"Війна - 29.07.2022" - Костянтин Машовець

"Війна - 29.07.2022" - Костянтин Машовець

Обговорили військово-політичні питання найближчої фази війни і намагалися визначити основні операційни напрямки, де найбільш вірогідно військове командування противника невдовзі застосує свої головні зусилля...

Пан Арестович у розмові з паном Фейгином заявив про нібито підготовку рф до переходу у "стратегічно оборону". Я не зовсім з ним згодний...

Точніше кажучи, зовсім не згодний. І ось чому...

- Починаючи з 25-го липня ц.р. відбувається переміщення підрозділів 14-ї обр СпП (Хабаровськ) Східного ВО в тимчасово окупований Крим. Згідно наказу командуючого СхВО до 5-го серпня у складі бригади повинно бути сформовано не меньше як 32-і розвідувально-диверсійні групи (рдг) у готовності діяти у новому районі бойового призначення.

 - Через залізничні станції "Шахтна" та "Олександрівка" (Ростовська обл.) у південому напрямку прослідувало не меньше як 6 ешелонів з технікою та озброєнням 8-9 БТГр\ТГр військ Східного військового округу зс рф (загалом, близько 450-470 одиниць ОВТ), включаючи пасажирські та вантажні вагони з боеприпасами, ПММ.

- Майже закінчилось перекидання на Криворіжський напрямок БТГр 76-ї дшд. Фіксується зосередження та розгортання не меньш як 5-и БТГр цього з'єднання, посилених танковими підрозділами рівня взвод - рота у північно-західному секторі Херсонського плацдарму.

   До перикадання у Південу операційну зону готується також й 106-а повітряно-десантна дивізія (пдд). Принаймні, командуванням з'єднання була сформована група штабних офіцерів, яка вже вибула туди на рекогносцировку.

   Загалом у Південнобузькому операційному районі ВЖЕ перебуває угруповання ПДВ у складі 14-15-и батальйонних тактичних груп чисельністю до 8500 в/с. Очикується його зростання до 10-11 тисяч особового складу. З прибуттям "туляків" з 106-ї пдд воно може ще більше зрости.

- Фіксується переміщення понтонно -мостового підрозділу зі складу Східного військового округу зс рф (45 од. ОВТ) через Мелітополь в напрямку м.Херсон. Скоріш за все, це не для Дніпра, так як на Дніпрі та Інгульці вже розгорнуто та діє принаймні 2-і інженерно-саперних ТГр зі складу ісв Південного ВО. Це для форсування Південого Буга...

   Загалом по напрямку Маріуполь - Бердянськ - Мелітополь - Нова Каховка протягом останього тиждня прослідувало не меньш як 6 БТГр противника (в основному зі складу його пдв).

- На Запорізькому напрямку, як я вже писав раніше, командування військ противника також дуже активно ущільнює та нарощує своє угрупування. Так, з метою посилення підрозділів 19 мсд 58-ї ЗВА Південного ВО, яка нині веде важкі оборонні бої з передовими підрозділами Сил оборони України в районі Пологи та Гуляйполе (не меньш як 3 БТГр) командування військ противника перекинуло додатково ще одну БТГр, танкову. Є відомісті, що на танках типу Т-90.

  Окрім цього, виявлено зосередження та розгортання на Запорізькому напрямку в районі н.п.Басань (Запорізька обл.), це якраз південіше Пологи, ще однієї БТГр – близько 30 од. ОВТ + зрбатр на ЗРК С-300.

- На Миколаївському та Криворізькому напрямках противник продовжує активно вести повітряну розвідку. З метою уточнення положення наших військ, коригування вогню артилерії та виявлення демаскуючих ознак власних позицій противник різко наростив інтенсивність застосування БпЛА (до 45-и л/в на добу, до цього в середньому відзначалось до 17-20 л\в).

