"Війна - 25.02.2023" - Костянтин Машовець

"Війна - 25.02.2023" - Костянтин Машовець

Огляд по напрямкам на Харьків, Суми, Чернігів...

1.Російське командування продовжує утримувати у Бєлгородській обл. рф, в напрямку на Слобожанський операційний район (Харьківський напрямок) частину (оперативну групу) свого угрупування військ "Запад" з метою сковування сил та засобів СОУ та створення вдаванної загрози наступу на м. Харьків, зокрема:

- Управління оперативної групи "Белгород" (КП район с. Борисовка)

- 1-й та 2-й мсб 245-го мсп 3-ї мсд 20-ї гв.ЗВА (район с. Октябрський та Новостроевка відповідно),

- 3-й мсб 252-го мсп 3-ї мсд 20-ї гв.ЗВА (район с.Борки),

- 4-й мсб 752-го мсп 3-ї мсд 20-ї гв.ЗВА (район с. Красная Яруга),

- 2-й мсб 27-ї омсбр 1-ї гв. ТА ( район с. Плотвянка),

- зведений мсб 1-го мсп 2-ї мсд 1-ї гв. ТА (район м. Шебекино),

- 1007-й мсп ТрВ (район с. Безсоновка) в процесі доукомплектувння,

- 1015-й мсп ТрВ (район с. Борисовка) - доукомплектування ОВТ

- 1844-й омсб 263-ї омсбр ТрВ (район с. Томаровка) - в процесі розгортання

- зведена артилерійська група - 1 окремий гаубичний артилерійський дивізіон (огадн) + 4 окремих протитанкових артилерійських дивізіона (оптадн)

Всього, до 7.8 - 8 тисяч в\сл:

- 2 мсп (обидва зі складу територіальних військ, обидва в процесі доукоплектування та розгортання)

- 7 мсб (всі, за виключенням одного - кадрові, зі складу військ Західного ВО - 20-ї гв.ЗВА та 1-ї гв.ТА )

- до 5-и артилерійських підрозділів рівня "дивізіон"

Таким чином, на даному напрямку противник має можливість у найближчий час виставити до 6-8 БТГр у першому ешелоні, до 3-4 БТГр у другому... Це не ті сили, якими варто починати якусь "глибоку наступальну операцію".

2. Щодо наших Чернігівської та Сумської областей, на цьому операційному напрямку противником розгорнуто ще дві оперативних групи зі складу УВ "Запад", відповідно - ОГ "Курск" та ОГ"Брянск"... А саме:

- Управління та командування оперативної групи “Брянск” (КП – район м.Стародуб):

- тб 1-го тп 2-ї мсд 1-ї гв.ТА (район с.Лемешовка),

- 2-й мсб 15-го мсп 2-ї мсд 1-ї гв.ТА (район с.Суземка),

- 4-й мсб, посилений тр 423-го мсп 4-ї тд 1-ї гв.ТА (район с. Андрейковичи),

- 5-й мсб 27-ї омсбр 1-ї гв.ТА (район с. Чуровичи),

- 3-й пдб 51-го пдп 106-ї пдд (район с.Бровничи),

- 352-й мсп (без одного мсб) ТрВ (район с.Красный Стяг),

- габатр 275-го сап 4-ї тд (район с.Алешковичи),

- реабатр 147-го сап 2-ї мсд,

- габатр 288-ї абр 1-ї ТА.

Загальна чисельність о/с – до 4.4-4.8 тис. в/с.

Особливістю цієї ОГ є її склад. За виключенням 352-го мсп ТрВ, це все кадрові підрозділи того ж самого Західного ВО (в основному 1-ї гв. ТА), посилені батальйоном російських пдв, однак з порівнянно невеликою артилерійською складовою (хоча це, й не заважає противнику регулярно використовувати її для обстрілів нашого прикордоння). Можливості, щодо наступу цієї ОГ - ще меньші ніж у ОГ "Белгород".

- Управління та командування оперативної групи "Курск" (КП - район м.Рыльск )

- 2-й мсб 80-ї омсбр (м.Курск),

- 1-й мсб 488-го мсп 144-ї мсд (район с.Плехово),

- 3-й мсб 488-го мсп 144-ї мсд (район с.Тёткино)

- 3-й дшб 104-го дшп 76-ї дшд (район с.Дроновка),

- 1-й пдб 217-го пдп 98-ї пдд (район с.Глушково),

- зведений мсб 1487-го мсп ТрВ (район с.Сухая),

- 380-й мсп ТрВ (м.Курск) - в процесі розгортання,

- зведена тактична група (ТГр) артилерії, до дивізіону зі складу - 99-го сап 3-ї мсд та 236-ї абр 20-ї ЗВА.

