"Війна - 23.09.2022" - Костянтин Машовець

"Війна - 23.09.2022" - Костянтин Машовець

Поточні новини...

1. Командування зс рб продовжує реалізацію комплексу заходів із підвищення боєготовності та боєздатності підпорядкованих частин та з'єднань. В тому числі, по відношенню до підрозділів, які входять до складу угрупування військ, що виконує завдання із "прикриття та посилення оборони" на державному українсько-білоруському кордоні (загалом - до 7 БТГр). Зокрема:

- Посилений батальон 6-й омсбр протягом кількох останніх днів відпрацював безпосередньо на місцевості (по лінії Нова Гута - Марковичи, Гомельска область, прикордоння ДКУ) проведення оборонного бою, в умовах масованого застосування противником артилерійских засобів ураження, масованого застосування ним ударних та розвідувально-ударних БПЛА, відбиття атак противника з кількох напрямків.

- Екіпажи оперативно-тактичної авіації ВПС та ППО зс рб протягом 2-х діб виконали навчально-тренувальни польоти, в тому числі із застосуванням авіаційних засобів ураження на двох полігонах "Бресткий" та "Неман". Всього було виконано 14 літако-вильотів (6 - Су-30СМ\Миг-29 61-а ваб - Барановичи, 4 - Су-25, 2- Л-39, 2 -Як-130 161-а шаб - Ліда).

- В період з 26-го вересня по 4-е жовтня командування військ противника (Білорусь) планує здійснити ротацію особового складу принаймні 3-х з 7-и БТГр зі складу угрупування, розгорнутого в районі ДКУ. Окрім того, найвірогідніше протягом найближчого тижня командування зс рб планує довести його чисельність до 8-и БТГр за рахунок одного з батальойнів 120-ї гв. омсбр.

Також, особливо варто звернути увагу на активну діяльність в районі ДКУ, принамйні, 2-х зведених тактичних груп зі складу 5-ї обр СпП зс рб (особовий склад обох пройшов інтенсивний курс підготовки із залученням інструкторів зі складу російських військ ССО та окремих частин СпП, які мають досвід участі в російсько-український війні). Одна тактична група бригади розорнута на Волинському напрямку, інша - на Поліському напрямку. Командування військ противника активно використовує їх для різного роду розвідувально-диверсійної діяльності як з власної території, так й з проникненням на територію України.

2. Нарешті, почав свій "сплив" інтернет-відомий 3-й АК противника. З НТЦ "Кузьминський" (Ростовська область, рф) почали висуватися, принаймні 2 БТГр зі складу 6-ї мсд цього корпусу - на Новопавлівський напрямок.

1 мотострілецька БТГр (зі складу 54-го мсп 6-ї мсд) зосередилась у районі с. Новомайорське, інша БТГр - танкова, (зі складу 10-го тп 6-ї мсд), вже розгорнулась в районі с. Ольгінка.

Як бачимо, противник продовжує нарощувати своє угрупування в районі Вугледару, тепер до цього процесу, окрім 41-ї ЗВА Центрального ВО, підключились передові підрозділи 3-го АК.

За всіма ознаками, завтра почне завантаження для відправки у цей же район ще одна мотострілецька БТГр 3-го АК (також зі складу 54-го мсп). Довідково - управління корпусу, включно з його ППУ та КП і 7-м обз 6-ї мсд поки з Муліно не тронулись...

Судячи зі всього, Маріупольский напрямок продовжує викликати у російського командування "особливу турботу", що виливається у намаганні стягнути у цей ОР усі наявні поблизу резерви, навіть не зважаючи на те, що на інших напрямках ситуація для противника виглядає явно "небезхмарно"...

3. Також, нарешті, намалювалась й 2-а ЗВА ЦВО, яка до цього "зникла з радарів". Принаймні, підрозділи ії 21-ї мсбр були зафіксовані в районі с. Новоайдар, загалом - до 30-и БМП-2, до 17 БТР-80\82А, 13 вантажівок, 4 одиниці спецтехніки, 3 МТ-ЛБ. За всіма ознаками, ці 1.5 БТГр закінчували там своє "відновленні"... хоча, після нещодавнього вогневого ураження дальнобійними засобами ЗСУ району перебування цих підрозділів 2-ї ЗВА, вони будуть вимушені розпочати цей процес заново.

4. Угрупування військ противника, яке відійшло з території Харьковської області України на територію Белгородської області рф, продовжує одночасно ведення бойових дій проти Сил оборони України (лінією фронту, по суті, є ДКУ), а також намагається інтенсивно відновлювати рівень своєї боєздатності... формально перебуваючи у "резерві першої черги".

Зокрема, тут зосереджено до 8-и БТГр зі складу:

- 6-ї ЗВА ЗВО (2 БТГр - 138 мсбр, 1БТГр - 25-ї мсбр,

- 11-го АК бф-у ЗВО (3 БТГр зі складу 18-ї мсд, одна з них - танкова, зі складу 11-го тп)

- 14-й АК (1 БТГр 80-ї мсбр)

- 61-а обр МП пф-у (1 БТГр).

В реальності, принамні, половина з них втратила до 30-40% особового складу та штатного ОВТ (особливо постраждали батальони 11-го АК), тому, скоріше за все, варто вести мову про 5-6 "повноцінних" БТГр противника розгорнутих на цьому напрямку.

Є, ще правда, до 2-х батальонів зі складу одного з сп "мобілізаційно резерву" 1-го АК. Однак, після боїв у північно-східній частині Харьківської області вони фактично небоєздатні через вагомі втрати та низький МПС особового складу...

5. Командування військ противника продовжує свої "тітаничні" зусилля аби забезпечити оперативну стійкість свого новостворенного Сватовського угрупування військ. Зокрема, нарощуючи обсяги та темпи поставки для його поточних потреб предметів матеріально-технічного забезпечення...

Так, протягом останніх 3-х днів, використовуючи залізничну лінію на Старобільск, противник перемістив не меньше як 110 вагонів з предметами МТЗ (3-ма ешелонами) для потреб частин і підрозділів Сватовського угрупування (Західного ВО), частина з яких прослідувала далі - на Новоайдар.

З них не меньше як 40 одиниць - паливо-наливні залізничні цистерни (всього поставлено до 2400 тон паливо-мастильних матеріалів).