на нафту дном Арктики. Сполучені Штати і Канада у вівторок заявили, що восени створять цільову групу для переговорів щодо морського кордону в Бофорті
*
Канада має найбільшу берегову лінію у світі, і для підтримки безпеки та суверенітету нашої країни важливо, щоб RCN був оснащений чудовими можливостями підводного спостереження. Нинішній флот підводних човнів класу «Вікторія» RCN планується вивести з експлуатації в середині 2030-х років. Таким чином, потрібні замінні судна, щоб Канада могла продовжувати виконувати свої оборонні цілі та підтримувати свій морський потенціал.
Служба державних послуг і закупівель Канади (PSPC) від імені Міністерства національної оборони (DND) надіслала запит на інформацію (RFI) зацікавленим сторонам галузі, щоб отримати додаткову інформацію про наявність підводних човнів, які зараз експлуатуються або виробляються. , а також здатність і потужність галузі побудувати та доставити до Канади до 12 підводних човнів.
На додаток до RFI, як частина цього процесу закупівель, Канада продовжує зустрічатися з офіційними особами країн-союзників і партнерів, а також компаній і військово-морських сил в Європі та Азії, які наразі будують або знаходяться в процесі будівництва підводних човнів, які можуть відповідати вимогам Канади. вимоги.
Заохочуємо респондентів надати свої перші відгуки до 18 листопада 2024 року. Ці відгуки також допоможуть інформувати процес закупівель.
Щоб уникнути будь-яких прогалин у можливостях канадських підводних човнів, Канада очікує укладення контракту до 2028 року з поставкою першого підводного човна на заміну не пізніше 2035 року. Ці зусилля є частиною плану Канади збільшити відношення витрат на оборону до валового внутрішнього продукту.
«Як арктична, атлантична та тихоокеанська нація з найдовшою у світі береговою лінією, Канаді потрібен новий флот підводних човнів. Придбання для Королівського флоту Канади до 12 підводних човнів із звичайним двигуном, здатних працювати під льодом, посилить здатність Канади виявляти та стримувати загрози на морі, контролювати наші морські підходи та проектувати потужність і ударні можливості далі від наших берегів. Ми з нетерпінням чекаємо співпраці з галузевими партнерами для реалізації цього важливого проекту на підтримку пріоритетів, викладених у документі «Наша Північ, сильна та вільна», – сказав міністр національної оборони Канади Білл Блер.
«Оскільки Арктика Канади стає все більш доступною, Канаді потрібні надійні морські можливості для підтримки безпеки нашої країни. Таким чином, ми прагнемо створювати більш спритну, краще оснащену армію, гарантуючи, що ці нові контракти принесуть користь нашим підприємствам, працівникам і канадцям. Закупівля нових підводних човнів для Королівського флоту Канади підвищить нашу здатність контролювати та виявляти загрози вздовж нашого узбережжя, а також захистити канадців», – заявив міністр державних послуг і закупівель країни Жан-Ів Дюкло.
Нинішній флот підводних човнів RCN залишатиметься в експлуатації до середини та кінця 2030-х років завдяки проекту модернізації класу Вікторія (VCM). RCN вимагає, щоб її перший новий підводний човен був поставлений до середини 2030-х років, щоб забезпечити перехід між класами без прогалин у можливостях. Канадський проект патрульної підводної човни був заснований у 2021 році, щоб своєчасно інформувати державні органи про потенційний клас заміни підводних човнів і уникнути будь-яких прогалин у можливостях канадських підводних човнів.
*
Ціни на природний газ у Канаді впали до дворічного мінімуму через заповнення сховищ
*
Консервативна партія Канади робить першу спробу посунути Джастіна Трюдо
Лідер консерваторів П'єр Пуальєвр має намір внести вотум недовіри в довгостроковій спробі провести вибори.
*
Канадець, якого утримували понад 1000 днів, описує «психологічні» тортури під час ув'язнення в Китаї
Майкл Ковріг, один із двох канадців, утримуваних у Китаї понад 1000 днів за звинуваченнями в шпигунстві
*
Екстремальна погода в Канаді спричинила страхові збитки на рекордні 5,7 мільярда доларів
Натиск чотирьох стихійних лих спричинив 7,1 мільярда канадських доларів (5,3 мільярда доларів) страхових збитків по всій Канаді лише за два місяці
*
Молодша міністерка МВС Британії Анджела Ігл заявила, що "в'їдливість" кандидата у президенти США Дональда Трампа допомогла зробити расизм у Великій Британії більш прийнятним
*
Німеччина і Франція закликають Брюссель укласти з урядом Британії "важливу" угоду про притулок і міграцію, яка б "відповідала" вимогам Європейського Союзу
*
Американський мільярдер Ден Фрідкін домовився про придбання футбольного клубу «Евертон», пише Bloomberg. За словами джерел, Фрідкін і власник «Евертона» Фархад Моширі минулими вихідними досягли угоди, поклавши кінець місяцям невизначеності для футбольної команди Ліверпуля.
