"Війна на морі" - Кирило Данильченко

"Війна на морі" - Кирило Данильченко

Знову відмінна оперативна обізнаність Сил оборони на ТВД — спочатку корабель виявила розвідка (так просто ніхто не буде на рутинне чергування під ворожий берег ганяти “вовчу зграю” безекіпажних машин).

Бо там у противника і нічні вертольоти, і катери, та й запас ходу може не дозволити просто засідку на багато годин.

Та ще й мореплавність у “Магур” невисока, тому тут і ідеальний таймінг — зимові шторми в регіоні жорстокі, просто чекати може не вийти.

Ми знали й чітко працювали саме по “Цезарю Кунікову”, саме в цій точці, коли він не рухався, атакувавши першим дроном зі сторони узбережжя.

Спіймали БДК на переході в районі Алупки. Перехоплення відбулося між Форосом і Сімеїзом.

Тобто знову ж таки — наші знали маршрут, знали чим завантажено, знали, що немає супроводу.

Велику роботу провела розвідка, величезну в промисловості — виготовлення, спуск на воду, таємність на всіх етапах, оператори реалізували маршрут, який їм збудували за даними розвідки поза зонами патрулювання ЧФ.

БДК – бажана ціль для нас із двох причин.

Перша, що через десантне відділення, вантаж боєприпасів та палива, баластні цистерни, що дозволяють відкривати аппарель, на ньому утруднена боротьба за живучість.

Друга, що після диверсії на Кримському мосту фури вантажами для Міноборони перекидають морем — бояться, ймовірно, бути тими, хто ще раз доповість Путіну про вибух на автомобільному мосту.

Противнику потрібно прикривати бази, як мінімум рейд Севастополя, Донузлав і Новоросійськ, потрібно прикривати судноплавний проліт Керченського мосту, потрібно захищати сучасні фрегати і корвети, що вижили, тому не вистачає на всіх супроводу і вогневої щільності.

Тяжкі втрати в транспортних і десантних кораблях для Москви — “Мінськ” у доках зі спиляними надбудовами, “Оленегорский горняк” ремонтують після затоплення машинного відділення, “Новочеркаськ” розкидало по всій Феодосії, “Саратов” здетонував у Бердянську. “Цезар Куніков” вже п’ятий.

Рівно половина, до того ж два з тих, що залишились – на поточних ремонтах.

Станься зараз щось з РФ (у країні, яка то атакує Лондон, то стирає з лиця землі країни Балтії, то загрожує дійти до Варшави язиком у ток-шоу, всяке може статися), а здійснювати перевезення то й нічим.

Хоч бери та проводи мобілізацію торгових суден, озброюй їх зенітками та відправляй у море.

Хотіли повторити як діди — вийшло дуже схоже.  

Ну й це найкрупніший корабель росіян, потоплений безєкіпажним кораблем ВМСУ — 4080 тонн, 112 метрів.

Автоматично під загрозою всі інші суда у ЧФ — причому, це вже не “Нептуни чи “Гарпуни”, це технології створені як паліатив, можуть вбити велике судно.

Це означає, що флот величезної регіональної супердержави методично вибивається дозвуковими ракетами та водними мотоциклами з вибухівкою, що керуються громадським супутниковим зв’язком на 150 доларів в місяць абонплати.

Так, з великою допомогою розвідки та технологій партнерів, але це все ж таки переворот у війні на морі.