"Війна - 21.01.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 21.01.2023" - Костянтин Машовець

Основу угрупування військ (УВ) противника на Запорізькому напрямку складають війська 58-ї загальновійськової армії Південного воєнного округу (Півд.ВО) зс рф. А саме, двох її з'єднань - 19-ї та 42-ї мсд.

- 19-а мсд (по 2 - 3-и БТГр у складі 2-х зведених полкових тактичних груп від 429-го та 503-го мсп) + 1 зведений батальйон 4-ї військової бази

- 42-а мсд діє на цьому напрямку у складі 3-х тактичних зведених полкових груп, які складаються по 2-3 батальйону відповідно 70-го мсп, 71-го мсп та 78-го окремого мтрп СпП "Ахмат - Север". Ще 1 батальйон 291-го мсп - у резерві.

Окрім цього, тут також оперують підрозділи 1430-го мсп територіальних військ (ТрВ), а також зведена тактична група 129-го стрілецького полку мобілізаційного резерву (сп МР) 1-го АК (днр). Загалом, до 4-6 БТГр\посилених батальйонів...

Протягом попередніх 2 тижнів противник також зосередив на цьому напрямку підрозділи 11-ї окремої десантно-штурмової бригади (одшбр) повітряно-десантних військ (пдв) - до 1-ї БТГр, 37-ї мотострілецької та 5-ї окремої танкової бригад 36-ї ЗВА Східного воєнного округу зс рф - по 2-і БТГр кожна.

Також, на цьому напрямку діє зведена тактична група фсвнг рф ("росгвардия") з 3-4-х моторизованих оперативних полків та бригад південного округу цього формування. В тому числі батальйонів оперативного призначення «Ахмат -Центр» та «Ахмат – Південь».

50-й та 292-й сап-и, доповнені дивізіонами 291-ї абр, склали на цьому напрямку артилерійське угрупування у 9-10 ТГр\дивізіонів ствольної та реактивної артилерії, яке підтримує вогнем дії мотострілецьких та танкових частин і підрозділів обох з'єднань армії на Запорізькому напрямку...

До їх підтримки з повітря противник залучає до 3-4-х ескадрилій армійської авіації (АА) періодично підсилюючи їх на 1-2 ескадрильї, або з аеродромів тимчасово окупованого п-ва Крим, або з аеродромів "підскоку" обладнаних у смузі відповідальності 58-ї ЗВА.

Все це угрупування, умовно кажучи, діє на ділянці між Кам'янське (лівий фланг) та Новопіль (правий фланг), прагнучи якщо не наступати у бік Запоріжжя, то принаймні утримати свої рубежі на Мелітопольському та Бердянському напрямках (судячи зі всього, це його основне завдання).

Загалом це приблизно до 25-28-и БТГр\посилених батальйонів (не враховуючи артилерійські підрозділи) різного ступені та рівня укомплектованості та боєздатності, розгорнутих у дво-ешелонованій оперативній побудові у складі окремих полкових та бригадних тактичних груп.

Детальніше на цю тему ми поговоримо з Яною Холодною у понеділок на ютубі «5-го каналу», де спробуємо розібратися у гіпотетичних діях сторін та їх наслідках…