Фрідкіну також належить італійський футбольний клуб «Рома», на початку року він вів переговори про купівлю «Евертона», але у липні вони зірвалися.
*
Впродовж 23 вересня у Великій Британії подекуди за 24 години випала місячна норма опадів, спричинивши повінь, а у Лондоні вода розмила футбольне поле
*
Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель після останньої серії ударів Ізраїлю по території Лівану, звідки діють бойовики угруповання "Хезболла", заявив, що ескалацію потрібно негайно зупинити
*
Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель - Росія намагається вивести з ладу енергетичну інфраструктуру України напередодні зими, щоб залишити її в темряві і холоді, тому західні союзники Києва повинні активізувати надання Україні засобів протиповітряної оборони
*
З 10 листопада на території Європейського Союзу почне працювати нова IT-система EES (Entry-Exit System): процедура в’їзду до країн ЄС для українців зміниться
*
Якщо хтось каже, що збирається заблокувати вступ України до Європейського Союзу, він тим самим вписується у політику кремлівського правителя Владіміра Путіна.
Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю Polsat News, передає Rzeczpospolita.
Польський президент заявив, що не хоче створювати точки напруги між Варшавою та Києвом
"Я намагався діяти таким чином, щоб не створювати точок напруги між Варшавою і Києвом, наскільки це можливо...Це було нелегко, тому що між нами є складні теми.
Але я також обговорював ці питання з президентом України, і найкращим прикладом цього була присутність президента в Луцьку, в річницю Волинської різанини", – сказав Дуда.
"В інтересах України також знайти порозуміння з нами з усіх складних питань, у тому числі історичних. Пам'ятаймо, що українці мають дуже багато проблем, пов'язаних з минулим Другої світової війни", – додав він.
Анджея Дуду запитали про заяву міністра оборони Владислава Косіняка-Камиша, який зазначив, що якщо питання Волині не буде вирішене між Варшавою та Києвом, то, на його думку, Україні немає місця в Європейському Союзі.
Дуда заявив, що Путін напав на Україну, щоб зупинити її інтеграцію в ЄС.
"Якщо хтось говорить у зв'язку з цим, що він збирається заблокувати доступ України до Європейського Союзу, то тим самим він вписується в політику Владіміра Путіна. Ну, я не знаю, чи це є наміром тих, хто зараз при владі", – зазначив президент Польщі.
"Я хотів би знати, що конкретно мають на увазі міністри, прем'єр-міністри, коли роблять такі заяви. Це складні питання, в тому числі і для самих українців, які треба враховувати, які роками замовчувалися", – додав він.
Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш влітку заявив, що Варшава не зможе погодитися на вступ України до ЄС доти, доки країни не завершать суперечки довкола подій на Волині у роки Другої світової війни.
Нещодавно стало відомо, що польське МЗС начебто планує використати євроінтеграційні прагнення України як інструмент тиску на Київ у найближчі місяці – зокрема в питаннях ексгумацій жертв Волинської трагедії.