- В районах залізничних станцій Каланчак, Брилівка командування військ противника інтенсивно відновлює пункти зберігання боеприпасів, ПММ та ОВТ. Фіксується інтенсивне роззосередження цих предметів МТЗ у напрямку на Херсон.

   Окрім того, по цьому напрямку командування військ противника активно підтягує артилерію, автомобільну та спеціальну техніку. Так, зокрема, відзначається переміщення арт-дивізиону на 203-мм СГ 2С7 "Пион" (до 16-и одиниць), а також близько 40 одиниць вантажних автомобілів, паливозаправників, авто-кунгів в напрямку на Раденськ.

- Противник розширює також мережу аеродромів на окупованих територіях, які можуть використовуватись як аеродроми підскоку для штурмової авіації та базування армійської авіації. Відзначається проведення робіт з відновлення злітно-посадкової смуги колишнього аеродрому у районі н.п.Маринопіль. А також фіксується ДОДАТКОВЕ підсилення угрупування армійської авіації на польовому аеродромі в районі н.п. Чаплинка - до 11-12 вертольотів (з яких принаймні 2 ланки - до 8-и одиниць, ударні типу Ка-52 та Ми-24\35).

   Про посилення угрупування оперативно-тактичної та армійської авіації на АБ в Криму та південному Приазов'ї я вже писав раніше.

- Через територію Криму противник також досить активно переміщає на Таврійсько-Південнобугський та Запоріжський операційні напрямки свої війська. Загалом, через залізничні станції Керчь та Джанкой прослідувало 4 БТГр\ТГр, всього 175-180 одиниць ОВТ. Все це, за словами самих "безпосередніх учасників процесу", поперло "на Херсон та под Запорожье"

- Лише протягом останніх 3-х діб через 4 основні залізнічні станції розвантаження в смугах відповідальності угрупувань військ противника "Юг" та "Дон"  пройшли - артилерійський підрозділ великої потужності (18 самохідних мінометів “Тюльпан”), до БТГр (20 танків, 10 БТР, 20 од. АТ, чотири вагони з БП); до 2-х РТГр (10 танків, 10 БМП, шість вагонів з БП та чотири вагони з о/с); до тб та реабатр (до 25 танків Т-72 та п’ять РСЗВ “Град”).

- На залізничній станції “Уразово” (Бєлгородська обл.) сформовано ешелон, ймовірно зі складу 36 ЗВА Східного ВО (у т.ч. 26 БМП, до 11 танків, близько 10 ВА, чотири САУ), відправлення якого планується найближчим часом.

  Починаючи з вчорашнього дня на залізничній станції “Алексеевка” (Бєлгородська обл.) завантажуються у ешелони артилерійські ТГр 305-ї абр 5-ї ЗВА Східного ВО для переміщення "куда-то на юг"...

Ну і т.д.... я можу ще довго перераховувати.

А якщо згадати, що вся ця "красота" ДОДАЄТЬСЯ до того, що було розгорнуто противником на Півдні ще з початку широкомасштабного вторгнення, то думаю, що висновки тут напрошуються одностайні...

Особливо "цікаво" у цьому контексті виглядає зосередження на Півдні угрупування повітряно-десатних військ (пдв) противника...

Основні сили всіх 4-х дивізій пдв (7-ї дшд, 76-ї дшд, 98-ї пдд та 106-ї пдд) розгортаюься саме тут. Більше того, одна з 3-х окремих бригад пдв (11-а одшбр) - також тут, зараз воює у районі Високопілля. Лише 2-і одшбр (83-я та 31-а), а також "елітна" 45-а обр СпП пдв... тут відсутні.

Очевидно, що командування військ противника розгортає у Південній операційній зоні (тобто на Миколаївському, Криворіжському та Запоріжському напрямках) оперативне НАСТУПАЛЬНЕ угрупування військ, основу якого складуть війська Східного ВО (БТГр зі складу 2-х з 4-х армій округу - 36-ї та 29-ї фіксуються при перегрупуванні) та головні сили ПДВ зс рф + окремі частини та з'єднання 49-ї та 58-ї ЗВА Південого ВО...

