"Війна - 16.08.2022" - Костянтин Машовець

"Війна - 16.08.2022" - Костянтин Машовець

Командування військ противника почало "переформатування" своїх угрупувань на Харьківському та Слов'янському напрямках. У цьому контексті дві характерні інформації:

- продовжується "розстаскування" 144-ї мсд на "проблемні" ділянки...

- недосформований 3-й АК вже отримав наказ, щодо свого переміщення на окуповані території України для оперативного розгортання на визначеному напрямку.

Доброго дня вам, шановні читачи...

та з новою, вас, бавовною...!!!

1. Одна мотострілецька БТГр (вірогідно, зі складу 254-го мсп 144-ї мсд) та 2 артилерійських дивізіону 856-го сап-у 144-ї мсд розгортаються південіше Ізюму, у готовності бути задіяними по напрямку на Дмитрівку , або на ділянці Бражківка - Суліговка. Серед особового складу "новоприбулих" підрозіділв точаться вперті плітки про "скорий наступ у на Слов'янськ". Скоріше за все, їх розповсюджує їхне командування з метою "підтримки морального духу та підвищення рівня мотивації" особового складу.

Протягом минулої доби противник намагався знову просунутись в напрямку на Долину та Богородічне, діючи окремими штурмовими групами, підсиленими бронетехнікою. Однак, знову зазнав невдачі та був вимушений відійти на вихідні рубежі в районі Тихоцького та Сухої Кам'янки.

По суті, підрозділи 3-ї мсд 20-ї ЗВА (БТГР-и 752-го та 252-го мсп), які намагаються відновити втрачені позиції по рубежу Долина - Богородічне, займаються ідіотизмом - поступово знекровлюються у безрезультативних лобових атаках протягом вже тиждня... Навіть не дивлячись на той факт, що вони підсилені залишками двох танкових БТГр зі складу 12-го тп 4-ї тд 1-ї гв. ТА та 1-го тп 2-ї мсд той же 1-ї гв. ТА, їм ніхера не вдається просунутись до своїх старих позицій.

Після того, як передові підрозділи ЗСУ, які тут оперують відкинули їх й від Долини і з під Богородічного, сенс цих атак, взагалі був втрачений, адже ні в районі Пришибда, ні в районі Тет'янівки противнику "стрибнути" за Сіверський Донець не вдалося...

2. На Бахмутському та Сіверському напрямках, а також в районі Волновахи та Донецька, судячи зі всього, командування військ противника передбачає можливість нанесення ЗСУ високоточних і масованих артилерійських та ракетних ударів по місцям зосередження та розгортання угрупувань своїх військ. Принаймні вже другу доби відзначається суттєве нарощування ним системи ППО в цих районах, а також систем РЄБ для придушення каналів управління ракетною зброєю, зокрема:

- район Ірміно - до зрдн ЗРК "Бук- М3"

- район південо-східніше Берестове до 3-х одиниць ЗРК "Тор-М1"

- район Лоскутівка (південно-західніше Лисичанська) - зрбтр ЗРК "Бук- М2"

- східніше с. Спірне - до 2-х СВУ ЗРК "Бук-М2"

- Рівнопіль - зрбтр ЗРК С-300В із засобами управління зрдн

- Старомлинівка - зрбтр ЗРК "Тор-М2"

- район с. Колоски - до зрдн ЗРК С-300В

- в районі Лоскутівка - Підлісне - Рай-Олександрівка, судячи зі всього розгорнута станція комплексу ведення радіорозвідки та подавлення каналів супутнікового зв'язку типу "Борисоглебск -2М". Принаймні, там була зафіксована технічна позиція цієї станції.

В свою чергу противник намагається активно завадити нанесенню вогневого ураження по позиціям своїх сил і засобів також й дальнобійними артилерійскими засобами ЗСУ. В районі н.п Ясинівка (Донецька обл.) та Новозванівка (Луганська обл.) противник розгорнув РЛК розвідки та контролю артилерійської стрільби типу "Зоопарк-1".

Загалом, з технологічною точки зору... все це виглядає достатньо дивно. Тому що в реальності перехопити керовані боеприпаси типу GMLRS (в модифікаціях М-30, або М-31) до РСЗВ M142 HIMARS, які активно використовують ЗСУ для такого роду ударів, навряд чи взагалі можливо... Я вже не кажу про керовані артилерійськи снаряди до 155-мм гаубиць M982 Excalibur... У цьому сенсі, російському командуванню залишається, хіба що із сачками задля полювання на метеликів, бігати навколо місць та районів зосередження своїх військ...