*
У Франції з весни 2025 року почнуть контролювати, які особисті дані користувачів смартфонів збирають мобільні застосунки, зараз завершується перехідний період, який дали компаніям на підготовку
*
Згідно з опитуванням, значно більше громадян Німеччини довіряють кандидату у канцлери від найбільшої опозиційної сили Фрідріху Мерцу, ніж чинному канцлеру Олафу Шольцу
*
Федеральне управління кримінальних розслідувань Німеччини продовжує збільшувати кількість своїх охоронців через острах загрози для топполітиків
*
Уряд Іспанії у вівторок, 24 вересня, схвалив план, згідно з яким до 2030 року 81% електроенергії має надходити з відновлюваних джерел для досягнення кліматичних цілей
*
Міністри МЗС країн «Великої сімки» обговорять на полях саміту ООН постачання Україні далекобійних ракет
*
Поліція безпеки Естонії (KAPO) не виявила розкриття державних таємниць в інтерв'ю міністра оборони Ханно Певкура, у якому він розповідав про оборонні плани НАТО
*
У Литві збираються заборонити працівникам, які працюють з секретною інформацією, виїжджати до недружніх зарубіжних країн
*
Норвегії бракує ракет для усіх її винищувачів F-35
Якщо на Норвегію нападуть і винищувачам доведеться боротися в повітрі з ворожими винищувачами, ракет не вистачить, щоб озброїти всі літаки одночасно
*
Президент Фінляндії Александр Стубб розкритикував Міністерство закордонних справ за рішення щодо альянсу на підтримку України і дав зрозуміти, що в зовнішньополітичному керівництві Фінляндії існують розбіжності, пов'язані з цінностями
*
Із рекрутинговою компанією та експертами. Міноборони відновлює конкурси на посади керівників своїх підприємств
*
У Харкові росіяни поцілили авіабомбами по житлових будинках у чотирьох районах. Загинуло 3 особи, ще 28 – поранено
*
Підрозділи Головного управління розвідки Міністерства оборони звільнили від російських загарбників Вовчанський агрегатний завод
*
Україна веде переговори про отримання винищувачів Gripen та Eurofighter, заявив міністр оборони Рустем Умєров
*
Російська армія атакувала з безпілотника місто Берислав Херсонської області, внаслідок чого загинув чоловік, а жінка зазнала поранень
*
За попередньою інформацією, кордон України з Білорусі перетнув навчально-бойовий літак Як-130 ВПС РБ
*
Російські війська атакували житловий будинок у Херсоні, внаслідок чого зазнала поранень 66-річна жінка, в оселю якої влучив ворожий снаряд
*
У селищі Антонівка Херсонської області внаслідок атаки російського дрона госпіталізували 67-річного місцевого жителя
*
У Дніпровському районі Херсона через скидання вибухівки з російського безпілотника постраждав 57-річний чоловік
*
Російська армія вдарила з дрона по смт Кіндійка на Херсонщині, унаслідок чого поранено жінку
*
Російські військові вранці скинули на місто Костянтинівка Донецької області дві керовані авіабомби, внаслідок чого одна людина загинула та ще двоє зазнали поранень
*
Російські військові обстріляли село Станіслав Херсонської області, внаслідок чого зазнали поранень двоє людей, які перебували на вулиці
*
На Покровському напрямку було 30 ворожих атак, за добу на фронті - 143 боєзіткнення.
За його словами, противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетних удари із застосуванням трьох ракет, а також 72 авіаційні удари. Зокрема, скинув 113 керованих авіабомб.
Крім цього, здійснив 5097 артобстрілів, з них 162 із реактивних систем залпового вогню та задіяв для ураження 1464 дрони-камікадзе.
Лиховій зазначив, що на Харківському напрямку за минулу добу в районах населених пунктів Липці та Тихе відбулося два бойові зіткнення.
Сім боєзіткнень відбулось на Куп’янському напрямку. Сили оборони відбивали атаки росіян в районах Глушківки, Кучерівки, Колісниківки та Стельмахівки.
На Лиманському напрямку наші війська відбивали 19 атак противника в районах Чернещини, Дружелюбівки, Невського, Макіївки, Діброви, Торського та Дронівки.
На Сіверському напрямку Силами оборони зупинено одну атаку неподалік Федорівки.
Українські воїни відбили п’ять спроб загарбників просунутись поблизу Калинівки, Кліщіївки, Білої Гори та Предтечиного на Краматорському напрямку. Ситуація контрольована.
За підтримки штурмової авіації ворог 15 разів намагався просунутися вперед на Торецькому напрямку. Противник штурмував позиції наших оборонців в районах населених пунктів Дачного, Торецька та Неліпівки.
На Покровському напрямку відбулося 30 атак противника. Армія РФ намагалася просуватись в напрямку Воздвиженки, Маринівки, Миролюбівки, Новоторецького, Миколаївки, Новогродівки, Журавки, Красного Яру та Зеленого Поля.
Сили оборони продовжують стримувати ворога на Курахівському напрямку в районах населених пунктів Цукуриного, Георгіївки, Костянтинівки, Катеринівки та Українська, де окупанти 21 раз намагалися прорвати українські оборонні рубежі.
Неподалік Павлівки та Вугледару Донецької області на Времівському напрямку противник здійснив вісім спроб захопити наші позиції.