У зв'язку з цим, зразу постає ціла низька питань...

Питання №1...

Куди ця шобла посуне...?

Відповідь очевидна - або на Миколаїв (далі на Одесу та Придністров'є), або на Кривій Ріг (далі на Запоріжжя та Дніпро), бо саме тут концентруються "смугасті" болвани з російських пдв у "ексклюзивних обсягах".

Все вірно, шановне панство, поки ви "збираєтесь звільняти Херсон", вони там же збираються наступати. Інакше, яскраво виражене мобільно-наступальне "десантно-штурмове" російське стадо, яке для впертої оборони підходить дуже слабо, не збиралося би у такій кількості саме на цьому напрямку.

Питання№2

А як же... "Бомбас" та Харьків...?

Про них також не забудуть. Але в "обмежаних" масштабах.

Вже зараз основний обсяг "бойових завдань" наприклад на Авдіївському, Кураховському та Бахмутсько - Краматорськом напрямках виконують виключно "сили та засоби" так званих "1-го та 2-го АК народної поллюції днр\лнр" та кримінально-схибнуті батальони російських чвк штибу "вагнер" та "ліга" (їх нараховується близько 7-8). Російські кадрові підрозділи тут присутні у "першій лінії" лише "епізодічно", в переважній більшості вони - або виведенні "в резерв, на відновлення", або готуються до перекидання "на новий операційний напрямок".

Лише угрупування військ противника "Изюм" поки залишається виключно власне російським. Але останнім часом, воно занято "оптимізацією та перегрупуванням". Тому, хоча й залишається самим потужним угрупуванням військ серед усіх угрупувань російьких військ, що діють на территорії України (приблизно до 30-и БТГр, як у першій лінії, так й у тактичному резеві), але власне до відновлення широкомасштабного наступу на Славянський район оборони воно буде спроможне лише через певний проміжок часу...

Вагому роль у "питанні Донбасу", безсумнівно, в подальшому буде відігравити тактична група військ противника, розгорнута безпосередньо на Сіверському напрямку. Але, у найближчий перспективі, сама по собі вона навряд чи активізується без активізації на суміжних ділянках (зокрема, на Славянському та Бахмутському)...

Тому, відповідь на питання стосовно "Бомбасу" також очевидна - наступати на ту частину Донецької області України, яка ще залишається під контролем уряду України будуть "напополам" - одне угрупування з "нарядних міліціонерів днр\лнр" та найманців (приблизно, з околиць Донецька у північно-західному напрямку) й друге - те, що після організаційно-штатних змін у своєму складі залишиться від угрупування "Изюм" (власне на Слов'янськ та західніше нього)...

Це якщо будуть дійсно наступать, бо цілком можливо, що на цьому напрямку війська противника можуть перейти до "активної оборони" з дрібними тактичними "тичками"...

Інша справа - Харьківський напрямок...

Концентрація військ противника тут не зменьшується, навіть попри те, що частина "резервів", розгорнутих у Білгородський області рф, "за спиною" угрупування військ противника, діючого на Харьковському напрямку, убуває "кудись на південь". Більше того, вона певною мірою збільшується...

Останнім часом тут з'вились, принаймні 4 нові БТГр зі складу 1-го та 15-го мсп та ще 1 "відновлена" БТГр зі складу 18-ї мсд.

Більше того, на Чугуївському та Балаклейскому напрямках, окрім 5-и БТГр, діючих тут, противник почав концентрувати артилерію в пристойних кількостіх - розгорнуто загально, принаймні, 4 арт-ТГр ствольної та реактивної артилерії зі складу 288-ї та 200-ї абр.