3. На Херсонсько - Бериславському плацдармі командування військ противника продовжує вживати різноманітні заходи із перегрупування своїх сил та засобів з метою утримання своїх позицій на Херсонському та Бериславському напрямках. В тому числі, за рахунок підсилення окремих ділянок фронту додатковими підрозділами та ущільнення своїх бойових порядків.

Кілька днів тому, мотострілецька БТГр (із танковою ротою) 64-ї мсбр зі складу 35-ї ЗВА (ага, та сама) була доправлена на плацдарм (я так розумію, це зайняло у російського командування - незвично більше часу ніж зазвичай, бо довелося таскати через Дніпро паромами та понтонами в р-ні с. Львове). Вже вчора ці "ХероЇ" Бучі були зафіксовані на марші південіше с.Високе. Треба розуміти, ця БТГр висувалась десь в район північно-східніше Снігурівки.

В рамках цих же прагнень, в районі смт Чаплинка, де розташований ТПУ угрупування військ "Юг" та передовий аеродром підскока АА російських військ, противник продовжує зосереджувати задля збільшення рівня оперативності та інтенсивності вогневого впливу по передовим підрозділам ЗСУ на Херсонському напрямку чисельність своєї АА. Зокрема, на аеродромі зосереджено до 1 ланки ударних вертольотів типу Ка-52 (3 одиниці), до 1 ланки ударних вертольотів типу Ми-28 (3 одиниці), 2 вертольота вогневої підтримки типу Ми-24\35, до 5-и одиниць вертольотів типу Мі-8\17.

І на останок, про деяки деталі щодо кримської бавовни в р-ні Джанкою. Так ось, десь за 2 дні до того, як там знову "немножко покурили", на залізничній станції Азовське, де власне й трапився цей "прикрий недопалковий випадок", противником було зосереджено не тільки значну кількість артилерійських боеприпасів, а й в значні кількості самі "стволи"... а саме:

- до 4-х СГ типу 2С7 "Пион"

- до 9-и 152-мм САУ типу 2С19 "Мста-С"

- до 6-и одиниць 152-мм САУ типу 2С3 "Акация"

- до 6-и одиниць 122-мм РСЗВ БМ-21 "Град"

- 2 одиниці дивізіонних ППРУ

- 2 БМП

- до 10 одиниць вантажного та спеціального транспорту.

Погодьтеся, всю цю артилерійську "красоту" не можливо було залишити без уваги. Тим більше, що, судячи зі всього, вона готувалася найближчим часом "вибути до місця призначення". По суті, пара "бичків" (недопалків), скажимо так, достатньо суттєво знизили рівень бойових спроможностей цієї "збродної" артилерійської групи противника... Що, в свою чергу, не може не відбитися достатньо позитивно на ситуації в Південій операційній зоні, на одному зь напрямків чи на одній з ділянок фронту.

Ну а суттєві пошкодження самої залізниці та залізничної силової підстанції на основній тиловій магістралі противника в Південій операційній зоні, вже пішло як додатковий бонус...

4. "Страшный и ужасный" недоформований 3-й АК зс рф отримав наказ, починаючи з 20-го серпня розпочати завантаження та відправку своїх частин та з'єднань на "украинский фронт"... безпосередньо, з місць свого формування та проведення бойового злагодження (полігони та навчальні лагері у с Муліно, Луга, Тоцьке)...

Для загального розуміння що це таке взагалі...

- до перевезення залізничним транспортом заплановано 3954 одиниці озброєння, віськової та спеціальної техніки.

- з них 697 одиниць бронетанкового озброєння

- 1780 одиниць автомобільної техніки

- 537 одиниць техніки служби РАО

- 309 одиниць техники зв'язку та АСУ

- 10 одиниць техники служби РХБЗ

- 309 одиниць інженерної техніки

- 434 одиниці техники служби тилу

Командир корпусу - генерал-майор В.А. Белявский, який до цього "отлично себя зарекомендовал" на посаді першого заступника - начальника штабу 68-го АК Східного ВО.

Нагадую, що цей корпус вважається СТРАТЕГІЧНИМ резервом. Наказ на його застосування має право віддати тільки гш зс рф.

Таким чином, можемо констатувати, що " в діло" пішли як оперативні резерви, штибу 144-ї мсд, так й стратегічні у вигляді 3-го АК... судячи зі всього, у них дійсно... "шото пошло не так"...