За минулу добу на Оріхівському напрямку противник проводив одну атаку поблизу населеного пункту Новоандріївка Запорізької області.
На Придніпровському напрямку ворог провів чотири невдалі штурми, отримавши відсіч відступив.
На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань росіян не виявлено.
За словами Лиховія, Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку, де за добу ворог застосував 11 авіаційних ударів, використавши при цьому 15 керованих авіабомб. Крім того, здійснив шість обстрілів з реактивних систем залпового вогню.
*
Міністерська група країн G7+ закликала світову спільноту активізувати підтримку енергетичного сектору України напередодні зими
*
Кабмін затвердив оновлені зобов’язання України перед МВФ
Кабінет Міністрів схвалив оновлений проєкт Листа про наміри уряду України і Національного банку України до Міжнародного валютного фонду та проєкт Меморандуму про економічну та фінансову політику. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні у вівторок, 24 вересня, повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.
За його словами, лист про наміри та Меморандум про економічну та фінансову політику містять заходи та умови, які реалізували та планують реалізувати і дотримуватись уряд України та НБУ протягом чотирирічного періоду дії Програми Механізму розширеного фінансування 2023−2027 років.
Також в ньому є плани щодо подальших заходів для впровадження структурних реформ, зокрема, в грошово-кредитному, податково-бюджетному і фінансовому секторах, спрямовані на поліпшення бізнес-клімату і посилення верховенства права та боротьбу з корупцією.
*
Нідерланди оголосили про новий пакет підтримки для України в розмірі 209,5 млн євро, який буде спрямований на відновлення критичної інфраструктури
*
Спецпосланник Франції з питань допомоги та відбудови України П’єр Гайльбронн анонсував виділення 60 млн євро на підтримку української енергетики до кінця цього року
*
Норвегія виділить 100 мільйонів крон (близько $9,5 млн) на продовження місії з евакуації важкопоранених українців для лікування у Європі
*
Національний банк України провів попередню оцінку системи BankID на відповідність вимогам європейського регламенту eIDAS щодо схем електронної ідентифікації із середнім (substantial) рівнем довіри
*
НБУ - Чистий прибуток платоспроможних банків України за січень-серпень 2024 року становив 106,1 млрд грн
*
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) АТ "Ощадбанк" в іноземній валюті до "CCC", в національній валюті - до "CCC+" та рейтинг стійкості банку - до рівня "ССС"
*
Українська інвестиційна група Roosh інвестувала $250 000 в американський EdTech-стартап Highfive
Команда розробляє рішення, яке змінює підхід до управління поведінкою учнів
*
Заснований українцями стартап IN1, який створює продукт для управління фінансами, залучив $6 млн
Команда залучила кошти від приватних інвесторів в рамках seed-раунду
*
У серпні підприємці отримали кредити на понад 2 мільярди
*
YouControl: Кількість зареєстрованих ФОПів улітку зменшилася на 19,8%
*
У Міністерстві фінансів очікують на скорочення державного боргу у 2025 році зі 100,5% до 97% ВВП
*
Мінфін наблизився до граничних можливостей із залучення ОВДП – Марченко
*
Мінфін залучив 17,78 млрд грн від продажу облігацій
Міністерство розмістило 5 серій облігацій
*
Мінфін обмежує залучення ОВДП у 2025 році через граничні можливості внутрішнього ринку
Уряд планує отримати лише 17 млрд грн чистими від ОВДП, оскільки боргове навантаження досягло критичного рівня
*
Загальний ресурс Державного бюджету України на фінансування публічних інвестиційних проєктів у 2025 році становить 256,1 млрд грн
*
Кабінет міністрів України вніс зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для створення містобудівного кадастру на державному рівні
*
У Міністерстві фінансів вважають, що відновлення асигнувань на Дорожній фонд сприятиме фінансуванню ремонту доріг та погашенню попередніх боргів
*
Уряд вводить часткову компенсацію за купівлю енергообладнання і техніки для розмінування