Самим яскравим показником намірів командування противника на цьому напрямку є наявність розгорнутої тут повнокровної 144-ї мсд, яка стоїть у тилах Харьківського угрупування військ противника "як вкопана"... там відбулась певна ротація її мотострілецьких полків, але ні чисельність, ні змістовний склад, ні відповідно - її бойові спроможності... не змінилися. Тобто, це таке саме повністю укомплектоване, оснащене та озброєне мотосрілецьке з'єднання противника... цілком готове до вводу в бій у повному складі у будь-який момент.

Тобто, відповідаючи на питання у частині, що стосується Харьківського напрямку цілком можливо дійти до висновку, що вони тут готові наступати. Але, все одно - набір тих сил та засобів, які вони сконцентрували для дій саме на цьому напрямку, досить обмежаний... Харків, це не Шепетівка, і навіть не Краматорськ... ОДНОГО, нехай й ударного угрупування військ для того, щоб, принаймні, прорватися на його околиці, явно мало... Навіть в умовах, коли з півдня (на Чугуївському напрямку) також будуть "піддавлювати"...

Отже, підсумовуємо...

Як бачимо... приготування командування військ противника цілком укладається у наш вчорашній висновок. На сьогоднішній день, противник здатний до проведення ЛИШЕ ОДНІЄЇ ОПЕРАТИВНОЇ НАСТУПАЛЬНОЇ ОПЕРАЦІЇ, підготовку якої ми й спостерігаємо у Південній операційній зоні.

На решті операційних напрямках - активна оборона, з цілком ймовірними 1-2 тактичними (нехай навіть оперативно-тактичними) наступами. Найвірогідніше - на Харьковскому та Слов₴янському напрямках (без особливих шансів перевести їх в оперативний успіх).

Все це, також цілком вкладається у стратегію (військово-політичні цілі), реалізацію якої вимагає на практиці від своїх "дженералей" месье бункерний довбойоб... Нанести Україні поразку шляхом швидкої та разгромної (у сенсі втрат) операції та примусити її погодитись... на те, що йому вдалося "відкусити" на сьогоднішній момент....

Це такий його, "сценарій" виходу з війни...

Я ж кажу... тотальний довбойоб...

і "дженералей" своїх такими робить...

Новини комплектування... війська "ОслАбАниТелей"

- У Брянський області командування 1-ї ТА ЗВО формує зведений підрозділ (розвідувальний батальон) добровольців під назвою "Брянский партизан" (вже смішно...). Планується використовувати його для виконання завдань із "прикриття державного кордону"... а в подальшому, після допідготовки та бойового злагодження - залучити до так званої "сво" на території України. Поки, набирається лише на 1.5 роти...

- На Бахмутьскому напрямку задля "ущільнення бойових порядків" безпосередньо на передових позиція, командування військ противника розгорнуло 4, так званих "стрілецьких батальона мобілізаційного резерву 1-го АК" (район н.п. Трипілля, Володимирівка та Стряпівка). По словам самих "мобілізованих", батальони "частково недоукомплектовані". За всіма ознаками, у противника явні складнощі із використанням боєздатних підрозділів на "допоміжних" ділянках лінії фронту. Вже "затикають дірки" наловленими бомбаськими "мобіками", м'яко кажучи, із сумнівним рівнем боєздатності...

- На Миколаївському напрямку, в районі Великі Копані, фіксується недоукомплектована зведена тактична група чеченських підрозділів Росгвардій (оперативний полк "Ахмат") вірогідно зі складу батальону "Ахмат - Захід", чисельністю близько 110-120 в\сл, загалом - 8 БТР, до 10-и ББМ та 10-и вантажних автомобілів. Пересувалися з боку залізничної станції Брилівка у бік Великі Копані.

- Через незадовільні темпи формування у ЗВО "резервного" 3-го АК (н. п. Муліно) у місцевий гарнізон прибула інспекційна комісія на чолі з генералом армії о.салюковим, яка, треба думати, буде "на місці визначати" ті проблеми, які заважають командуванню цього армійського корпусу, в кінці кінців, доукомплектувати АК потрібною кількістю в\сл й приступити безпосередньо до процесу бойового злагодження його частин та підрозділів...