Загальна чисельність о/с – близько 4.5 тис. в/с. Головні завдання - ідентичні ОГ "Белгород" та ОГ "Брянск". А саме - сковування наших військ за допомогою бойової активності у прикордонні, ведення розвідки та оборони визначенних ділянок та напрямків....

Бойова активність противника у вище зазначених операційних зонах в основному полягає у обстрілах нашого прикордоння різноманітними засобами ураження (в переважній більшості, це міномети та ствольна і реактивна артилерія)... Зокрема, протягом минулого тижня:

- на Харьківському напрямку, до 15-и обстрілів українського прикордоння (без врахування обстрілів власне м.Харьків ракетами)

- на Чернігівському напрямку, до 6-и обстрілів

- на Сумському, до 8-и...

Окрім того, протягом минулого тижня противник на цих напрямках продовжував виявляти певну бойову активність наступними методами...

- У районі с.Бологівка (Харківська обл.) диверсійно-розвідувальна група (ДРГ), ймовірно зі складу зведеного тактичного загону сил СпП зс рф, який розгорнутий у Белгородской обл (рф), перейшовши ДКУ, намагалася проникнути у тили тактичної групи СОУ, яка діє на Куп'янському напрямку. Однак, була своєчасна виявлення й внаслідок нанесенного по ній вогневого ураження, вимушена відійти на територію рф... Така сама історія трапилась у районі с.Фіголівка.

- В прикордоних районах Курской та Белгородской обл.(рф) - зокрема район с.Гуево та с.Вязовое, противник продовжив інженерне обладнання місцевості, в тому числі шляхом спорудження та обладнання довготривалих фортифікаційних споруд.

- Починаючи з 5-го лютого противник у прикордоних районах Курської, Брянської та Бєлгородської областей суттєво підсилив режим контр-розвідувальної діяльності (посилений контрольно-перепускний режим на вказаних територіях, організоване цілодобове патрулювання визначеним нарядом сил "Росгвардии", розгорнуті додаткові мобільні та стаціонарні блок-пости). Для цього у вказаних районах додатково розгорнуті підрозділи фсвнг рф "Росгвардия" загальною чисельністю до 2.5 тисяч в\сл. Зокрема, в Курській області цей режим, починаючи з 22-го лютого ще більш поселено у зв'зку із "угрозой проникновения украинских ДРГ"... підрозділи ОГ "Курск" та ОГ "Белгород" приведені у підвищені ступені бойової готовності.

- Окрім того, противник продовжив активне використання на вказаних напрямках БПЛА, засобів РТР\РЕБ та оперативно-тактичної авіації, в тому числі шляхом порушення меж повітряного простору України, для ведення розвідки прикордонних районів України.

3. Загальні висновки:

Оперативні групи “Брянск” та “Курск” зі складу УВ противника "Запад" у напрямку на Сіверський ОР мають у своєму розпорядженні наступні сили та засоби – 2 мсп ТрВ та 11 батальйонів (мсб, пдб, дшб, мсб ТрВ),

Разом це становить:

 – понад 8,5 тис о\с.,

- танків – понад 50,

- ББМ – 250,

- артилерія (калібром понад 100-мм) – до 110,

- РСЗВ – 18

В свою чергу, ОГ "Белгород", яка очевидно виявляє більший рівень бойової активності ніж свої північні "сусіди", має у своєму розпорядженні:

- танків - 48

- ББМ - до 110

- артилерійських систем (калібром понад 100-мм) - до 94

- РСЗВ - 12

Висновок тут може бути достатньо очевидний - на даних напрямках противник навряд чи готовий найближчим часом до значної у обсягах активізації бойових дій наступального характеру.

Однак, це зовсім не означає, що на обмежані тактичні дії він тут також не здатний. Наявність у складі зазначених ОГ противника у переважній більшості кадрових підрозділів, посилених підрозділами повітряно-десантних військ зс рф, а також розгорнутої на цих же напрямках тактичної групи сил СпП зс рф, свідчить про те, що командування військ противника розглядає цей напрямок, як достатньо важливий...

Та й загалом, 1-а гв.ТА (особливо її 2-а мсд та 4-а тд), 20-а гв.ЗВА, це зовсім не "останні" об'єднання військ у російських сухопутних військах й загалом у всій армії. Зважаючи на той факт, що поки у напрямку на Куп'янськ та Лиман у російського командування... "что-то не очень выходить", цілком можливо допустити, що у певний момент у нього може виникнути бажання "рассмотреть варианты с Харьковом или Сумами" .

Якщо буде час, дам розклади у загальному сенсі (чисельність о\с... ОВТ) , тобто за все угрупування військ противника, яке зараз діє на теренах України...

Починаючи із ранку, вже можна буде писати питання на передачу (ютуб 5-го каналу...)