Уряд ухвалив рішення про реалізацію експериментального проєкту, який передбачає часткову компенсацію вартості техніки та обладнання вітчизняного виробництва в межах платформи «Зроблено в Україні»
*
Скорочення видатків на Мінсоцполітики у бюджеті на 2025 рік стосується лише трансферу операційного фонду, а видатки на соцвиплати залишаться незмінними
*
Глава Мінфіну - У Міністерстві фінансів не прогнозують перебоїв із соціальними виплатами упродовж 2025 року, адже це - один із пріоритетів державного бюджету
*
У 2024 році мінімальну зарплату було збільшено до 8000 гривень, але у 2025 році її розмір залишиться без змін протягом усього року
*
У цьогорічному держбюджеті та в проєкті державного бюджету на 2025 рік передбачено достатньо коштів для виплат українським захисникам
*
В Україну почали завозити картоплю у розпал збирання врожаю
У вересні 2024 року Україна розпочала імпорт картоплі з Польщі та Литви
*
Болгарський міністр заявив, що Європейська комісія повинна заборонити імпорт яєць походженням з України до Болгарії
*
Фермери Іспанії вимагають встановити контроль над ввезенням зерна з України
*
Миколаївські аграрії через спеку отримали урожай овочів на третину менше прогнозованого, тому очікувати зниження цін на цю продукцію не варто
*
АТ "Укрзалізниця" і Польська державна залізниця домовилися розвивати інтермодальні залізничні маршрути між Азією та Європою
*
Київ і Варшава домовилися про тісну співпрацю у спільній протидії російській агресії, відбудові Україні, та мобілізації міжнародної допомоги для допомоги Україні
*
На Івано-Франківщині з’явиться новий індустріальний парк
"Калуш Продакшен" включили до Реєстру індустріальних (промислових) парків
*
Novus вперше випустить корпоративні облігації на 400 млн грн
*
Sense Bank реструктуризував «Нібулону» кредит на $27,6 млн
Реструктуризація підтримує платоспроможність найбільшого зернотрейдера України, сприяючи відновленню експортного потенціалу
*
Elementum Energy планує побудувати в Україні 400 МВт вітрової генерації
*
Компанія-виробник електроенергії з ВДЕ "Грін Енерджі Токмак" позивається у суді до Російської Федерації про стягнення майнової шкоди в $63 млн
*
Національна комісія, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), змінила порядок формування ціни електроенергії для споживачів постачальника "останньої надії" (ПОН) у бік її збільшення
*
Власники високоефективної когенерації зможуть отримати гарантії походження е/е
Кабмін затвердив відповідний порядок
*
Вартість транзиту газу з 2025 року знизиться
Регулятор ухвалив рішення щодо стимулювального тарифоутворення
*
Упродовж 23 вересня через обстріли і бойові дії були знеструмлення у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Полтавській, Сумській, Харківській та Херсонській областях
*
Уламки збитих російських ударних дронів пошкодили енергетичну інфраструктуру у Полтавській області, через що без світла залишились 20 населених пунктів, також пошкоджені приватні будинки
*
У вівторок, 24 вересня, запланований імпорт електроенергії із сусідніх країн до України становить 17 429 МВт-год., експорт не здійснюється
*
ФДМУ скасував аукціон з продажу Білгород-Дністровського порту. Сумарно було зроблено уже 11 його спроб продати
*
Держгеонадра провели аукціони з продажу дозволів на користування надрами, за яким "Укргазвидобування" перемогла ліцензію на вуглеводневе родовище, запропонувавши 1 млрд грн
*
ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» через зміну кон’юнктури на світових ринках, зменшення внутрішнього ринку та зростання цін на електроенергію планує скоротити виробництво у жовтні - грудні 2024 року
*
«Дарниця» перемогла у номінації «Експортер року» на Євразійському фармацевтичному саміті
Переможців обирало експертне журі на основі поданих анкет та глибокого аналізу діяльності номінантів
*
Промислова інфляція у серпні сповільнилася до 2,2% - Держстат
Індекс цін виробників промислової продукції у серпні становив 2,2%, цей же показник рік до року сповільнився до 31,2%.
