"Війна - 09.10.2022" - Костянтин Машовець

"Війна - 09.10.2022" - Костянтин Машовець

Поточні новини...

1. Дві доби тому командування військ противника на Сватівсько - Старобільскому напрямку прийняло рішення покращити тактичне становище своїх військ в районі Кремінна - Рубіжне задля створення сприятливих умов оборони вказаного району. З цією метою, противник сформував ударну тактичну групу північно-західніше Кремінною та атакував позиції передових підроздлів ЗСУ, які просунулись до цього моменту в р-ну н.п. Терни...

Силами 6-го "штурмового загону" (шз) пвк вагнер (загалом, до 110-120 осіб), який складається із ув'язнених виправних установ Ленінградської обл. (рф), що виявили бажання взяти участь у російсько-українській війні, атакували позиції ЗСУ по загальній дирекції Кремінна - Терни, маючи найближчу задачу - зайняти с. Терни та утримати над ним контроль з метою дезорганізації оперативної побудови угрупування СОУ, розгорнутого для наступу на Кремінну...

В подальшому, противник намагався наростити зусилля по цьому напрямку й ввів у бій наступні сили та засоби:

- до "посиленої роти" зі складу БТГр 752-го мсп 3-ї мсд 20-ї ЗВА

- 13-й загін БАРС "Кубань" (до двох взводів)

- рота 119-го стрілецького полка мобілізаційного резерва 2-го АК

Атаки\штурмові дії противника здійснювались переважно без застосування бронетехніки, але під прикриттям та використанням посиленого мінометно-артилерійського вогню. Внаслідок боїв, противник поніс втрати та був вимушений відійти на вихідні рубежі... Наразі, противник здійснює перегрупування своїх сил та засобів в районі Червонопопівка - Житлівка та ймовірно готується до відновлення контр-атакуючих дій у напрямку на с. Терни, або у напрямку на с. Ямполівка, с. Зарічне.

В результаті цих боїв у полон до підрозділів ЗСУ потрапили такі цікаві персонажи, як...

ПЕРХІН Дмитро Ігорович, 1977 р.н.. громадянин рф, засуджений, виправна колонія № 5 (рос.) “Металострой” м. САНКТ-ПЕТЕРБУРГ, взтий у полон 07.10.2022 східніше н.п. ТЕРНИ.

Після прибуття до виправного закладу представників ПВК “Вагнер” дав згоду на участь у бойових діях та в складу групи з 47 осіб (загалом, у колонії перебуває 880 осіб) був зарахований до 6-го шз ПВК “Вагнер” (110 осіб, всі з Ленінградської обл.).

У район виконання завдання (напрямок - КРЕМІННА - с.ТЕРНИ) прибули групою у 96 осіб, озброєння АК, РПК, ПК та РПГ (відповідно до штату мсвідд.). Завдання – взяття під контроль с.ТЕРНИ для подальшої передачі іншому підрозділу зі складу сформованого угруповання.

Наступальні дії здійснювали двома групами по 40-45 осіб з розвідувальними групами попереду. Внаслідок передчасного виявлення українськими спостережними постами в ході висування на рубіж переходу в атаку та послідуючого вогневого ураження з позицій ЗСУ, понесли втрати у особовому складі й до 30% підрозділу втратили боєздатність...

За словами полоненого, у цей же район командування військ противника перекидає ще один шз, сформований пвк вагнер зі складу "наших людей" (осіб, що відбували покарання у виправних установах Ленінградської області), загальною кількістю до 100 осіб... приблизно третина особового складу загону "цілком вмотивована та має дійсне бажання примати участь у бойових діях".

2. За самими обережними оцінками, командування військ противника сформувало на Сватівському напрямку ("північне" тактичне угрупування) та Рубіжансько - Сєверодонецькому ("південне" тактичне угрупування, р-н с. Кремінна) достатньо потужне угрупування сил та засобів зі складу 2-ї , 41-ї, 20-ї ЗВА та 1-ї гв. ТА, підрозділів 18-ї мсд 11-го АК, а також окремих сил, принаймні, однієї бригади СпП.

Окрім них, до складу угрупування увійшли:

- до 2-х батальйонів 4-ї омсбр 2-го АК

- до 4-х "стрілецьких батальонів" зі складу 2-х сп "мобілізаційного резерву"

- 6 загонів "регіональних добровольців рф" за системою БАРС\фснгрф - насправді, загальна чисельність цих "підрозділів" не перевищує 1-1.5 батальону

- до 7-и омсб ТрО так званої лнр\осб мобрезерву

Всього у "першій лінії" противником розгорнуту до 10-11 БТГр, з яких лише половина відповідає рівню "батальйонна"...переважно це скоріше "посилені роти", або у кращому випадку - 2 роти, зведених з 3-х...

У найближчому тактичному резерві знаходиться ще 6-7 БТГр, третина з яких скоріше - "стрілецькі", ніж "мотострілецькі" чи "танкові". Й ще, 4-5 БТГр, перебувають "на відновленні" (а значить, мають кількість о\с та основних типів ОВТ максимум - до 40-60% від штатної\ кількості).

Загалом, разом із "тиловими районами" у Бєлгородській області, це:

- до 220-225 танків (приблизно, до 2\3 знаходяться у працездатному стані), але є "альтернативні" данні, що їх кількість не перевищує 120-124 одиниць (наприклад, у більшості підрозділів 1-ї гв. ТА, втрати танків становлять більше половини від штатної чисельності).

- до 340-345 ББМ (близько 65-70% у працездатному стані)

- до 148-и одиниць ствольної арти

- до 110-112 одиниць реактивної арти...

Це, приблизно 26-27 тисяч осіб, здатних до участі у бойових діях високої інтенсивності... зразу, й ще приблизно до 2500 - 3000 осіб "умовно" у резерві...

3. На Волинському та Поліському операційних напрямках ознак формування наступальних угруповань військ противника не виявлено. Визначені підрозділи зс білорусі виконують завдання, щодо "охорони та оборони державного кордону білорусі" у прикордоних з Україною районах.

Станом на 8.10.2022 р. вздовж ДКУ розгорнуто 6 БТГр зс рб, зокрема:

- 1-а БТГр зі складу 11-ї омбр /СЛОНІМ/,

- 1-а БТГр зі складу 103-ї опдбр /ВІТЕБСЬК/,

- 4-и БТГр (одна з яких, ймовірно, танкова) 6-ї омбр /ГРОДНО/

Окрім цього в прикордонні з Україною розгорнута, принаймні, 1 "зведена тактична група" (загін) 5-ї обр СпП (МАР’ЇНА ГОРКА), а також ППУ цієї бригади.

 Розгорнутий артилерійський компнент представлений, наступними силами та засобами:

- до 2-х сабатр (ІВАНОВА СЛОБОДА, Гомельська обл.),

- до 2-х сабатр (ТОНЕЖ, Гомельська обл.) т

- до 1-ї габатр “Мста-Б” (ВІДІБОР, Брестська обл.).