*
Обсяг нарахованих коштів за програмою "Національний кешбек" на 23 вересня становив 23,6 млн грн для 663 тис. зареєстрованих користувачів
*
UGB (Укргазбанк) видав перший в Україні кредит для підтримки ветеранів за програмою ЄБРР
*
Шість громад Рівненської, Тернопільської та Київської областей підписали меморандум про відновлення пошкоджених росіянами об'єктів у прикордонних населених пунктах Сумської області
*
Понад 800 жителів Миколаївщини отримали компенсацію за знищене через російські обстріли майно на загальну суму 1 млрд 60 млн грн
*
Уряд вирішив, як відновлюватиме освіту на деокупованих територіях
Затверджено план заходів на 2024–2027 роки
*
Працівники ДБР скерували до суду обвинувальний акт стосовно сімох посадовців та службових осіб ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" - справа на 370 млн грн
*
Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що ситуація навколо Курської АЕС залишається серйозною, але його агентство не планує розміщувати там постійну місію. Він висловив сподівання, що не буде потреби повертатися на станцію
*
Китайський економіст Чжу Хенпен зник після критики Сі Цзіньпіна, повідомляє WSJ. Як повідомляється, він прокоментував мляву економіку Китаю
*
У місті Кам’янськ-Шахтинський Ростовської області РФ у ніч проти 23 вересня був атакований хімічний комбінат «Кам’янський», який, серед іншого, виробляє паливо для ракет
*
Росія тримає у Чорному морі підводний човен для охорони бази в Новоросійську - Плетенчук
*
У Чорному морі перебуває один ворожий корабель, що не є носієм крилатих ракет
*******
Всі, всі, всі на корабель
*
Фонд "Іннотех XXI", який займається реставрацією храмів, планує випустити на російський ринок "православний месенджер" "Зосима"
*
Центральний банк Китаю оприлюднив широкий пакет заходів монетарного стимулювання для відродження другої за величиною економіки світу
*
Республіка Росії Дагестан закликала до посилення заходів проти криптовалютних майнерів, які спричиняють перебої з електроенергією та намагаються обійти закон, будуючи майнінгові установки під землею
*
Україна вважає Китай найбільшою проблемою через те, що більшість компонентів у російській зброї на полі бою в Україні китайського виробництва - Росія отримує 60% компонентів для зброї з Китаю
*
Російський уряд очікує зниження доходів від нафти та газу протягом наступних трьох років через падіння цін на енергоресурси та м’якший податковий режим для компанії "Газпром"
*
Прем'єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті поклав на Сербію відповідальність за збройний напад у селі Баньска, що на півночі країни, у вересні 2023 року, назвавши його спробою анексії з боку Белграда
*
Президент Сербії Александар Вучич нагородив членів російської делегації в ООН за непідтримку "антисербської" резолюції про визначення 11 липня Міжнародним днем роздумів і вшанування пам'яті жертв геноциду 1995 року в Сребрениці
*
Німецький бізнесмен і депутат від популістської партії "Альтернатива для Німеччини" Йорг Дорнау регулярно залучав білорусів, засуджених за політичними статтями, для робіт на своїй цибулевій плантації
*
Четверо людей заарештували на південному заході Німеччини за підозрою в контрабанді людей
*
Прокуратура Швеції звинуватила спецслужби Ірану в тому, що у 2023 році вони зламали SMS-оператора з метою розсилки повідомлень, які закликали людей помститися протестувальникам, які спалили Коран
*
У німецькій землі Бранденбург на перших шпальтах газет з'явилася інформація про акт на расовому ґрунті: тамтешній притулок для біженців був обмазаний свинячою кров'ю
*
Журналісти Sky News вирушили до Грузії, де розкрили складну, але відточену систему, призначену для ввезення автомобілів до Росії, незважаючи на те, що їхній імпорт заборонений санкційними режимами Великої Британії та ЄС
*
Федеральний суд в Аргентині постановив «негайно» заарештувати президента Венесуели Ніколаса Мадуро і міністра внутрішніх справ Діосдадо Кабельо за ймовірні злочини проти людяності, скоєні проти дисидентів
*
Китай у вівторок вранці здійснив запуск із морської платформи у Жовтому морі космічної ракети-носія «Цзєлун-3» (Smart Dragon-3) із вісьмома супутниками
*
ISW - Кремль продовжує публічно сигналізувати про свою незацікавленість у будь-якому мирному врегулюванні війни, окрім повної капітуляції українського уряду та знищення української держави
*
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив своєму ліванському колезі Абдаллі Рашиду Бухабібу, що Китай твердо підтримує і завжди підтримуватиме Ліван у захисті його суверенітету та безпеки
*
Уряд Японії дуже стурбований різким збільшенням кількості порушень повітряного простору країни військовими літаками Китаю і Росії, а також іншою військовою активністю цих двох країн навколо японських островів
*
Російська Держдума ухвалила одразу у другому та третьому читаннях законопроєкт, що дозволяє укладати контракти про проходження військової служби з обвинуваченими на етапі судового провадження
*
Доходи РФ від нафти впали до найнижчого рівня за вісім місяців
*
TikTok закриває свій музичний стрімінговий бізнес. Він роками намагався конкурувати зі Spotify і Apple
*
Фондові ринки КНР зростають на тлі рішень Народного банку Китаю
Центральний банк Китаю оголосив про зниження ставок і резервних вимог, запроваджуючи заходи для підтримки ринку нерухомості та акцій
*
Лукашенко доручив готувати Білорусь до війни
*
Найбільші західні банки спіймали на платежах для Пригожина в обхід санкцій
Банки JPMorgan Chase та HSBC проводили платежі для африканських компаній, підконтрольних Євгену Пригожину та його ПВК «Вагнер». Як показує витік документів, які отримав та проаналізував вашингтонський Центр передових оборонних досліджень (C4ADS), підставні компанії купували у Китаї обладнання для розробки природних ресурсів, оплачуючи його через західні банки.
Пригожин будував бізнес ПВК в Африці за двома напрямками: її найманці надавали військові послуги владі низки країн, передусім військовим хунтам, і отримували у користування вигідні підприємства, переважно розробки корисних копалин, включаючи золото. Діяльність ПВК в Африці, згідно з заявою США, супроводжувалася «масовими стратами, згвалтуваннями, викраденнями дітей та іншими жорстокими діями щодо безневинних людей».
Пригожин потрапив під американські санкції у грудні 2016 р., а «Вагнер» — у червні 2017 р. за їхню допомогу сепаратистам в Україні.
Як свідчать документи, що опинилися у C4ADS, у серпні 2017 р. «Вагнер» використав суданську компанію Meroe Gold для закупівлі гірничодобувного обладнання у китайської Henan Liming. Платіж за нього на $688 460 було відправлено з Blue Nile Mashreg Bank (один з найбільших банків Судану), JPMorgan Chase у Нью-Йорку, а звідти — до China CITIC Bank у Гонконгу.
У вересні того ж року Meroe Gold сплатила китайській AGG Power Technology $79 915 генератори та запасні частини. Гроші знову пройшли через JPMorgan Chase, а потім прийшли до гонконгського Hang Seng Bank, що входить до групи HSBC.
JPMorgan Chase – найбільший банк США, а HSBC – Великобританії. Meroe Gold була включена до списку санкцій США тільки в 2020 р., але в 2017 р. в ньому вже були Пригожин і «Вагнер», вказує дослідницький центр.
Разом з Meroe Gold у 2020 р. під обмеження потрапила російська компанія «М Інвест», яку контролює Пригожин. Вона, як вважають у США, була прикриттям для дій Міністерства оборони РФ і відповідала за розробку планів екс-президента Судану Омара аль-Башира щодо придушення виступів прихильників демократичних реформ. Один з росіян, які тоді ж потрапили під санкції, Михайло Потєпкін, був регіональним директором «М Інвест» і Meroe Gold у Судані.
Підконтрольні «Вагнеру» компанії мали й інші платежі через американські банки, зазначає C4ADS:
У цих випадках легальні фінансові установи сприяли, хай і мимоволі, переміщенню коштів, що забезпечувало операції ПВК «Вагнер» на континенті на ранньому етапі її діяльності.
У JPMorgan повідомили Financial Times, що не виявили «записів, які відповідають цим транзакціям». У HSBC відмовилися від коментарів, але зазначили, що банк «докладає дуже серйозних зусиль у боротьбі з фінансовими злочинами».
Щоб обійти перепони та побудувати бізнес в Африці, «Вагнер» вміло і часто непомітно вбудовувався у міжнародну економічну та транспортну системи, зазначає C4ADS. Його діяльність у сфері безпеки та видобутку корисних копалин у Судані та Центральної Африканської Республіки велася «на стику законних та незаконних систем». «Щоб полегшити експлуатацію природних ресурсів на ранніх етапах, організація, яка перебуває під міжнародними санкціями, покладалася на мережі посередників — банків та транспортних компаній, які забезпечували зв'язок із міжнародною економічною системою», — йдеться у звіті.
*
Помічник Путіна закликав скоротити час навчання у школах та вишах
*
У росіян виявили сплеск інтересу до астрології, нумерології та ворожінь
*
Мінфін РФ планує збільшити внутрішні запозичення у 2025 р. до 4,8 трлн руб.
*
ПРОГНОЗ - Нафтогазові доходи бюджету РФ у вересні повторять результат серпня - 0,78 трлн руб - розрахунок Рейтер
*
«Сили ЗСУ під загрозою оточення». Z-канали повідомили про початок штурму Вугледару
*
В Африці заарештували колишнього піарника Пригожина та двох «соціологів»
*
РФ наростить витрати бюджету в 2025 р. до 41,5 трлн руб.
*
У Росії збільшилася кількість активних споживачів горілки
*
У Ростовській області спалахнув склад лісоматеріалів після удару дрону
*
У Росії різко подорожчає риба через рекордно низький за 20 років вилов
*
Російський військовий корабель відкрив вогонь по норвезькому судну в Арктиці
*
Уряд пустить "під ніж" витрати на пенсії, щоб сплатити війну
*
Президент Ірану засудив вторгнення Росії до України та заявив про готовність до переговорів із Заходом
Іран прагне переговорів із Заходом у зв'язку зі звинуваченнями в постачанні Росії балістичних ракет, заявив новий іранський президент Масуд Пезешкіан. Він зазначив, що Тегеран не постачав Москві ці боєприпаси, а також повідомив, що іранська сторона ніколи не підтримувала російську агресію проти України.
«Ми готові сісти з європейцями та американцями за стіл переговорів. Ми ніколи не схвалювали російську агресію проти України», - заявив іранський президент журналістам під час своєї участі в Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку (його слова наводить Alarabiya).
Висловлювання Пезешкіана вже прокоментували у Кремлі. Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що Москва продовжить роз'яснювати Тегерану свою позицію щодо вторгнення в Україну. "Це суверенна позиція Ірану", - підкреслив водночас Пєсков.
6 вересня The Wall Street Journal повідомило, що Іран передав Росії кілька сотень балістичних ракет малої дальності. Згідно з інформацією The Times, йдеться про 200 ракет Fateh-360, які були доставлені в один з каспійських портів 4 вересня. Ахмад Бахшаєш Ардестані, член іранського парламенту та комітету з національної безпеки та зовнішньої політики, підтвердив постачання. Він зазначив, що Тегеран змушений обмінювати ракети на сою та пшеницю. За його словами, Іран вже передає ракети «Хезболлі», ХАМАСу та «Хашд аш-Шаабі», тому не бачить проблеми у їхніх постачаннях Росії.
Європейські чиновники, які розмовляли з Bloomberg на умовах анонімності, повідомили, що США та Великобританія підозрюють: в обмін на іранські балістичні ракети РФ могла передати Ірану ядерні технології.
За передачу ракет США та Європа ввели нові санкції проти Ірану, торкнувшись іранських компаній та фізичних осіб, які беруть участь у військових постачаннях, а також авіакомпанію Iran Air.
21 вересня стало відомо, що Іран, передавши Росії ракети Fateh-360, не надав мобільних пускових установок, необхідних для їх запуску. Експерти, опитані Reuters, вважають, що Тегеран у такий спосіб намагається залишити собі простір для маневру у переговорах із західними країнами з питань «зниження напруженості».
Військова співпраця між Іраном та Росією помітно посилилася з початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року. Іран почав постачання безпілотників «Шахед», а потім на території Росії було збудовано завод для їх виробництва. Навесні 2023 року розвідка США повідомила про секретну угоду, за якою Росія зобов'язалася постачати Ірану уран для створення ядерної зброї.
Пезешкіан був єдиним кандидатом від реформаторів на виборах президента Ірану. На відміну від інших кандидатів, чиї програми продовжують політику попереднього президента Ебрахіма Раїсі, який загинув у травні під час аварії вертольота, Пезешкіан відкрито критикував владу, виступав за покращення відносин із США та підтримував свободу жінок, включаючи відмову від обов'язкового носіння хіджабу. Пезешкіан, зокрема, критикував скоєне 2022 року співробітниками поліції вбивство іранської дівчини Махси Аміні, затриманої за непокриту голову. Те, що трапилося, він називав неприйнятним і вимагав прозорого розслідування.
*
Кремль про удари Ізраїлю по Лівану: Це загрожує повною дестабілізацією регіону
*
ЦБ констатував, що росіяни стали гірше обслуговувати кредити
*
Банки відмовилися купувати у росіян старі та пом'яті долари
*
Росія почала застосовувати китайські бронемашини в Україні
*
У Росії введуть штрафи за пропаганду "чайлдфрі" до 5 млн руб
*
Росіян можуть почати садити у в'язницю за неповагу до суду та образу суддів
*
Росіян почнуть садити на 2 роки за образу чиновників в інтернеті
*
Путін призначить донбаського сепаратиста Жогу своїм повпредом на Уралі
*
Тихої ночі та скорішої Перемоги нам всім